Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Najfiniji recept za posni kolač

GLASANJE U TOKU Glasanje traje do: 30.11.2022.
GLASANJE završeno
Marija Šerbić

Kikiriki bajadera

Sastojci:

  • 180ml vode
  • 75g posnog margarina
  • 180g šećera
  • 250g Domaćica mlevenog keksa
  • 200g krupnije mlevenog kikirikija
  • 75g posne crne čokolade
  • 100g bele posne čokolade.

Glazura:

  • 120g crne posne čokolade
  • 2 kašike ulja.

Pomešati vodu i šećer,pa staviti na vatru da provri.Zatim dodati iseckan margarin,pa mešati dok se ne otopi, a potom skinuti sa vatre,pa dodati mleveni kikiriki i 200g Domaćica mlevenog keksa.Sjediniti i podeliti na 2 dela.U jedan deo dodati preostalih 50g Domaćica mlevenog keksa,a u drugi rendanu crnu čokoladu i mešati dok se ne istopi.U pleh dimenzija 25x18cm staviti pek papir, pa istresti tamniju masu i poravnati valjkom ili čašom.

Otopiti belu čokoladu,pa preliti preko i ostaviti da se stegne.Kad se steglo preko staviti svetliji sloj i isto izravnati.Odgore preliti glazurom,a po želji se može posuti i krupnije mlevenim kikirikijem.

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 230
Zorica Stajić

Više vrsta posnih sitnih kolača

OBLANDA SA PIRINČEM, ČOKOLADOM I SUSAMOM

  • 1 list velike oblande
  • 5 kašike meda
  • 10 kašike šećera
  • 250 gr margarina
  • 150 gr posne čokolade
  • 120 gr belog ekspandiranog pirinča (po želji može i šareni)
  • 120 gr susama

U tiganju propržite susam na tihoj vatri. U sud stavite med, šećer, čokoladu i margarin da se otope i sjedine pa dodajte susam i odmah sklonite sa vatre. Na kraju dodajte pirinač, sve dobro izmešajte pa izlijte na list oblande. Dobro izravnjajte a na vrhu po želji dodajte još pirinča i pritisnite daskom ili sl. da se sve lepo sjedini. Ostavite da se dobro ohladi i stegne, secite na željene štanglice i poslužite.

OBLANDA SA ĆETEN ALVOM

  • 1 oblanda
  • 150 gr alve
  • 100 gr posne čokolade za kuvanje
  • 250 gr margarina
  • 2 dl vode
  • 5-6 kašika šećera

U sud stavite šećer, margarin i vodu da se otope i sjedine. Dodajte čokoladu izlomljenu na kockice pa kada se i ona otopi dodajte alvu. Mešajte dok se sve dobro ne sjedini pa mlakom smesom filujte listove oblande (poslednji list nemojte filovati). Odozgo nečim pritisnite oblandu da se listovi lepo spoje, ohladite je, secite na željene komade i poslužite.

PUSLICE OD ČOKOLADE I RATLUKA

  • 100 gr šećera
  • 100 gr ratluka
  • 2 rebra posne čokolade
  • 100 gr sitno seckanih oraha
  • oko 30 gr ekspandiranog pirinča
  • 1 vanilin šećer
  • 50 ml vode

U sud stavite šećer i vodu i kuvajte 3-5 min. pa dodajte seckan ratluk, čokoladu i vanilu.
Kada se ratluk otopi dodajte seckane orahe i pirinač, sve dobro sjedinite i kašikom stavljajte gomilice, tj. puslice na pleh i ostavite da se suše na vazduhu (ne u rerni).

