Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Omiljeni recept tvog detinjstva

GLASANJE U TOKU Glasanje traje do: 30.04.2022.
GLASANJE završeno
Milena Tomic

Pita sa jabukama

Kora:

  • 500g brašna
  • 150g hladnog putera isečenog na kockice
  • 150ml hladne vode
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera

Priprema:

Brašno, so i šećer pomešati. Dodati hladan na kockice isečen puter i rukama kratko mesiti kako bi se dobila mrvičasta smesa. Postepeno dodavati vodu, dok se ne sjedini testo koje nije lepljivo. Testo zamotati u plastičnu foliju i ostaviti u frižider na sat vremena.

Fil:

  • 1kg Granny Smith jabuka
  • 100g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 2 kašičice cimeta
  • 2 kašike brašna
  • 1 limun

Priprema:

Jabuke oljuštiti i izrendati na listiće. Iscediti sok od limuna i preliti preko jabuka kako ne bi potamnele. Zatim, dodati šećer, vanilin šećer, brašno i cimet. Sve lepo izmešati i fil je gotov.

Pečenje:

  • Malo putera za podmazivanje pleha
  • 50g putera
  • 1 jaje
  • 1 kesica vanilin šećera

Priprema:

Rernu uključimo na 190 stepeni da se greje. Na pobrašnjavljenoj radnoj površini podeliti testo na dva jednaka dela. Drugi deo vratiti u frižider, a od prvog pravimo koru. Oklagijom razvući testo i prebaciti u okrugli pekač. Pekač je neophodno premazati puterom. Idealno bi bilo da imate pekač za tart. Zatim stavljamo fil. Preko fila poredjamo iseckanih 50g putera. Razvlačimo drugo testo i njega sečemo na trakice i redjamo preko fila. Pitu premažemo umućenim jajetom i pospemo vanilin šećerom. Pečemo sat vremena u prethodno zagrejanoj rerni.

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 46616
Marija Stevanovic

Propec

Za testo:

  • 500 grama brasna
  • 1 kafena kasicica soli
  • 250 ml. vode

Za fil:

  • 5 jajeta
  • oko 400 gr tvrdog sira

Priprema:

Umesiti testo i podeliti ga na 16 loptica. Razvuci oklagijom svaku i premazati ih svinjskom mascu. Spojiti na dva mesta po tri korice a ostalih 10 spojiti u jednu. Razvuci oklagijom prvo najvecu koricu pa staviti u pleh za pecenje tako da korica viri iz pleha.Prskati koru rastopljenom svinjskom mascu pa staviti trcinu fila od sira i jaja. Zatim razvuci sledecu koru pa ponovo prskati filom i mascu. Tako i sa trecom korom. Zatim saviti koru koja viri iz pleha, poprskati mascu i peci u zagrejanoj rerni 30 do 40 minuta.

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 23808
Jelena Stepanović

Mamine štrudle sa orasima, višnjama i dulekom

Testo: U manju vanglicu sastaviti 3 jajeta umuckana, 3 supene kašike šećera, malo soli (prsohvat), 1 kockicu Alfa kvasca nadrobiti, 1 kafenu šoljicu ulja i 350 ml mlakog mleka i isto toliko mlake vode. Sve izmešati žicom ili varjačom, rukom, lagano.

U veću vanglicu oko kilogram ipo brašna tip 400 sipati, pa u brašno sipati po malo smeše iz manje vanglice i polako mesiti rukama.

Kada se umesi sve da bude pod rukom gustine kao za krofne, kifle, pokriti krpom i ostaviti na toplom da nadolazi.

Kada nadođe prvi put, premesiti, izvaditi na površinu posutu brašnom i polako raskalagijati tanko oklagijom (kao za salašnjake), na celu površinu narendati ceo margarin i urolati kao rolat.

Navedeni rolat preseći na 3 jednaka dela, svaki od njih opet raskalagijati jedan po jedan i premazivati željenim filovima.

Filovi:

1. Višnja: zaleđene višnje iskuvati sa šećerom po ukusu, skoro kao za slatko, gušće.
Dulek: narendan dulek propržiti sa malo ulja i šećera po ukusu, dok ne ispari voda koju pušta i dobije se kompaktna masa, može se posuti i cimetom po želji.
Orasi: 200ml mleka sa 200gr šećera kada provri dodati 200gr oraha i malo ulja i popariti i malo sačekati da se sjedini, može i da provri kratko.
U veći pleh, obložen pek papirom, složiti urolane štrudle.
Ostaviti da nadođu 15-ak minuta i peći pola sata na 200 stepeni, a kasnije na 180 stepeni.
Kada se ispeku, odmah ih izvaditi iz pleha i staviti na tablu da se ohlade.
Prohlađene seći i servirati po želji, posuti prah šećerom ili kristal šećerom ili šta vam godi.

