Kad se samo setim kako sam bila srećna i ponosna kad bih se kao dete dokopala maminih pomadica, mazalica i parfema. Sve je bilo beskrajno interesantno i mirisno. Ja sam verovala da što se više namažem da ću biti starija.
Kad se samo setim kako sam bila srećna i ponosna kad bih se kao dete dokopala maminih pomadica, mazalica i parfema. Sve je bilo beskrajno interesantno i mirisno. Ja sam verovala da što se više namažem da ću biti starija.
Tih davnih dana retko su me vodili u parfimerije. Ipak, ostale su mi u sećanju. Posebno elegancija i ozbiljnost procesa odabira proizvoda i nijansi. Tete koje su radile u njima davale su precizne savete o tome kako se koji preparat koristi i u kojoj meri. Od mene se očekivalo da budem mirna, ali mirisi prostorija rasplamsavali su moju dečiju maštu. Sve je bilo obavijeno nekom posebnom damskom graciožnošću i svežinom.
Vremena i običaji danas su malo drugačiji, ali i dalje svaka od nas ostaje verna hidrirajućim preparatima za negu usana. Postoje u raznim oblicima, mirisima i bojama ali suština je ista. Tu su da bi lakše podneli suve, ispucale usne.
Ukoliko želite da u kućnim uslovima pripremite labelo moraćete prvo da isplanirate koje supstance i ambalaže su vam neophodne, a zatim da ih nabavite. Napravite proračun potrebnih količina, pa sastavite spisak za kupovinu. Nabavite približnu količinu supstanci i imajte u vidu da sve one imaju određen rok trajanja pa pokušajte da ih što pre iskoristite.
Najekonomičnije će biti da u startu pripremite veću količinu. Dobra stvar je da možete da se organizujete i podelite troškove sa drugim članovima porodice ili drugaricama. Možete i da ih iznenadite poklonima, osmislite način da ukrasite kutijice pa će čitav proces biti interesantniji.
Sastav preparata za negu usana može da varira, ali je princip uvek sličan.
Potrebna vam je osnova tj. masna faza koja daje čvrstinu labeli i masti. Ona je ta koja stvara zaštitni fil na površini usana, sprečava njihovo isušivanje i omogućava ostalim supstancama da ispolje svoje dejstvo. Trebala bi da se lako nanosi na usne i ostavlja na njima sloj koji je prijatan i ne previše težak.
Sve ostale supstance dodajete masnoj fazi i one su opcione. To mogu biti razna biljna ulja, etarska ulja, boje, mirisi i konzervansi.
Vašem preparatu možete da dodate recimo ulje od badema kako bi postigli dodatnu negu i hidrataciju ili ulje semenki grožđa. Ona su oba nisko komedogena tj. ne izazivaju začepljenje pora pa prema tome ne stvaraju bubuljice. Lako se upijaju i hrane kožu.
Etarsko ulje nane, lavande ili neko drugo koje imate pri ruci daće prijatan miris vašem preparatu. Ova prva pomenuta imaju i antiseptično dejstvo.
Da bi se postigla idealna konzistencija masna faza se priprema i kombinuje od više supstanci, a u najjednostavnijem slučaju možete da koristite pčelinji vosak i vazelin. Lako možete da ih nabavite i koristite. Tajna preparata leži u odnosu ove dve supstance. Pčelinji vosak je taj koji daje gustinu i čvrstoću, a vazelin omekšava.
Labelo ima čvršću strukturu od grožđane masti. Pakuje se u specifične labelo kalupe čija gramaže je obično do 5g. Grožđane masti pakujemo u kutijice koje mogu biti od 10, 15 do 30ml. Skupite i iskoristite stara pakovanja ili kupite nove posudice, teglice i kutijice. Imajte u vidu da prilikom izrade deo supstanci se zadržava na posudi i neće moći da bude iskorišćen.
Priprema:
Obratite pažnju na higijenu posuđa i ambalaže u kojima ćete pripremati i pakovati preparat. Dobro ih operite, očistite i osušite.
Prvo odmerite pčelinji vosak i zagrejte ga na vodenoj pari. Možete u širu posudu nasuti vodu i zagrevati, a u nju dodati manju posudu sa voskom. Otopite vosak uz mešanje, kašičicom. Potom mu dodajte odmereni vazelin i mešajte dok se obe supstance ne otope. Skinite sa šporeta i nastavite mešanje. Dodajte komadić karmina, prmešajte, pa potom dodajte ulje po izboru. Na samom kraju kad se smesa malo prohladi dodajte etarsko ulje opet promešajte pa dok je smesa još tečna napunite kalupe. Ostavite da se ohlade. Možete ih staviti i u frižider da ubrzate proces.
Možete ga naravno spakovati i u kutijice ili teglice kao grožđanu mast, ali će biti malo čvršće za upotrebu.
Priprema:
Kod grožđane masti možete da zamenite vazelin sa kokosovim uljem. Samo prilagodite gramažu.
Proces je isti kao i kod pripreme labela. Prvo otopite pčelinji vosak, pa onda dodajte kokosovo ulje i ostale supstance.
Bitno je napomenuti i da spakujete mast u teglice tako da je ravnomerno rasporedite da između slojeva ne ostaje vazduh. Time ćete joj produžiti rok trajanja.
Ovakvi preparati u sebi nemaju konzervans, što znači da su podložni kvarenju i imaju kratak rok upotrebe. Čuvajte ih na hladnom i tamnom mestu. Ukoliko ste ambiciozniji u pripremi kozmetike, dodajte u preparat i 1g vitamina E. On će usporiti proces kvarenja.
Za kraj ostavljamo savet za čišćenje masnog posuđa. Listom papira ili ubrusa očistite masne ostatke na posudi pre pranja. Zatim operite deterdžentom i toplom vodom.