*prodinstati crni luk I sargarepu na ulju, dodati u to meso malo propržiti pa u to dodati pirinac, dodati začine,morati sarme i ređati u šerpu, između stavljati slaninu,meso ili suva rebra,krckati kata se skuva zaprziti i uživati u jelu…PRIJATNO
Potrebno:
PRIPREMA:
U veliku posudu staviti brašno, u sredini napraviti rupicu u koju se stavi kvasac, so, šećer i malo tople vode . Malo promešati sadržaj u sredini i ostaviti da kvasac nadođe. Kad je uskislo, dodati 2 umućena jaja i ostatak tople vode, te polagano drvenom kašikom umešavati sa brašnom dok se ne izradi testo. Ostaviti 20-30 min da se ukiseli. Pržiti u duboko zagrejanom ulju, tako da najpre zamočimo kašiku u vrelo ulje pa zahvatimo smesu i ponovo spustamo u ulje. Kad donja strana porumeni, okrenu se na drugu stranu i vade na tacnu sa papirom, te pospu vanil šećerom, po želji.
Potrebno sastojci:
Priprema:
Kvasac izmrviti u 200ml mlakog mleka i 400ml mlake vode da nadodje, zatim umesati ostale sastojke i umesiti glatko testo. Ostaviti 30-40min da odstoji pa ponovo premesiti i ostaviti 15min da odstoji i onda razviti testo i vaditi većom čašom ili kalupom krofne. Zagrejati ulje i spuštati krofne da se peku kad porumene gotove su. Vruće ih valjati ili posuti sa šećerom u prahu.
U 400 ml tople vode rastvori kesicu suvog kvasca i kesicu praska za pecivo.dodati kašiku soli i kašiku šećera.onda 700gr brašna i pola šolje ulja.pokriti činiju sa umerenim srednje tvrdim testom.styviti na toplo mesto 40 do 60 min.uz povremeno mešanje.razviti okrugle junice veličine dlana razvuci ih i peći na zagrejanom ulju.
Sastojci:
* Hurka je vrsta krvavice, pri čemu se crevo puni masom od kuvanog pirinča, mlevenih kuvanih svinjskih iznutrica i začina. Karakteristična je u vojvođanskoj kuhinji.
Napomena: sveža hurka i kobasica mogu da se zamrznu i par meseci čuvaju u zamrzivaču.
Priprema:
Na dno šerpe sipati malo masnoće. Oljuštiti krompir, iseći na kolutove i staviti u šerpu. Dodati još masnoće, da prekrije krompir. Staviti šerpu na šporet i uključiti ringlu na najjače, da počne da greje. Hurku i kobasicu složiti u krug preko krompira. Viljuškom na par mesta izbušiti hurku i kobasicu. Poklopiti šerpu i kada počne da se krčka, smanjiti jačinu ringle na jedinicu. Ostaviti da se krčka sat vremena.
Nije potrebno dodavati nikakve začine, jer ukusi začina iz hurke i kobasice pređu i na krompir.
Kada je jelo gotovo, sve se izvadi iz šerpe tako što se prvo nad šerpom ocedi od masnoće, a zatim servira na tanjir.
Ovo jelo se može služiti samo, ili uz svežu zelenu salatu, mladi luk, ili uz nešto od zimnice, npr. ajvar, kiselu papriku i sl.
Prijatno!
Priprema:
Zagrijati rernu na 180°C kalup za kuglof namastiti i pobrašnjaviti .Umutiti jaja i šećer, dodati vanilin šećer, ulje, sekane orahe, šafran , prašak za pecivo i brašno. Sve dobro umutiti i izručiti u kalup.Pecite oko 35 minuta odnosno dok ne bude pečeno u zavinosti od rerne. Posuti šećerom u prahu.
Ima li onih koji ga nisu pravili devedesetih…?
Mamin recept ali izmenjeni sastojci po mom ukusu.
Jer u njen recept ide više šećera i kutija „čar na dar“ kuglica, ja to nisam stavljala…
Recept:
Istopiti sve zajedno, skloniti sa ringle pa dodati:
Orašasti plodovi i ovsene se mogu propržiti i ne moraju.
Ili, kupiti mix orašastih plodova sa dodatkom nekog suvog voća, dovoljno je oko 100-150 grama.
Sve sjediti i izliti u posudu određene veličine ili korpice. Posudu možemo namazati maslacem pre izlivanja smese ili postaviti papir za pečenje.
Kada se ohladi seći na određenu veličinu i oblik. Uživati
Po starom dobrom bakinom merenju, sve za kuglof se meri šoljama 🙂 u mom slučaju šolja je od 1,5dcl. Slede sastojci, a potom i priprema.
Sastojci:
Pre sjedinjavanja svih sastojaka, potrebno je uključiti rernu na 230 stepeni. Takođe, namazati kalup margarinom/maslacem, posuti brašnom i dobro istresti višak.
Umutiti šećer i jaja, dodati vanilin, mleko, margarin, brašno i prašak za pecivo. Sve dobro izmešati da smesa bude homogine. Potrebno je odvojiti jedan deo smese i to 2,5 šolje. u taj deo je potrebno umešati kako sa 4 kašike vode i malo narendane pomorandžine kore. U kalup je potrebno naizmenično sipati malo svetle, malo tamne smese. Kada se sva smesa potroši, uzeti čačkalicu i prošarati unutar smese. Može se i lupiti kalup o podlogu, da se boje izmešaju. Peče su u rerdni oko 30 do 40minuta.
Nakon 30 minuta, proveriti da li je smesa pečena tako što ćete čačkalicu uroniti u testo i videti da li ima tečne smese na čačkalici.
Pažljivo izvaditi iz kalupa i ukrasiti po želji. Da li će to biti preliv od čokolade, da li šećer u prahu ili nešto treće pustite mašti na volju!
Uživajte u starom receptu koji nas sve vraća u detinjstvo! 🙂
Sastojci:
Čokoladna glazura:
Priprema
Promešajte sve sastojke za biskvit-šećer,ulje,vanilin,žumanca,brašno,mak,prašak za pecivo i jogurt.Stavite u srednji pleh obložen pek papirom i pecite na 180 stepeni oko 40 minuta.
Kad se ohladi ukrasite ga po želji.Kod mene s čokoladnom glazurom za koju sam na pari otopila čokoladu sa par kasika ulja.U kolač ne idu belanca pa ih možete spremiti u zamrzivač za neki drugi kolač.
U hladnu vodu dodati parce domaceg pileta(ledjni deo). Oprano povrce(sargarepa,persun,celer i crni luk),dodati u vodu sa piletinom i krckati dugo,na tihoj vatri. Posoliti i zsciniti po ukusu,procediti supu,i u bistru supu dodati griz knedlice. Knedlice se prave na sl.nacin:1 jaje umutiti viljuskom,u to dodati griz da bude srednje gustine.Kasikom vaditi knedlice i pustiti da omeksaju u supi na tihoj vatri…
Uzivajte s ljubavlju!👌❤