Prijatno!

❤️ Omiljeni slatki recept koji je obeležio moje detinjstvo, a sada ga po maminom receptu i uz njenu kontrolu pripremam sestričini s ljubavlju.

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 28
Danijela Žikić

Mamine domaće sirinjavke

MAMINE DOMAĆE SIRINJAVKE
🌈💁❤️ONA❤️ koja je zaslužna za moje umeće u kuhinji💜ONA💜 koja me je učila svim“cakama“da negde ne omašim od testa do finih filova za torte🍕🍞🥐🥯🥞🍕🎂🧁
🧡ONA🧡 od koje sam nasledila da volim i izvrsno spremam🍽️
💚ONA💚 koja zaslužuje da njen recept stoji ovde velikim slovima.Da to je MOJA MAMA👩‍🦰
Njene sirinjavke vraćaju u detinjstvo,bude sve lepe dogadjaje i uspomene.Meni omiljene.A danas su omiljene i mojoj ćerkici,jako sam srećna zbog toga.I danas ja mesim,a mama i moja ćerkica ručkaju 🥰

Sastojci:

  • 500 ml mlake vode
  • 1 kockica kvasca
  • 1 kašika soli
  • oko 1 kg brašna
  • 4 kašike masti
  • Za filovanje:
  • 400 g sira
  • 3 jaja
  • 4 kašike masti
  • malo kisele ili obične vode

Priprema:

U mlakoj vodi razmutiti kvasac. Dodati so. Izmešati.Postepeno dodavati brašno i umesiti mekano testo, koje se ne lepi. Ostatak brašna iskoristiti za razvijanje kora.Testo odmah podeliti na 10 jufki.
Fil:Umutiti jaja i dodati sir.Dobro izmešati.
Od pripremljenog fila odvojiti dve kašike sa strane.
Mast rastopiti.
Uzimati po jednu jufku i razvući je oklagijom na veličinu plitkog tanjira.Poprskati rastopljenom mašću i posuti fil od sira i jaja.Urolati razvučenu jufku pa je zamotati kao puža.Ponoviti postupak sa preostalim hufkama.
Sirinjavke redjati u podmašćen pleh.
Složene sirinjavke odozgo premazati mašću, zatim (odvojenom filu od sira i jaja dodati malo kisele ili obične vode, izmešati) premazati svaku sirinjavku.
Tek kad se zavrsi sa motanjem uključiti rernu na 180 C.
Peći sirinjavke dok fino ne požute.
Služiti prohladjene sa jogurtom, kiselim mlekom ili pavlakom.
Jako su ukusne, mekane i sutradan!

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 50
Vesna Burgic

Baklave sa pistacima i cokoladom

Sastojci:

  • kilogram kora za baklavu
  • 500 g čokolade za kuvanje
  • 250 g maslaca
  • 200 ml ulja
  • 300 g pistaća
  • kilogram šećera
  • 800 ml vode

Priprema:

U šerpi otopiti 150 grama maslaca, 300 grama čokolade i 100 mililitara ulja. Na radnu površinu staviti prvu koru, pa je premazati pripremljenom smesom. Prekriti drugom korom, premazati filom, pa staviti treću koru. Odozgo rasporediti sitno iseckane orahe, uviti u rolnu i staviti u pleh. Postupak ponavljati dok se ne potroše sve kore. Pre pečenja iseći baklave željene veličine, te peći u rerni na 200 stepeni 20 minuta. Smanjiti na 150 stepeni i peći još 40 minuta. U međuvremenu skuvati sirup od vode i šećera. Preliti baklave, pa ostaviti da se malo prohlade. Napraviti glazuru od preostale čokolade, ulja i maslaca, preliti baklave, ohladiti i poslužiti.

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 1889
Radmila Kovačević

Starinski kuglov

Potrebno je 4 jaja, 0,5 kg smeđeg brašna, jedna šolja šećera, 1 pr pecivo, 1 šolja mleka, 100 gr suvog grožđa, 1 šilja džema od breskve i malo šećera u prahu. Ove sastojke fino sjedini niti staviti u podmazan pleh kuglova, peći na tihoj vatri sat vremena. Kada se malo prohladi izvaditi ga iz kuglova, staviti u foliju i iseći na tanke paradi, posuti prah šećerom.

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 32
Violeta Mladenovic

Krofne

Sastojci:

  • 1 kocka kvasac
  • 5 dl mleka
  • 2 jaja
  • malo ulja
  • 1 kašika šećera
  • kora od 1/2 limuna
  • brašno po potrebi (oko 1 kg) da se dobije mekše, a ne lepljivo za ruke testo

Za posipanje:

  • šećer u prahu

Priprema:

Sve sastojku umesiti i ostaviti da naraste. Zatim premesiti. Na radnoj površini razvući testo debljine prsta i vaditi čašom. Takve krofne ostaviti 15 minuta. Za to vreme u dublji tiganj sipati puno ulja, zagrejati i pržiti krofne. Odmah vruće krofne posuti šećerom u prahu.

