Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Najlepši medenjaci

GLASANJE U TOKU Glasanje traje do: 30.12.2021.
GLASANJE završeno
Marija Stevanovic

Novogodisnji medenjaci

  • 150 gr. meda,
  • 125 gr. margarina,
  • 100 gr. secera,
  • kasika ruma,
  • 1 jaje,
  • kesica muskatnog orascica,
  • kesica vanil secera,
  • kesica cimeta,
  • kasika kakao praha,
  • pola kesice praska za pecivo,
  • prstohvat sode bikarbone
  • 450 gr. brasna.

Otopiti margarin, med i secer pa dodati sve ostale sastojke, zatim umesiti testo i ostaviti oko pola sata u frizideru.

Zatim razviti koru i modlama praviti medenjake. Peci na 180 stepeni 7-8 minuta.

Za glazuru je potrebno 1 belance, par kapi limunovog soka i oko 200 gr prah secera.

Glazuru obojiti zeljenim bojama i Novogodisnja magija moze da pocne!!! ❤️

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 12564
Suzana Momcilovic

Novogodisnji Medenjaci

  • 2 jaja
  • 2 kasike meda
  • 30g margarina
  • 150g secera u prahu
  • 1kasičica sode bikarbone
  • 1kasicica zacina za medenjake
  • 400-500g brasna

Zameniti testo rastanjiti na debljinu od 1,5-2mm. Modlama vaditi oblike i peci na 180c, 5-7 minuta.

Kraljevska glazura:

  • 2 belanca
  • 500g secera u prahu
  • 2 kasike limunovog soka

Glazuru podeliti i stavljiti prehrambene boje za kolace.

Zelim vam svima lepo zadovoljstvo i uživanje Sarajuci kolacice😊😊😊

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 8156
Ivana Lazarevic

Domaci bakini keksici – medenjaci

  • 200 gr masti ili 250 gr margarina
  • 250 gr secera
  • 1 jaje
  • limunova kora po zelji ili smesa za medenjake
  • 2 vanilina secera
  • 2 soljice mleka
  • prasak za pecivo

Zamesiti sa brasnom. 🤗

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 15
Saša Milošević

Novogodišnji medenjaci

Potrebno:

  • 500 g brašna
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 170 g stonog margarina
  • 130 g šećera u prahu
  • 2 jajeta
  • 150 g meda
  • 1 kašika cimeta
  • 1/2 kašičice muskatnog oraha
  • 1/2 kašičice đumbira
  • Za dekoraciju:
  • 200 g šećera u prahu
  • 1 belance
  • 1 limun

Priprema:

Umutiti stoni margarin sa šećerom u prahu. Dodati jaja i med i sve zajedno izmiksati.Posebno sjediniti brašno, sodu bikarbonu, cimet, muskatni orah i đumbir.

U smesu od stonog margarina postepeno dodavati sjedinjene suve sastojke meseći ručno dok se ne dobije glatko testo. Zatim testo istanjiti oklagijom na debljinu od 1 cm, i modlama oblikovati željene figure. Pleh obložiti papirom za pečenje i poslagati u njega medenjake. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ˚C oko 15 min.

Posebno belance umutiti sa šećerom u prahu i sok od limuna da bi se dobila ujednačena smesa. Dobijenom smesom pomoću dresing džaka oivičiti medenjake i premazati njihovu unutrašnjost. Po zemlji dekorisati medenjake.

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 61
Vesna Pavlović

Novogodišnji medenjaci

Za testo:

  • 120 g donaće svinjske masti
  • 100 g med
  • 350 g brašna
  • 100 g šećera u prahu
  • 5 g praška za pecivo
  • po ukusu začin za medenjake
  • 1 kašičica kakaoa

Za dekoraciju:

  • 1 belance,
  • 200 g šećera u prahu
  • 3 kapi soka od sveže ceđenog limuna
  • po potrebi crvena i zelena jestiva boja za kolače

Priprema:

U šeepu staviti med,dodati mast,staviti šerpu na vatru i mešati dok se sastojci ne sjedine.Skloniti šerpu sa vatre i ostaviti da se smesa prohladi.

U dublju posudu usuti brašno,dodati šećer u prahu,prašak za pecivo,začin za medenjake,kako umešati prohlađenu smesu od masti i meda i izmešati varjačom,pa mešenje nastaviti rukom.

Testo uviti u providnu prianjajuću foliju i ostaviti u frižider da odstoji 2-3 sata.

Testo razviti oklagijom i modlamama različitih oblika vaditi medenjake.

Ređati ih u pleh obložen pek-papirom.

Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 10-15 minuta.

Gotove medenjake izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohlade.

Dekoracija:Mikserom umutiti belance koliko samo da zapeni.Postepeno dodavati šećer u prahu,sok od limuna i kratko mutiti mikserom.
Medenjake dekorisati po želji.

Savet: Smesu za dekorisanje sam podelila na tri dela.Jedan deo sam ostavila takav kakav jeste(beli),u drugi sam dodala crvenu jestivu boju za kolače i umutila mikserom,a u treći deo sam umešala zelenu jestivu boju za kolače i umutila mikserom.