POSNI MINJONI

  • 350 gr šećera
  • 1 dl vode
  • 125 gr margarina
  • 200 gr posnog keksa
  • 200 gr mlevenih oraha
  • po želji ruma
  • 200 gr prah šećera
  • malo vode
  • malo limunovog soka
  • nekoliko kapi ekstrakta od jagoda
  • malo čokolade

Ušpinujte šećer i vodu, dodajte margarin pa kada se istopi dodajte mleveni keks, mlevene orahe i rum. Sve izmešajte, sklonite sa vatre, malo prohladite i sjedinite, tj. umesite rukom. Smesu prebacite na tacnu obloženu folijom, razvucite na debljinu 1-1,5 cm i stavite u frižider da se ohladi i stegne.
Napravite belu glazuru od prosejanog prah šećera i mlake vode pa u pola dodajte limunov sok a u pola ekstrat jagoda ili malina. Secite na male kocke, premažite glazurom i ukrasite po želji otopljenom čokoladom.

POSNA SALAMA

  • 100 gr margarina
  • 100 gr posne čokolade
  • 3 kašike vode
  • 4 kašike šećera
  • 2 kašike kakaoa
  • 250 gr posnog keksa
  • 150 gr mlevenih oraha
  • 20 gr belog ekspandiranog pirinča
  • 50 gr prah šećera

U sud otopite margarin, čokoladu, vodu, šećer i kakao, pa kada se dobije kompaktna smesa dodajte mleveni keks, mlevene orahe i sve dobro izmešajte. Sklonite sa vatre pa dodajte pirinač. Ponovo izmešajte pa kada se smesa malo prohladi umesite rukama, stavite je na foliju posutu prah šećerom i oblikujte salamu (rolat). Stavite je u frižider da se dobro ohladi i stegne, secite i poslužite.

VALJČIĆI OD SUSAMA I RATLUKA

  • 200 gr roze ratluka
  • 100 gr susama
  • 50 gr prah šećera
  • 2-3 kašike soka od limuna
  • narandže

Ratluk umesite sa prah šećerom pa dodajte predhodno prepečen susam na suvom tiganju.
Dodajte i sok limuna ili narandže i dobro umesite rukama. Od dobijene smese oblikujte kuglice i ostavite ih u frižider da se ohlade i stegnu pa poslužite.

KUGLICE SA URMAMA I SUVIM ŠLJIVAMA

  • 200 gr urmi
  • 5-6 suvih šljiva
  • 50 gr margarina
  • 50 gr šećera
  • 3-4 kašike kakaoa
  • po potrebi posnog keksa
  • sok od pomorandže

Otopite margarin, šećer i kakao pa dodajte sitno seckane urme i suve šljive (ili izblendirane sa sokom pomorandže). Smesu izmešajte pa dodajte mlevenog keksa, onoliko koliko je dovoljno da se napravi smesa pogodna za pravljenje kuglica. Sve dobro sjedinite, pravite kuglice, stavite ih u frižider da se dobro ohlade i stegnu pa poslužite.

ROLAT U OBLANDI

  • 1 veliki list oblande (ili 2 manja)
  • 200 gr šećera
  • 1 dl vode
  • 100 gr posne čokolade
  • pola pakle margarina
  • 100 gr mlevenih oraha
  • 200 gr posnog mlevenog keksa
  • po ukusu ruma

List oblande stavite između čiste krpe koju ste pokvasili vodom kako bi malo omekšala.
U posudu sipajte vodu i kuvajte par minuta na laganoj vatri pa dodajte margarin i čokoladu. Kada se otope sklonite sa vatre pa dodajte orahe, keks i rum. Smesu dobro izmešajte (ne sme biti previše gusta) i nanesite je na list oblande. Podjednako razmažite i pažljivo urolajte.
Ostavite da se ohladi i stegne u frižideru pa preko nje prelijte čokoladu (otopite 50 gr čokolade, 3 kašike šećera i 2-3 kašike vode). Vratite u frižider i po potrebi secite i poslužite.

