Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Omiljeni recept tvog detinjstva

GLASANJE U TOKU Glasanje traje do: 30.04.2022.
GLASANJE završeno
Sanja Milosavljevic

Sarma

  • liske od kiselog kupusa,
  • mleveno meso,
  • crni luk,
  • pirinač,
  • šargarepa,
  • biber,
  • brasno i aleva za zaprsku,
  • meso,slanina i suva rebarca,
  • začini po želji,

*prodinstati crni luk I sargarepu na ulju, dodati u to meso malo propržiti pa u to dodati pirinac, dodati začine,morati sarme i ređati u šerpu, između stavljati slaninu,meso ili suva rebra,krckati kata se skuva zaprziti i uživati u jelu…PRIJATNO

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 83
Nevenka Novković

Uštipci

Potrebno:

  • 600gr brašna,
  • 5-7 gr suvog kvasca,
  • 1 kašičica soli,
  • 2 kašike šećera,
  • 3 dl mlake vode,
  • 2 umućena jaja.

PRIPREMA:

U veliku posudu staviti brašno, u sredini napraviti rupicu u koju se stavi kvasac, so, šećer i malo tople vode . Malo promešati sadržaj u sredini i ostaviti da kvasac nadođe. Kad je uskislo, dodati 2 umućena jaja i ostatak tople vode, te polagano drvenom kašikom umešavati sa brašnom dok se ne izradi testo. Ostaviti 20-30 min da se ukiseli. Pržiti u duboko zagrejanom ulju, tako da najpre zamočimo kašiku u vrelo ulje pa zahvatimo smesu i ponovo spustamo u ulje. Kad donja strana porumeni, okrenu se na drugu stranu i vade na tacnu sa papirom, te pospu vanil šećerom, po želji.

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 16
Tamara Jerkov

Krofne moje bake

Potrebno sastojci:

  • 2jaja
  • 1 svež kvasac
  • prstohvat soli
  • 200ml mleka
  • 400ml vode
  • brašno po potrebi
  • 1 mala šoljica ulja
  • ulje za prženje

Priprema:

Kvasac izmrviti u 200ml mlakog mleka i 400ml mlake vode da nadodje, zatim umesati ostale sastojke i umesiti glatko testo. Ostaviti 30-40min da odstoji pa ponovo premesiti i ostaviti 15min da odstoji i onda razviti testo i vaditi većom čašom ili kalupom krofne. Zagrejati ulje i spuštati krofne da se peku kad porumene gotove su. Vruće ih valjati ili posuti sa šećerom u prahu.

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 17
Sandra Hajduković

Mamine caije od testa

U 400 ml tople vode rastvori kesicu suvog kvasca i kesicu praska za pecivo.dodati kašiku soli i kašiku šećera.onda 700gr brašna i pola šolje ulja.pokriti činiju sa umerenim srednje tvrdim testom.styviti na toplo mesto 40 do 60 min.uz povremeno mešanje.razviti okrugle junice veličine dlana razvuci ih i peći na zagrejanom ulju.

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 14
Edita Suturović

Hurka i kobasica sa krompirom

Sastojci:

  • krompir – količina po želji
  • ulje ili mast – količina dovoljna da prekrije krompir u šerpi
  • 1 sveža domaća hurka*
  • 1 sveža domaća kobasica

* Hurka je vrsta krvavice, pri čemu se crevo puni masom od kuvanog pirinča, mlevenih kuvanih svinjskih iznutrica i začina. Karakteristična je u vojvođanskoj kuhinji.

Napomena: sveža hurka i kobasica mogu da se zamrznu i par meseci čuvaju u zamrzivaču.

Priprema:

Na dno šerpe sipati malo masnoće. Oljuštiti krompir, iseći na kolutove i staviti u šerpu. Dodati još masnoće, da prekrije krompir. Staviti šerpu na šporet i uključiti ringlu na najjače, da počne da greje. Hurku i kobasicu složiti u krug preko krompira. Viljuškom na par mesta izbušiti hurku i kobasicu. Poklopiti šerpu i kada počne da se krčka, smanjiti jačinu ringle na jedinicu. Ostaviti da se krčka sat vremena.
Nije potrebno dodavati nikakve začine, jer ukusi začina iz hurke i kobasice pređu i na krompir.
Kada je jelo gotovo, sve se izvadi iz šerpe tako što se prvo nad šerpom ocedi od masnoće, a zatim servira na tanjir.
Ovo jelo se može služiti samo, ili uz svežu zelenu salatu, mladi luk, ili uz nešto od zimnice, npr. ajvar, kiselu papriku i sl.

Prijatno!

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 23
Verica Poznanović

Kuglof

  • 3 jaja,
  • 100g šećera,
  • 2 vanilin šećera,
  • 100g seckanih oraha,
  • 1 dl ulja,
  • na vrh kašičice šafrana,
  • 3 šoljice brašna i
  • 1 prašak za pecivo.

