U duhu predstojećih novogodišnjih čarolija, upustila sam se u avanturu pravljenja medene kućice prvi put u životu.
Moje testo je bilo od 600g brašna, 150g meda, 150g putera, 150g šećera, 2 jaja, cimeta, kašikice praška za pecivo i muskatnog oraha.
Količina začina varira od vašeg ukusa.
Med i puter otopila sam na ringli, suve sastojke (sem šećera) izmešala, umutila jaja sa šećerom.
U jaja dodala ohlađeni med i puter, i suve sastojke.
Zamesila sam testo i stavila u streč foliju u frižider da prenoći.
Kada ga izvadite, dosta je čvrsto pa mu treba malo vremena da „dođe sebi“.
Zatim sam iskrojila šablone po nekoj svojoj veličini, isekla ih od pek papira i prenela na testo koje se rastanji oklagijom na 0.5 cm.
Ako ste zaboravni kao ja, ukoliko ne napravite pod za kućicu 🤣😂, možete je slagati na listu oblande.
Pekla sam 12-15 min na 180 stepeni.
Pazite, jako brzo bude pečeno. Od ostatka testa možete napraviti medenjake . Spaja se rojal masom, 2 belanca dobro umućena sa 400 g šećera, koja vam služi kao „lepak“. Za prvi zid vam treba držač dok se ne stegne, a onda ostalo ide lakše. Ne štedite na lepku, ima ga dovoljno. E kada je to sve gotovo, ostaje najlepši deo posla!
Mozak na pašu i ukrašavajte po želji !!
Još kada deca učestvuju sa vama u dekorisanju, to je prava stvar!!!
Sastav:
Sve zamesiti, napraviti oblike i peci na 180° 7-10 min.
Ukrasiti smesom od belanaca, secera i soka od limuna.
Testo
Sve sastojke pomesati i ostaviti na hladnom 1 sat, zatim razvuci testo i seci oblike.
Peci na 200 C 8-10 min.
120gr putera mikserom umutiti sa 70gr braon šećera, zatom dodati jedno jaje i 100gr meda, sve to dobro umutiti i dodati 300gr brasna tip 400 u koje ste prethodno dodali ravnu kašičicu sode bikarbone, prstohvat soli, kašičicu cimeta, muskatnog oraha, i mlevenog đumbira.
Umesiti testo, zatim ga ostavite u frižider 1- 2h kako bi se sto više steglo.
Nakon toga ga razmesiti, zatim razvući na debljino od 3-4mm i seci u željene oblike, peci na 200 stepeni 6-7 minuta!
Začin za medenjake ili dodajte po malo mlevenog karanfilića, cimeta i muskatnog oraščića.
Od svih sadtojakabumesiti testo. Ostaviti sat vremena u frizideru.
Radtanjiti testo debljine 0.5cm i kalupima vaditi zeljene oblike.
Peci na pek pspiru u plehu na 200stepeni desetak minuta.
Dekorisite po želji.
Posebno umešati suve, a posebno vlažne sastojke, spojite i umesite rukama.
Podeliti testo na dva dela, umotati ih u providnu foliju i ostaviti u frižideru više od 1.5h.
Peći na 160C u zagrejanoj rerni tačno 8 minuta.
Medenjaci
Zamesiti testo i ostaviti u frizideru par sati..Razviti i seci zeljene oblike..Peci u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 10-ak minuta.Preliti glazurom
Glazura
Puuuno ljubavi i maste❤
Sastojci za medenjake :
Sastojci za glazuru (royal icing):
Medu dodati šećer i mešati da se šećer sjedinini, otopi, pa dodati omekšali margarin pa opet mešati, pa dodati jaje i opet mešati, pa pola mere brašna, cimet i opet mešati, pa prašak za pecivo iskoro svo brasno od 550 gr.
Kada umesite treba da bude mekano i skoro lepljivo, najbolje završiti mešenje na stolu.
Umotati u foliju i staviti u frižider bar sat vremena, posle samo posuti brašnom sto i razvući pa modlicama vaditi medenjake.
Peći na 180 stepeni dok rubovi ne počnu da rumene, treba da ostanu svetli.
Glazura – belance ulupti pa dodati 200 gr šećera, treba da je gusce od jogurta i onda dodati boju koju hocete, podeliti smesu, na nekoliko činijica i dodati boje pa umutiti. Ako su tečne kada umutite dodate kašiku šećera u prahu u smesu. Sipati u kese za zavrzivač pa odseći vrhove 2mm, da kada stisnete ono polako izlazi napolje. Dalje je sve mašta.