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 16405
Milica Zivkovic

Rolat sa domacim pekmezom od kajsija

Potrebno je:

  • 5 jaja,
  • 5 kasika secera,
  • 5 kasika brasna,
  • 1/2 praska za pecivo,
  • 10 kasika pekmeza od kajsija.

Umutiti jaja sa secerom,dodati brasno i prasak za pecivo i izmesati spatulom,sipatu u pleh sa papirom za pecenje i peci 20 minuta na 180 stepeni.

Vruce testo staviti na krpu,skinuti papir i dobro namazati pekmezom ,uviti u rolat,prohladiti i sladiti se.

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 13
Mara Stanišić

Vojvodjanska štrudla

  • 3dl kisele
  • 2dl mleka
  • 1 kasicica ravna soli
  • 5 kasika secera
  • 2 zumanceta
  • 400 g maka, oraha ili visanja po zelji sta ko voli
  • 50g margarina
  • 1 kvasac
  • brasno po potrebi

Priprema testa

Otopiti margarin i pomesati sa mlekom da bude mlako, sipati u sud u koji ce da se testo zamesiti, dodati so, zumanca i secer a posebno rastvoriti kvasac u kiseloj vodi. Napomena kisela ne mora biti mlaka vec sobne temperature da bi testo nadoslo. Sjediniti rastvoreni kvasac sa ostalim dodacima i zamesiti testo. Testo ne sme biti ni previse tvrdo ni previse meko. Na kraju kad je testo razradjeno dodati kasiku dve ulja i jos malo ga razraditi ili izudarati i odloziti testo da odmori.

Kad je testo nadoslo podeliti ga na dve ili tri jufke zavisnosti od pleha i kolicine testa vi mozete i povecati meru mleka i kisele ostalo sve isto. Razvuci jufku u pravougaonik i premazati prvo margarinom pa dodati prethodno mak poparen vrelim mlekom i prohladjen. Ravnomerno ga premazati i posuti secerom. Secera po ukusu. Urolati i staviti u pleh oblozen papirom za pecenje. Gotove strudle ostaviti u plehu da jos malo narastu.

Napomena ne premazivati ih pre pecenja. Kad su spremne za peci premazati ih tanko margarinom. Peci ih 35-40 min na 200°C. Temperaturu rerne vremenom smanjiti da kora ne pregori. Pecenu strudlu izvaditi na carsav koji je spremljen i gornje kore pofajtati vodom i dobro umotati da se ististi pre serviranja. Serviranu strudlu mozete posuti secerom u prahu i ne morate stvar ukusa. Prijatno.

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 23
Nada Radenkovic

Peceni svinjski ribic

Nedelja nam je jedan od omiljenih dana ali i dana kada ne znamo sta cemo pre. Da li oprati nesto, neko ocistiti nesto, pozabaviti se decom ili spremsti hranu za ukucane.

Manje- vise, ima vise takvih dana, ne samo nedelja. A kada je nedelja, razmisljamo o nekom lepom, svecanijem rucku koji ce svi voleti i u njemu uzivati.
E pa evo jednog zaista, zaista brzog. Meni je trebalo 60 minuta za sve. Od pripreme do posluzenja.
Peceni svinjski ribic

👩‍🍳 -izaberite kolicinu koju zelite u zavisnosti od broja clanova i velicine. Jedan ribic je po meni dovoljan za 2 clana.
– na alu foliji ili pek papiru, stavite od zilica ociscen ribic i zacinite solju, biberom, iseckanim belim lukom, ruzmarinom i uljem.
-rernu prethodno ukljucite na 200 stepeni i ribic, umotan u foliju kao paketic, stavite da se pece 30 minuta.
– u medjuvremenu napravite pire krompir i neku salatu. Ja sam za ovaj put resila samo ren da dodam ali neka lepa zelena, kupus, krastavac salata je 👌.
– kada se ribic ispece, odmotajte foliju i prebacite ga na tiganj u kome cete ga na plotni samo kratko zaprziti.
E sad ovako, u tom tiganju ostaje taj mali zagoreli, najsladji i najlepsi dozivljaj. Njega mozete samo hlebom tapkati kao mocu ili ga pretvoriti u gravy.
Za ‘gravy’ dodajte kasicicu brasna i kratko proprzite, dodajte belog vina i pavlake za kuvanje u kolicini u kojoj zelite da on bude gust. Probajte pa ako mu treba soli ili secera (zbog kiseline) a vi dodajte.

Flasa vina…rucak i po.☺

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 62