Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Najlepši medenjaci

GLASANJE U TOKU Glasanje traje do: 30.12.2021.
GLASANJE završeno
Ivana Aleksic

Medena kućica

U duhu predstojećih novogodišnjih čarolija, upustila sam se u avanturu pravljenja medene kućice prvi put u životu.

Moje testo je bilo od 600g brašna, 150g meda, 150g putera, 150g šećera, 2 jaja, cimeta, kašikice praška za pecivo i muskatnog oraha.

Količina začina varira od vašeg ukusa.

Med i puter otopila sam na ringli, suve sastojke (sem šećera) izmešala, umutila jaja sa šećerom.

U jaja dodala ohlađeni med i puter, i suve sastojke.

Zamesila sam testo i stavila u streč foliju u frižider da prenoći.

Kada ga izvadite, dosta je čvrsto pa mu treba malo vremena da „dođe sebi“.

Zatim sam iskrojila šablone po nekoj svojoj veličini, isekla ih od pek papira i prenela na testo koje se rastanji oklagijom na 0.5 cm.

Ako ste zaboravni kao ja, ukoliko ne napravite pod za kućicu 🤣😂, možete je slagati na listu oblande.

Pekla sam 12-15 min na 180 stepeni.

Pazite, jako brzo bude pečeno. Od ostatka testa možete napraviti medenjake . Spaja se rojal masom, 2 belanca dobro umućena sa 400 g šećera, koja vam služi kao „lepak“. Za prvi zid vam treba držač dok se ne stegne, a onda ostalo ide lakše. Ne štedite na lepku, ima ga dovoljno. E kada je to sve gotovo, ostaje najlepši deo posla!

Mozak na pašu i ukrašavajte po želji !!

Još kada deca učestvuju sa vama u dekorisanju, to je prava stvar!!!

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 35
Verica Jevtic

Medena kucica

Sastav:

  • 400 gr. brasna,
  • 160 gr. šećera,
  • 2 jaja, soda bikarbona,
  • 2 kasike meda,
  • 2 kašike kakaa,
  • 60 gr. margarina,
  • cimet,
  • karanfilic,
  • anis.

Sve zamesiti, napraviti oblike i peci na 180° 7-10 min.

Ukrasiti smesom od belanaca, secera i soka od limuna.

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 30
Zorana Ilić

Medena kućica

Testo

  • 250 gr maslaca,
  • 160 gr. secera u prahu,
  • 2 kasike meda,
  • 1 žumance,
  • 2 kasicice arome vanile,
  • 450 gr brasna,
  • 1 kasika kakaa
  • 1 kasicica zacina za medenjake.

Sve sastojke pomesati i ostaviti na hladnom 1 sat, zatim razvuci testo i seci oblike.

Peci na 200 C 8-10 min.

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 111
Sara Cvetkovic

Praznični medenjaci

120gr putera mikserom umutiti sa 70gr braon šećera, zatom dodati jedno jaje i 100gr meda, sve to dobro umutiti i dodati 300gr brasna tip 400 u koje ste prethodno dodali ravnu kašičicu sode bikarbone, prstohvat soli, kašičicu cimeta, muskatnog oraha, i mlevenog đumbira.

Umesiti testo, zatim ga ostavite u frižider 1- 2h kako bi se sto više steglo.

Nakon toga ga razmesiti, zatim razvući na debljino od 3-4mm i seci u željene oblike, peci na 200 stepeni 6-7 minuta!

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 18
Andrijana Malezić

Medena kućica

  • 2 jaja
  • 110g putera
  • 110g šećera
  • 150g meda
  • 550g brašna
  • prašak za pecivo, začin
Prikaži VIŠE
Broj glasova: 21
Jasmina Bartolović

Medenjaci i medene kucice

  • 150gr šećera
  • 150gr masti ili margarina
  • 150gr meda
  • 1jaje
  • 1 mala kašičica sode bikarbone
  • 450gr brašna

Začin za medenjake ili dodajte po malo mlevenog karanfilića, cimeta i muskatnog oraščića.

Od svih sadtojakabumesiti testo. Ostaviti sat vremena u frizideru.

Radtanjiti testo debljine 0.5cm i kalupima vaditi zeljene oblike.

Peci na pek pspiru u plehu na 200stepeni desetak minuta.

Dekorisite po želji.

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 22
Nina Tomašević

Medeni medenjaci

  • 400 gr Mekog brašna tip 400
  • 150 gr Šećerа u prahu
  • 1 ravna kašičica sode bikarbone
  • 1 puna kašičica mešavine začina za medenjakе (cimet, đumbir u prahu, mleveni muskatni oraščić, karanfilić, zvezdasti anis). Ukoliko sami pravite mešavinu pravite miks po svom izboru, ne mora svaki začin u gram.
  • 60 gr putera
  • 2 jaja
  • 3 što veće suрene kašike meda

Posebno umešati suve, a posebno vlažne sastojke, spojite i umesite rukama.

Podeliti testo na dva dela, umotati ih u providnu foliju i ostaviti u frižideru više od 1.5h.

Peći na 160C u zagrejanoj rerni tаčno 8 minuta.

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 18
Suzana Matic

Medenjaci

Medenjaci

  • 750g brasna
  • 1 prasak za pecivo
  • 5g mlevenog djumbira
  • 3g muskantnog oraha
  • 2g cimeta
  • 200 grama otopljenog margarina
  • 235g meda
  • 220g secera
  • 120ml vode
  • 1 jaje
  • par kapi arome vanile

Zamesiti testo i ostaviti u frizideru par sati..Razviti i seci zeljene oblike..Peci u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 10-ak minuta.Preliti glazurom

Glazura

  • 2 belanceta
  • 400 g secera u prahu
  • 1 kasicica limunovog soka
  • jestive boje

Puuuno ljubavi i maste❤

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 55
Milica Joniković

Medenjaci

Sastojci za medenjake :

  • 350g brašna
  • 70g šećera
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 1 kašičica cimeta
  • pola kašičice sode bikarbone
  • 125g margarina
  • 100g meda

Sastojci za glazuru (royal icing):

  • 1 belance (manje jaje)
  • 125g šećer u prahu
  • 1 kašičica limunovog soka
Prikaži VIŠE
Broj glasova: 193
Sandra Jevtic

Novogodišnji medenjaci

Medu dodati šećer i mešati da se šećer sjedinini, otopi, pa dodati omekšali margarin pa opet mešati, pa dodati jaje i opet mešati, pa pola mere brašna, cimet i opet mešati, pa prašak za pecivo iskoro svo brasno od 550 gr.

Kada umesite treba da bude mekano i skoro lepljivo, najbolje završiti mešenje na stolu.

Umotati u foliju i staviti u frižider bar sat vremena, posle samo posuti brašnom sto i razvući pa modlicama vaditi medenjake.

Peći na 180 stepeni dok rubovi ne počnu da rumene, treba da ostanu svetli.

Glazura – belance ulupti pa dodati 200 gr šećera, treba da je gusce od jogurta i onda dodati boju koju hocete, podeliti smesu, na nekoliko činijica i dodati boje pa umutiti. Ako su tečne kada umutite dodate kašiku šećera u prahu u smesu. Sipati u kese za zavrzivač pa odseći vrhove 2mm, da kada stisnete ono polako izlazi napolje. Dalje je sve mašta.

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 12