Zasebno sam ih stavila u tri kese za zamrzivač,odsekla im vrh i dekorisala medenjake.Vi ih možete dekorisati po sopstvenom izboru.Svakako dobijate veoma ukusne medenjake.

Srećni praznici!

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 25
Tijana Eric

Lolini medenjaci

Sastojci:

  • 500 gr brašna
  • prašak za pecivo
  • naredna kora od limuna
  • 10 kašika šećera(supenih)
  • prstohvat soli
  • malo mleka/vode
  • kašika ulja.

Priprema:

Peći na 190 stepeni oko 30 minuta. Umutiti i oblikovati ili izliti u kalupe i u oblicima koje želite.

Srećni praznici 🎉🍀💖

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 32
Sandra Stojiljković Cvetković

Novogodišnji medenjaci

Sastojci:

  • 300 g brašna
  • 70 g smeđeg šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica muskatnog oraščića
  • 1 kašičica mlevenog đumbira
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 120 g maslaca
  • 1 jaje.

Za kraljevsku glazuru:

  • 1 belanac
  • 200 grama šećera u prahu
  • 2 kašičice limunovog soka.

Vreme pripreme: 100 minuta
Vreme pečenja: 10 minuta

Priprema:

Penasto umutiti jaje i smeđi šećer. Zatim dodati med i maslac i nastaviti sa mućenjem. Postepeno dodavati začine jedan po jedan, a na kraju dodati i brašno i sodu bikarbonu. Umesiti kompaktno testo i ostaviti u frižideru da odstoji najmanje sat vremena( a može i duže). Nakon toga, testo razviti u koru debljine oko pola centimetra i modlicama vaditi medenjake. Koristiti modlice sa novogodišnjim motivima. Ukoliko nemate modlice, napraviti oblike od kartona, pa pažljivo skalpelom seći.

Ređati ih na pleh obložen pek- papirom. Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 10- ak minuta.

Ostaviti da se sasvim ohlade.

U međuvremenu pripremiti glazuru- umutiti čvrsto belanac sa šećerom u prahu. Pred kraj mućenja dodati limunov sok. Smesu podeliti na onoliko delova koliko imamo boja. U svaki deo dodati boju po izboru i ujednačiti. Svaki medenjak bojiti i dekorisati po želji. Za dekoraciju možete koristiti i ukrase od fondana ili sličan materijal.

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 20
Jelena Lekic

Praznici medenjaci

Sastojci

Za testo:

  • 350 g brašna
  • 100 g putera(omeksalog na sobnoj temperaturi)
  • 1 jaje
  • 100 g šećera
  • 2 vanilin šećer
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 ,5 kašičicu cimeta
  • 1,5 kašičicu mlevenog đumbira
  • 4 zdrobljenih klinčića
  • 5 kašičice meda
  • 4 kašike kakaoa

Za dekoraciju:

  • 2 belanca
  • 350 g šećera u prahu
  • 1 kašika limunovog soka
  • boje za torte i kolače

Sve sastojke za testo redom staviti u posudu i mesiti rukom da se sve lepo poveže i dobije glatko testo.

Dobijeno testo prekriti ostaviti na toplom da nadođe, oko 45 minuta do 1h. Nakon toga ga razvaljati oklagijom i vaditi medenjake kalupima po zelji i oblicima.

Medenjake stavljati na pleh obložen papirom za pečenje i peći ih na 160-180’C oko 10-15 minuta zavisi od jačine vase rerne.

Za dekoraciju umutiti belanca u čvrst sneg pa dodati šećer i limunov sok. Mutiti sve dok se ne dobije lepa, glatka masa. Masu odvojite u nekoliko cinijica pa obojiti raznim bojama i dekorisite ohladjene medenjake.

Ostavite ih da se osuse nekoliko sati i posluziti ili da se suse jedan dan ako ih pakujete kao poklon .

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 26
Biljana Josimov

Čarobni medenjaci

Čarobni medenjaci se prave u čarobnom raspoloženju

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 300g šećera
  • 6 kašike meda
  • 800g brašna
  • 2 kašičice sode bikarbone

Umesiti testo i ostaviti u frižideru, rastanjiti i seći novogodišnjim modlicama peći na 180 25-20 min.

Glazura: šećer u prahu , belanca, limunov sok, malo hladne vode i prehrambene boje, ukrašavati čarobnom dobrotom, slatkim osmehom

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 23
Zorica Nikolic

Najhrskaviji medenjaci

  • 500 grama brasna
  • 250 grama putera
  • 2 jaja
  • 300 grama secera u prahu
  • 1 kora limuna narendana
  • 1 kasika cimeta po ukusu

Umutiti jaja i puter potom dodati ostale sastojke, pa umesiti potom razvuci oklagijom u debljini oko 0,5 cm pa kalupima vaditi oblike.

Peci u zagrejanoj rerni na oko 200 stepeni 10-15 minuta.

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 39