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 166
Milica Miletic

Posna domacica

Sastojci:

  • 1 pakovanje medenih korica
  • 3 pudinga od vanile
  • 2 kasike brasna
  • 1 limun
  • 300g srcera
  • 150g mlevenih lesnika
  • 150g DOMACICA ORIGINAL KEKSA
  • 150 g posne cokolade
  • 1 posni margarin

Priprema:

U serpu na sporetu staviti 1l vode da prokljuca i narendati malo kore limuna. U to sipati puding, bradno i secer rastopljen u 150ml vode. Kada se ohladi dodati umucen margarin i podeliti na dva dela. U jedan staviti lesnike, a u drugi DOMACICU i 50g rastopljene cokolade. Redjati kotica jedan fil korica drugi fil do kraja.

PRIJATNO.

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 34
Sladjana Smiljkovic

Posni kolac

Sastojci:

  • 200 gr keksa
  • 200 gr čokolade za kuvanje – kako krem table
  • 100 gr posnog margarina
  • 1/2 šolje mleka od soje, može i vode – na fotografiji je pravljeno sa vodom, 125 ml
  • 6 kašika šećera
  • 100 gr pečenih, mlevenih lešnika
  • 50 gr kokosa
  • 2 kašike kakaa

Priprema:

Izlomiti keks, dodati lešnik i kokos i sve izmešati.

U šerpu pa na vatru staviti vodu ( sojino mleko ), šećer, iseckan margarin i izlomljenu čokoladu.

Povremeno promešati kako bi se sve istopilo.

Kada se istopi sačekati da provri i odmah preliti preko mešavine keksa, kokosa i lešnika.

Dobro promešati pa staviti u neki manji kalup, u kojem je streč folija ili na dnu papir za pečenje.

Kalup u koji sam ja stavila je 29 x 11, može biti bilo kakav, 20 x 20, uglavnom birajte manji kalup pa poslatrajte visinu kolača.

Ukoliko vam je kalup veći i nemate mali svu smesu stavite na jedan kraj kalupa pa polako razvlačite na drugi kraj, vodeći racuna da kolač ima odgovarajuču visinu.

Kada dodjete do toga da ste masu razvukli, visina je dobra, onda kašikom samo utapkajte kraj te mase, da dobijete kakav takav rub i ostavite da se hladi.

Masa nije retka i neće vam cureti moći ćete sve lepo da uradite.

Ohladite pa pre sečenja izvadite 10 minuta da odstoji, a onda isecite u željeni oblik i poslužite.

Prijatno.

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 107
Milan Smiljkovic

Posne čokoladne keks kuglice

Sastojci:

  • 300 g domacica keks
  • 250 g margarina,
  • 8 kašika šećera u prahu,
  • 2 kašike ruma,
  • 3 kašike soka od pomorandže,
  • posna čokolada.

Posne čokoladne keks kuglice se pripremaju na sledeći način:

Umutiti margarin, pa dodati lomenu domacica keks, šećer, rum i sok od pomorandže.

Sve dobro umesiti, pa od dobijene mase napraviti kuglice.

Svaku umakati u istopljenu čokoladu.

Ređati na rešetku dok se čokolada ne osuši, a zatim svaku kuglicu staviti u ukrasnu papirnu korpicu

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 60
Mirjana Milosevic

Domaciske kuglice

Sastojci

  • 300 gr keksa
  • 250 gr putera
  • 200 gr kokosa
  • 100 gr čokolade za kuhanje

Način pripreme

Keks sameljite u multipraktiku pa dodajte kokos. Čokoladu otopite sa puterom pa dodajte u smjesu od keksa. Sve dobro promiješati i oblikovati rukama kuglice. Valjati u kokos i ostaviti u frižider da

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 46
Vesna Pavlović

Posni kolač sa malinama

Potrebno je:

  • 2 čaše šećera
  • 2 čaše brašna
  • 2 čaše pšeničnog griza
  • 2 vanilin šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 700 g maline
  • 200 ml voda
  • 150 ml ulje

Za posipanje:

  • po potrebi šečer u prahu

Priprema:

U dublju posudu staviti maline,dodati 1 čašu šećera,1 vanilin šećer i 50 ml vode.Sve ispasirati(pasirkom za pire krompir).

