Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Najfiniji recept za posni kolač

GLASANJE U TOKU Glasanje traje do: 30.11.2022.
GLASANJE završeno
Tamara Raduljev

Posne banana kugle

U susret posnim slavama i praznicima, šaljemo razne recepte za posne kolače i poslastice. Možda jedan od najjednostavnijih biće upravo ovaj, sitan kolač u vidu kuglica, koji na prvi pogled čupav od kokosovog brašna u sebi krije divan spoj keksa i banane.  Prvi zagrižaj romantično topi svako čulo ukusa.

Od sastojaka je potrebno:

  • 650 g posnog keksa (recimo Gustav posni keks);
  • 200 g posnog margarina;
  • Oko 6 dl soka od narandže;
  • 100 g šećera u prahu;
  • kašičica arome od vanile;
  • 2 ili 3 zrele banane ( zavisi od veličine pomenutog voća);
  • 150 g kokosovog brašna;

Priprema:

1. Ukoliko nemate mleveni keks, potrebno je prethodno samleti 650g bilo kog svetlog posnog keksa (preporuka je Gustav posni keks, jer je on idealno sladak za ovaj kolač).

2. Samlevenom keksu u posudi dodati 100g šećera u prahu, pa kašikom izmešati ova dva sastojka. Potom dodati 200g posnog margarina sobne temperature (nikako direktno iz frižidera, jer će vam biti teže da umesite smesu).

3. Zasucite rukave, skinite nakit sa prstiju i dobro operite ruke, a potom umesite sastojke u posudi, uz postepeno dodavanje soka od narandže, koji čini da smesa bude kompaktna. Tome dodati i kašičicu arome od vanile (ko voli može i dve) pa sve zajedno dobro umesiti u loptu.

4. Iseći banane na kolutove, pa kolutove na polovine.
Praviti proizvoljne kuglice od keksa smese i u svakoj “sakriti” po jedno parče isečene banane. Oblikovati kuglice tako da banana ostane “sakrivena” unutar njih, pa ih valjati u kokosovo brašno.

5. Kuglice slagati na tacnu ili u činiju i vaš posni najfiniji kolač je spreman za degustaciju.

Prijatno!

Ni previše sladak, ni previše običan. Taman onakav da zadovolji potrebu za slatkim.

E, baš je onakav kako rekoste, najfiniji.

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 125
Marija Mirković

Kuglice sa šargarepom

Sastojci:

  • 2 srednje šargarepe
  • 2 šolje speltinih pahuljica
  • 1 šolja kokosovog brašna
  • 3 kašike džema od kajsije
  • 2 kašike kokosovog šećera
  • 30 gr posnog margarina

U blenderu izmiksati speltine pahuljice, kokosovo brašno i šećer. Dodati rendane šargarepe, džem i otopljeni margarin. Ponovo sve izmiksati u blenderu da se dobije ujednačena smesa. Od dobijene smese praviti kuglice i ostaviti u frižideru da se stegnu.

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 50
Tijana Petković

Kesten pire

Za pire

  • 370 g Očišćenog kestena (500 g neočišćenog)
  • 150 ml Voda
  • 1 kafena kašičica Kristal šećer
  • 1 kesica Vanilin šećer
  • 1 kafena kašičica Muskantni orah

Za šlag

  • Proizvoljno Šlaga
  • Proizvoljno Voda

Za preliv

  • 100 g Čokolada za kuvanje

Priprema i kuvanje kestena

Za lakše kuvanje, pokušati malo da zasečete svaki kesten. Kuvati u vodi otprilike 30 minuta, dok ne omekša ljuska. Potom ga skloniti sa ringle i prohladiti malo,ne previše.

Oljuštiti ljusku svakog kestena I malo ga isitniti.

U šerpicu naliti vodu i nastaviti sa kuvanjem kestena dok ne omekša. Dodati šećer, vanilin šećer i muskantni orah.

Priprema šlaga

Umutiti šlag, prema odgovarajućoj razmeri, sa vodom.

Pravljenje pirea

Kada se skuva kesten, prebaciti ga sa vodom u blender i izblendati ih.

Prebaciti dobijeni kesten pire u činije.Priprema čokolade
Otopiti čokoladu za kuvanje na pari.

Dekoracija

Na kesten pire naneti čvrsto umućen šlag, a zatim,preko njega, istopljenu čokoladu.

Serviranje

Može se malo prohladiti i poslužiti.

Poslastica je jakog ukusa, slatka, okrepljujuća u ovim hladnim danima. Slatkoćom ispunjava svaki nedostatak koji nam zima stvara.

