Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Omiljeni recept tvog detinjstva

GLASANJE U TOKU Glasanje traje do: 30.04.2022.
GLASANJE završeno
Jelena Trajković

Bakin svečani kuglof

Potrebno je:

  • 4 jaja; 250g šećera;
  • 125g putera;
  • 300g brašna;
  • 100g lešnika;
  • 3 kašike ruma;
  • 1dl mleka;
  • 1 Prašak za pecivo;
  • 3 kašike kakaoa;
  • kora od pomorandže;
  • po potrebi prezla;
  • po ukusu šećera u prahu.

Priprema:

Penasto umutite četiri žumanceta, 250 g šećera i 125 g putera. Dodajte 300 g brašna pomešanog sa praškom za pecivo, izrendanu pomorandžinu koru, tri kašike ruma, 1,5 dl mleka i 100 g mlevenih lešnika.

Dobro izmešajte, dodajte sneg od četiri čvrsto umućena belanceta. Kalup za kuglof nauljite, pospite prezlama i sipajte pola mase. U drugu polovinu dodajte tri kašike kakaoa, prelijte preko prve mase i lagano promešajte viljuškom da se dobije šara. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 45-50 minuta. Gotov kuglof pospite šećerom u prahu. Ko voli može I čokoladom preliti ,naravno otopljenom.

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 4
Nevena Nikolic Mihajlovic

Kolač sa visnjama

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 1 kesica prašaka za pecivo
  • 1 kesica vanilinog šećer
  • 2dl mleka
  • 300-400gr očišnjenih višanja (bilo svežih, iz kompota ili iz zamrzivača)

Neku šoljicu ili čašu od 2dl koirstiti kao mericu za:

  • 2 čaše šećera
  • 3 čaše brašna
  • pola čaše ulja

Za posipanje:

  • šećer u prahu

Priprema:

Najpre umutiti jaja i šećer, zatim polako dodati ostale sastojke.

Dok pripremate smesu, uključite relnu da se zagreje na 220 stepeni zatim kada je smesa gotova u podmazanu tepsiju sipati smesu i posipati je prethodno očišćenim višnjama. Kada ubacite tepsiju smanjite temperaturu na 180 i peći dok smesa ne porumeni.

Da biste bili sigurni da je kolač dobro prečen, nožem probodite kolač ukoliko je nož čist prilikom vađenja onda je kolač pečen, ukoliko nije onda peći još dok nožić ne bude čist.

Višnje ocediti od njihovog prirodnog soka

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 56
Nadezda Kandic

Pečeni šaran

Jedan sasvim obican dan i jedan rucak koji je u mom detinjstvu bio obavezan svake nedelje. Tako bi trebalo da bude i sada ali prosto nije moguce. Kada je žmu javio da je kupio šarane vratih se u detinjstvo, ne bi mi teško da ih očistim i spremim. I tako ovaj nedeljni rucak bi kao kada ga je moja majka nekada spremala. ❤️

Evo ih dunavski, divlji, nemasni šarani, ma lepe se za prste

Ribu sam očistila, usolila i prenoćila je u frizideru do danas. Uvaljala je u mesavinu brašna, projinog brašna, aleve paprike i soli. U plehu sam dobro zagrejala ulje i stavila ih na vrelo da se ne zalepe. Na pola pecenja ih okrenula i to je to.

Kao prilog spremila sam krompir salatu sa crnim lukom (krompir kuvan u ljusci, oljuštiti, iseći i preliti mesavinom luka, soli, ulja i sirceta) i krompir sa blitvom ( krompir oljuštila, isekla na kocke, posolila i pred kraj kuvanja dodala isečenu blitvu. Kratko prokuvala, procedila i usekla 3 cena belog luka, prelila balsamiko sirćetom i uljem).

Uzivala sam u uspomenama i fenomenalnoj ribi. ❤️

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 6
Gordana Dragosavljevic Jovanovic

Kolac sa bananom

Sastojci

  • kutija domacica keksa
  • 3 banane
  • 3 pudinga od cokolade
  • 100 gr secera
  • 7,5 dcl mleka

Banane ocistiti i naseckati, puding skuvati prema upustvu i u posudu redjati naizmenicno slojeve puding ,keksa i banana, dok se ne utrosi sav materijal.Ohladiti, izvaditi iz posude i ukrasiti po zelji

Kad sam ja bila dete imala sam zutog medu kojim sam smela da se igram nedeljom, da se ne uprlja.Banane su se takodje jele nedeljom ,i to ne svake nedelje, jer ih nije bilo u izobilju.Kad sam uzela tog medu iz vitrine za stalno, imala sam 9 godina,a tog dana sam naucila da pravim ovaj dezert.

Meda je sluzio kao cuvar snova mnogoj, cak i mojoj deci, a recept je naucilo svako od njih.Meda se sad odmara,a recept je i dalje u upotrebi.

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 6
Maja Kostic Petrovic

Kačamak

Nema posebnog recepta za omiljeno jelo mog detinjstva. Kacamak se pravi tako sto se u kljucalu vodu kojoj je dodato malo soli i ulja ubacuje kukuruzno brasno, uz konstantno mesanje, do zeljene konzistencije.

Uz to se odlicno slazu domace suvo meso i cvarci, kajmak i sir, pa se sve „zasladi“ parcetom hleba na koji je nsmazana mast, posuta alevom paprikom. Sve domace, pazljivo pripremljeno i servirano.

Meni je spremala baka, a ja mom malisanu sve isto pripremam i srecna sam sto i on voli hranu na kojoj mu je mama odrasla. 🥰

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 13
Eva Zelenka

Čupava kata

Ovo je jedan od mojih omiljenih kolača koje je moja baka tako dobro pravila. Evo na fotografiji sam i naslikala njenim rukopisima pisan recept.

Za testo je potrebno pola kilograma brašna, 20 dkg masti, 4 žumanca, 6 kašika šećera, prašak za pecivo i prstohvat soli. Zamesi se sa mlekom. 2/3 testa razviti u kalup i na to se izruči masa od sledećih sastojaka: 4 belanaca ulagati sa 25 dkg šećera.

Dodati 4 kašika pekmeza od šljiva i 10 dkg oraha. Staviti nadev na testo a preostalo testo rendati na tu smesu. Peče se na 180 stepeni oko pola sata.

Bude čupavo ali ukusno.

Prijatno

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 20
Sanja Nedeljković

Domaći starinski keks na mašini za meso

500g masti, 4 žumanca i 1 celo jaje, 300g šećera, malo limunovog soka, 1 prašak za pecivo i oko 1.5 kg brašna

Sve sastojke sjediniti i mesiti dok se ne dobije testo koje nije ni previše tvrdo ni previše meko. Mašinu za meso dobro fiksirati i staviti testo unutra i poceti sa formiranjem keksa.Duzina i oblik po slobodnoj volji. Peći na temperaturi 180-200 stepeni do 20 minuta.

Prijatno😄🤗

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 25