Priprema:

Zagrijati rernu na 180°C kalup za kuglof namastiti i pobrašnjaviti .Umutiti jaja i šećer, dodati vanilin šećer, ulje, sekane orahe, šafran , prašak za pecivo i brašno. Sve dobro umutiti i izručiti u kalup.Pecite oko 35 minuta odnosno dok ne bude pečeno u zavinosti od rerne. Posuti šećerom u prahu.

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 7
Ivana Atanacković

Čar na dar kolač u novom ruhu

Ima li onih koji ga nisu pravili devedesetih…?
Mamin recept ali izmenjeni sastojci po mom ukusu.
Jer u njen recept ide više šećera i kutija „čar na dar“ kuglica, ja to nisam stavljala…

Recept:

  • 200 g crne čokolade, ja sam stavila @callebautchocolate
  • 7 kašika meda
  • 50 g kokosovog šećera (može i beli)
  • 125 g maslaca

Istopiti sve zajedno, skloniti sa ringle pa dodati:

  • 100 g proprženog susama
  • 3 supene kašike suvog grožđa
  • 3 kašike badema
  • 3 kašike lešnika
  • 3 kašike oraha
  • 3 kašike ovsenih pahulja

Orašasti plodovi i ovsene se mogu propržiti i ne moraju.
Ili, kupiti mix orašastih plodova sa dodatkom nekog suvog voća, dovoljno je oko 100-150 grama.
Sve sjediti i izliti u posudu određene veličine ili korpice. Posudu možemo namazati maslacem pre izlivanja smese ili postaviti papir za pečenje.
Kada se ohladi seći na određenu veličinu i oblik. Uživati

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 9
Marina Ćurčić

Mramorni kuglof

Po starom dobrom bakinom merenju, sve za kuglof se meri šoljama 🙂 u mom slučaju šolja je od 1,5dcl. Slede sastojci, a potom i priprema.

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 2 šolje šećera
  • 3,5 šolje brašna
  • 1,5 šolja mleka
  • 1,5 šolja rastopljenog margarina ( naravno, može i maslac)
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 ravne kašile vanilin ekstrata ili kesica vanilin šećera.
  • 1/2 šolje kakao praha i
  • 4 kašike vode
  • Narandžina kora

Pre sjedinjavanja svih sastojaka, potrebno je uključiti rernu na 230 stepeni. Takođe, namazati kalup margarinom/maslacem, posuti brašnom i dobro istresti višak.

Umutiti šećer i jaja, dodati vanilin, mleko, margarin, brašno i prašak za pecivo. Sve dobro izmešati da smesa bude homogine. Potrebno je odvojiti jedan deo smese i to 2,5 šolje. u taj deo je potrebno umešati kako sa 4 kašike vode i malo narendane pomorandžine kore. U kalup je potrebno naizmenično sipati malo svetle, malo tamne smese. Kada se sva smesa potroši, uzeti čačkalicu i prošarati unutar smese. Može se i lupiti kalup o podlogu, da se boje izmešaju. Peče su u rerdni oko 30 do 40minuta.

Nakon 30 minuta, proveriti da li je smesa pečena tako što ćete čačkalicu uroniti u testo i videti da li ima tečne smese na čačkalici.
Pažljivo izvaditi iz kalupa i ukrasiti po želji. Da li će to biti preliv od čokolade, da li šećer u prahu ili nešto treće pustite mašti na volju!
Uživajte u starom receptu koji nas sve vraća u detinjstvo! 🙂

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 57
Danijela Panic

Kolač sa makom

Sastojci:

  • mera čaša od 2,5 deci
  • 1 čaša ulja
  • 2 čaše šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 4 žumanaca
  • 2 čaše jogurta
  • 2 čaše brašna
  • 2 čaše mlevenog maka
  • 1 prašak za pecivo

Čokoladna glazura:

  • oko 15 dag čokolade za kuvanje
  • 1-2 velike kašike ulja

Priprema

Promešajte sve sastojke za biskvit-šećer,ulje,vanilin,žumanca,brašno,mak,prašak za pecivo i jogurt.Stavite u srednji pleh obložen pek papirom i pecite na 180 stepeni oko 40 minuta.

Kad se ohladi ukrasite ga po želji.Kod mene s čokoladnom glazurom za koju sam na pari otopila čokoladu sa par kasika ulja.U kolač ne idu belanca pa ih možete spremiti u zamrzivač za neki drugi kolač.

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 9
Danijela Pavlovic

Domaca pileca supa sa griz knedlama

U hladnu vodu dodati parce domaceg pileta(ledjni deo). Oprano povrce(sargarepa,persun,celer i crni luk),dodati u vodu sa piletinom i krckati dugo,na tihoj vatri. Posoliti i zsciniti po ukusu,procediti supu,i u bistru supu dodati griz knedlice. Knedlice se prave na sl.nacin:1 jaje umutiti viljuskom,u to dodati griz da bude srednje gustine.Kasikom vaditi knedlice i pustiti da omeksaju u supi na tihoj vatri…

Uzivajte s ljubavlju!👌❤

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 6