U susret posnim slavama i praznicima, šaljemo razne recepte za posne kolače i poslastice. Možda jedan od najjednostavnijih biće upravo ovaj, sitan kolač u vidu kuglica, koji na prvi pogled čupav od kokosovog brašna u sebi krije divan spoj keksa i banane. Prvi zagrižaj romantično topi svako čulo ukusa.
Od sastojaka je potrebno:
Priprema:
1. Ukoliko nemate mleveni keks, potrebno je prethodno samleti 650g bilo kog svetlog posnog keksa (preporuka je Gustav posni keks, jer je on idealno sladak za ovaj kolač).
2. Samlevenom keksu u posudi dodati 100g šećera u prahu, pa kašikom izmešati ova dva sastojka. Potom dodati 200g posnog margarina sobne temperature (nikako direktno iz frižidera, jer će vam biti teže da umesite smesu).
3. Zasucite rukave, skinite nakit sa prstiju i dobro operite ruke, a potom umesite sastojke u posudi, uz postepeno dodavanje soka od narandže, koji čini da smesa bude kompaktna. Tome dodati i kašičicu arome od vanile (ko voli može i dve) pa sve zajedno dobro umesiti u loptu.
4. Iseći banane na kolutove, pa kolutove na polovine.
Praviti proizvoljne kuglice od keksa smese i u svakoj “sakriti” po jedno parče isečene banane. Oblikovati kuglice tako da banana ostane “sakrivena” unutar njih, pa ih valjati u kokosovo brašno.
5. Kuglice slagati na tacnu ili u činiju i vaš posni najfiniji kolač je spreman za degustaciju.
Prijatno!
Ni previše sladak, ni previše običan. Taman onakav da zadovolji potrebu za slatkim.
E, baš je onakav kako rekoste, najfiniji.
Sastojci:
U blenderu izmiksati speltine pahuljice, kokosovo brašno i šećer. Dodati rendane šargarepe, džem i otopljeni margarin. Ponovo sve izmiksati u blenderu da se dobije ujednačena smesa. Od dobijene smese praviti kuglice i ostaviti u frižideru da se stegnu.
Za pire
Za šlag
Za preliv
Priprema i kuvanje kestena
Za lakše kuvanje, pokušati malo da zasečete svaki kesten. Kuvati u vodi otprilike 30 minuta, dok ne omekša ljuska. Potom ga skloniti sa ringle i prohladiti malo,ne previše.
Oljuštiti ljusku svakog kestena I malo ga isitniti.
U šerpicu naliti vodu i nastaviti sa kuvanjem kestena dok ne omekša. Dodati šećer, vanilin šećer i muskantni orah.
Priprema šlaga
Umutiti šlag, prema odgovarajućoj razmeri, sa vodom.
Pravljenje pirea
Kada se skuva kesten, prebaciti ga sa vodom u blender i izblendati ih.
Prebaciti dobijeni kesten pire u činije.Priprema čokolade
Otopiti čokoladu za kuvanje na pari.
Dekoracija
Na kesten pire naneti čvrsto umućen šlag, a zatim,preko njega, istopljenu čokoladu.
Serviranje
Može se malo prohladiti i poslužiti.
Poslastica je jakog ukusa, slatka, okrepljujuća u ovim hladnim danima. Slatkoćom ispunjava svaki nedostatak koji nam zima stvara.
300 gr pecenih lesnika iseckati, napolitanke izmrviti i sjediniti…2 00 gr cokolade istopiti na tihoj vatrii ili pari, po zelji, pa umutiti sa 200 gr margarina… Tako umuceno dodati masi od napolitanke i lesnika… Sve dobro kasikom sjediniti… Praviti kuglice, valjati u rastopljenu cokoladu i gotove kuglice redjati na posluzavnik… Staviti u frizider oko 2h da se stegnu!!! Prijatno!!!!
Sastojci:
Priprema:
Sve pomesati i oblikovati koru. 200 gr cokolade rastopiti sa malo ulja i preliti koru
Za osnovnu masu:
Za glazuru:
Za ukrašavanje:
Priprema:
Izmešati sve sastojke za osnovnu masu, dodati malo ruma, pa rukama umesiti kompaktno testo. Radnu površinu posuti šećerom u prahu, pa od osnovnog testa razviti koru. Modlama u obliku srca vaditi kolačiće.
Ostaviti ih da se malo prosuše, a u međuvremenu pripremiti glazuru. Na tihoj vatri otopiti belu posnu čokoladu sa kašikom ulja. Sačekati da se glazura malo prohladi, pa svaki kolačić umakati, a zatim odlagati na tacnu.
Kada se glazura sasvim stegne, ukrasiti kolačiće. Otopiti crnu posnu čokoladu sa uljem na slaboj vatri, pa uz pomoć olovke za dekoraciju nanositi na svaki kolačić. Preko poređati dekor srca.
Ove vanilice se mogu napraviti i nedelju dana ranije, nece im ništa smetati, bice još bolje.
Potrebno je:
Za spajanje je potrebno:
Margarin penasto umutite sa šecerom. Dodati ostale sastojke, zamesiti, umotati u streč foliju, i ostaviti ih do sutra u frižideru.
Izvaditi ih sat vremena pre razvijanja, i ostaviti umotane.
Nakon toga, razvaljajte testo na oko 2-3 mm debljine, redjati na pek papir i peći na 180 C da ne potamne.
Pečene spajati po dve sa pekmezom od kajsija, valjati u prah šecer sa vanilom i redjati na tacne sa poklopcem, ili u metalne kutije. Držati na suvom i ne jako hladnom mestu. 4.-5. dan su najlepše.
Sastojci:
Prvo premažite jednu koru uljem, pa preko nje stavite drugu koru koju će te takodje premazati uljem.Treću koru filovati tako što ćete sve sastojke pomešati i ravnomerno podelite smešu po trećoj kori , koju na kraju uvijemo u rolnice.
Preliv:
Sve sastojke za preliv prokuvati i preliti vrućim sirupom prohladjen tikvanik.
Ohladjen tikvanik posuti prah šećerom. Prijatno 🤗