U odgovarajuću posudu usuti brašno,griz,1 vanilin šećer,prašak za pecivoi 1 čašu šećera,pa sve izmešati.

Pleh srednjih dimenzija premazati uljem i rasporediti trećinu mešavine suvih sastojaka(od brašna,griza,vanilin šećera,šećera i praška za pecivo).

Preko rasporediti polovinu smese sa malinama.

Zatim naneti suve sastojke,pa drugu polovinu smese sa malinama.

Završiti redom suvih saatojaka.

Sjediniti 150 ml vode i 150 ml ulja,pa preliti kolač.

Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 40 minuta,a zatim pojačati na 200 stepeni i peći još 20 minuta.

Gotov kolač izvaditi iz rerne,prekriti čistom kuhunjskom krpom i ostaviti da se prohladi.

Kolač seći na parčad željene veličine,posuti šećerom u prahu,servirati i poslužiti.

Napomena: Brašno, šećer i griz meriti čašom od 2 dl.

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 51
Nataša Tufegdžić

Najukusniji kolač

Potrebni sastojci:

  • Mera za čašu je 2.5 dcl
  • 2 čaše mineralne vode
  • 2 čaše šećera
  • 3 čaše brašna
  • 1 čaša ulja
  • 250 gr. mlevenog maka
  • Kesica cimeta, vanil šećera, prašak za pecivo
  • 5 kašika džema od kajsija

Sve sastojke, sem džema sipajte u veću činiju i mikserom dobro umutiti. Sve dobro sjediniti. Pleh obložiti papirom za pečenje i izliti smesu.

Rernu prethodno zagrejati na 200 stepeni i peći kolač oko 25 minuta ((u zavisnosti od jačine rerne))

Ispečen kolač dok je još vruć premazati džemom.

Ohladiti, seći na kocke i obavezno uživati! 🙂

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 47
Ivana Radojevic

Posne breskvice

Za testo:

  • 1solja od 2dl voda
  • 2 solje od 2dl ulje
  • 2 solje od 2dl secer
  • 4 kasike brasna
  • 1 kesica praska za pecivo
  • 900gr. brasna

Fil:

  • mrvice od dubljenih breskvica
  • dzem
  • rum
  • crvena boja za kolace
  • kristal secer

Priprema:

U dubljoj vanglici sjediniti secer ulje i vodu,4 kasike brasna i 1 prasak za pecivo.Da odstoji pola sata.U to sipati brasno 900gr.promesati dobro i kad bude gusto kidati kuglice valjati kuglice i redati u pleh sa pek papirom. Peci na 175 stepeni ne vise od 15 minuta. Kad se prohlade izdubite ih pazljivo a od tih biskvitnih mrvica dzema po želji i ruma zamesite fil kojim cete ih puniti i spajati.Kad ih spojite umocite obe strane u vodu sa crvenom bojom pa u kristal secer, prvo jednu stranu pa drugu u boju pa tim redom u secer❤️Prijatno❤️

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 60
Milena Jovanović

Posni kolač sa bananama

Sastojci:

  • 500g Posnog mlevenog keksa
  • 250g margarina
  • 200g prah šećera
  • 250g mlevenih oraha
  • 2kg banana
  • sok od pomorandže 300ml
  • 150g posne čokolade
  • posni šlag 250g za ukrašavanje.

Priprema:

Od margarina ,keksa,šećera oraha i soka od pomorandže napravitu smesu ,podeliti na dva dela u 1/2 dodati otopljenu čokoladu .Koristi se okrugli kalup i tamni deo se stavlja dole preko banane se ređaju cele po površini kore ,preko se formira druga kora koja ide preko banana.Potrebno je da kolač stoji u frižidru minimum 5 sati ,po skidanju kalupa ukrasi se šlagom posnim.Mala caka banane da ne pocrne ispršću se sokom od limuna .Jednostavno savršen kolač…..

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 41