Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

4 saveta kako da organizujete veliko spremanje

4 saveta kako da organizujete veliko spremanje

Do početka proleće deli nas još jedan mesec. Predlažemo vam da ostatak hladnih dana iskoristite za pripremu i veliko spremanje doma kako bi spremni i rasterećeni dočekali buđenje prirode i mirne glave uživali u svim njenim čarima.

Kafa, muzika, Banini Domaćica keksići za vraćanje snage i udobna garderoba biće vaši najbolji saveznici. Ukoliko ste još i tokom cele godine bili vredni i redovno održavali dom manje će vas boleti mišići, a ukoliko i niste, budite bez brige, jer sve osim obraza može da se sredi, spremi i očisti kad se zasuču rukavi.

Ako vam treba malo motivacije i vetra u leđa, pogledajte naše proverene i isprobane savete.

4 saveta kako da organizujete veliko spremanje

1. Napravite plan spremanja:

Veliko spremanje podrazumeva da od vrha do dna pretresete kuću, očistite je, reorganizujete, poboljšate udobnost i funkcionalnost, rešite se nepotrebnih i nekorisnih stvari, pa potom uživate u plodovima svog rada. Ovaj veliki posao nije moguće obaviti za par dana, pogotovo ukoliko imate malu decu i poslovne obaveze.

Takođe, sam početak može biti stresan jer ne znate odakle bi pre krenuli kade sve treba biti očišćeno, a rezultati na početku još uvek ne dolaze do izražaja.

Zato je bitna dobra organizacija. Napravite spisak prostorija kojima je potrebno spremanje i odredite optimalno vreme za koje planirate da uredite prostor. Na spisak za spremanje ispod svake prostorije možete da unesete prioritete za čišćenje i organizaciju, ali i podsetnik za pojedina mesta koja većina nas čisti samo tokom velikih spremanja.

Evo ga i mali podsetnik:

Ne zaboravite da uklonite prašinu sa zavučenih mesta, očistite prekidače, kvake i ručice ormara. Osvežite dušek pomoću sode bikarbone. Provetrite punjenja za jastuke i jorgane ukoliko još nije vreme da se peru. Očistite detaljno i toster i mikrotalasnu pećnicu. Operite konačno i zavesu za tuš kabinu, čaše za četkice za zube, vratite sjaj fugnama oko pločica…

4 saveta kako da organizujete veliko spremanje 4 saveta kako da organizujete veliko spremanje

2. Opremite se svim potrebnim sredstvima:

Nabavite potrebne sprave, sredstva i rekvizite za čišćenje. Kad već započnete spremanje i tokom procesa ustanovite da vam nešto nedostaje vrlo je verovatno da ćete zbog toga odložiti rad ili ostaviti taj jedan ćošak za neki sledeći put.

Uložite u dobru opremu, koja odgovara važem životnom prostoru i navikama. Tehnologija se svakodnevno razvija i sve su veće mogućnosti malih kućnih aparata. Ipak, treba znati koji uređaj će se najbolje uklopiti u naš životni prostor.

Robot usisivači su idealni za veće prostore i “slobodne čistine”, domove koji nemaju mnogo prepreka i nameštaja, a nisu pogodni za čupave tepihe. Štapni usisivači će za razliku od njih bolje biti iskorišteni u malim i skučenijim prostorijama. Ukoliko vašim domom dominiraju pločice paročistači biće najidealniji izbor.

Za čišćenje radijatora i sličnih uskih razdela koristite vlažne maramice ili vlažne krpe koje ćete pomoću dugih drški varjača ili lenjira, provući do udaljenih krajeva. Upotreba brisača za čišćenje stakla ubrzaće pranje prozora. Roler sa lepljivim trakama može poslužiti za uklanjanje prašine sa tekstilnih stolica, ukrasnih jastuka, abažura lampi ili zebra zavesa. Male četkice, možete sačuvati i stare četkice za zube, iskoristite za ribanje teže dostupnih površina oko česmi, za čišćenje fugni pločica, kuhinjskih lajsni…

3. Prosledite, donirajte, prodajte ili baciti stvari koje ne koristite:

Predlažemo da prvo krenete sa filtriranjem sadržaje garderobera, fioka i polica. Sve ono što predstavlja višak u vašim ormarima i kuhinjskim ormarićima treba da oslobodi mesto za neke korisnije stvari.

Zavisno od proizvoda razmislite koje su najbolje opcije da ga se rešite. Nove, uredne i funkcionalne stvari prosledite rodbini i prijateljima, donirajte ili prodajte. Sve ostalo bacite.

4 saveta kako da organizujete veliko spremanje 4 saveta kako da organizujete veliko spremanje

4. Vodite računa o smeru čišćenja:

Logično je da većina nas vodi računa da prilikom čišćenja krene od plafona pa prelazi na niže delove. Još jedan dobar savet je da izaberete i horizontalni smer, recimo od leva na desno, tako ćete biti sigurni da ste sve prešli bar jednom i bez nepotrebnih ponavljanja.

Želimo vam temeljno i uspešno čišćenje!

OCENI Priču
Broj glasova: 19