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 18
Milica Milic

Posne ferero kuglice

300 gr pecenih lesnika iseckati, napolitanke izmrviti i sjediniti…2 00 gr cokolade istopiti na tihoj vatrii ili pari, po zelji, pa umutiti sa 200 gr margarina… Tako umuceno dodati masi od napolitanke i lesnika… Sve dobro kasikom sjediniti… Praviti kuglice, valjati u rastopljenu cokoladu i gotove kuglice redjati na posluzavnik… Staviti u frizider oko 2h da se stegnu!!! Prijatno!!!!

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 22
Dragica Babic

Posne snite sa mlevenim keksom i visnjama

Sastojci:

  • 300 gr posnog mlevenog keksa
  • 1 posni margarin
  • 300 gr visanja
  • malo secera u prahu
  • 2 dl soka od pomorandze

Priprema:

Sve pomesati i oblikovati koru. 200 gr cokolade rastopiti sa malo ulja i preliti koru

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 16
Sandra Stojiljković Cvetković

Posna čokoladna srca

Za osnovnu masu:

  • 200 g mlevenih oraha
  • 150 g šećera u prahu
  • 100 g mlevenog posnog keksa
  • 100 g rendane posne čokolade
  • 100 g posnog margarina
  • malo ruma.

Za glazuru:

  • 150 g bele posne čokolade
  • kašika ulja.

Za ukrašavanje:

  • 100 g posne crne čokolade
  • kašika ulja
  • dekor srca.

Priprema:

Izmešati sve sastojke za osnovnu masu, dodati malo ruma, pa rukama umesiti kompaktno testo. Radnu površinu posuti šećerom u prahu, pa od osnovnog testa razviti koru. Modlama u obliku srca vaditi kolačiće.

Ostaviti ih da se malo prosuše, a u međuvremenu pripremiti glazuru. Na tihoj vatri otopiti belu posnu čokoladu sa kašikom ulja. Sačekati da se glazura malo prohladi, pa svaki kolačić umakati, a zatim odlagati na tacnu.

Kada se glazura sasvim stegne, ukrasiti kolačiće. Otopiti crnu posnu čokoladu sa uljem na slaboj vatri, pa uz pomoć olovke za dekoraciju nanositi na svaki kolačić. Preko poređati dekor srca.

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 16
Dragana Nikačević

Posne vinske vanilice sa orasima

Ove vanilice se mogu napraviti i nedelju dana ranije, nece im ništa smetati, bice još bolje.

Potrebno je:

  • 250 gr posnog margarina
  • 200 gr šećera (ne mora prah,ali da je sitnije mleven)
  • 200 gr mlevenih oraha
  • 600 gr brašna (meko, tip 400)
  • 1,7 dl belog vina
  • 2 kesice vanilin šećera
  • na vrh noža sode bikarbone

Za spajanje je potrebno:

  • džem od kajsija
  • prah šećer sa vanilom

Margarin penasto umutite sa šecerom. Dodati ostale sastojke, zamesiti, umotati u streč foliju, i ostaviti ih do sutra u frižideru.

Izvaditi ih sat vremena pre razvijanja, i ostaviti umotane.

Nakon toga, razvaljajte testo na oko 2-3 mm debljine, redjati na pek papir i peći na 180 C da ne potamne.

Pečene spajati po dve sa pekmezom od kajsija, valjati u prah šecer sa vanilom i redjati na tacne sa poklopcem, ili u metalne kutije. Držati na suvom i ne jako hladnom mestu. 4.-5. dan su najlepše.

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 18
Violeta Simeunović

Posna pita sa tikvom i posnim keksom

Sastojci:

  • Izrenaditi 1kg tikve
  • 300 gr posnog keksa
  • 300 gr mlevenih oraha
  • 100 gr sitnog šećera
  • 100 ml ulja
  • 1 kašika cimeta
  • paket suvih kora

Prvo premažite jednu koru uljem, pa preko nje stavite drugu koru koju će te takodje premazati uljem.Treću koru filovati tako što ćete sve sastojke pomešati i ravnomerno podelite smešu po trećoj kori , koju na kraju uvijemo u rolnice.

Preliv:

  • 500 ml vode
  • 100 gr šećera
  • 2 vanil šećera

Sve sastojke za preliv prokuvati i preliti vrućim sirupom prohladjen tikvanik.
Ohladjen tikvanik posuti prah šećerom. Prijatno 🤗

Prikaži VIŠE
Broj glasova: 18