Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Izrada mirišljavih ukrasnih sveća

Izrada mirišljavih ukrasnih sveća

Leto je u punom jeku i borimo se sa velikim vrućinama. Možda i vi zamišljate i priželjkujete hladnije jesenje dane i temperature u kojima želite da se zamotate u ćebad i ispijate čajeve u toplini svoga doma. Ako ste ljubitelj nežne, smirujuće i romantične atmosfere i verovatno su vam mirišljave sveće jedan od omiljenih dekorativnih elemenata.

Ukoliko imate viška slobodnog vremena i želite da isprobate nove veštine predlog je da se već sada bacite na izradu vaših sveća. Možete ih koristiti na terasama i dvorištima u toplim letnjim noćima da romantično osvetlite prostor ili jednostavno da služe kao ukras. Mi smo spremili par saveta kako da ih na najjednostavniji način napravite i ukrasite ih baš po svojoj meri.

Izrada mirišljavih ukrasnih sveća

Imajte na umu da procedura i sastojci mogu biti, i najčešće jesu, znatno složeniji. Tako da velika količina potrebnih supstanci i kvalitet proizvoda nekad mogu da opravdaj njihovu visoku cenu.

Od materijala, za izradu sveća, biće vam potrebni:
  • Vosak (potrebna količina zavisi od broja i veličine sveća koje želite da napravite)
  • Fitilj
  • Ukrasna posuda ili silikonski kalup za oblikovanje sveće
Dodatno:
  • Miris ili etarska ulja
  • Suve latice ili biljke
  • Boja
  • Drugi ukrasi

Za dve sveće, za posude od oko 6cm prečnika i 6cm visine, nama je bilo potrebno oko 150g voska. Približnu potrebnu količinu voska možete odrediti tako što ćete sipati vosak, pre topljenja, u posude koje će biti držači sveća i tu količinu uduplati. Moguće su manje varijacije u zavisnosti od vrste voska, ali za početničke pripreme ovo je odlična metoda merenja.

Postoje razne vrste voskova od kojih je moguće praviti sveće. Pčelinji vosak, parafinski, palmin i sojin vosak su najčešće sirovine koje se upotrebljavaju. Mi smo ovog puta koristili pčelinji. Želeli smo bele sveće, zato smo se odlučili za belu, prečišćenu verziju pčelinjeg voska.

Ukoliko želite da poboljšate svoju tehniku za pripremu sveća, dobro je znati i da se pri korišćenju čistog pčelinjeg voska, često treba dodati male količine kokosovog ulja ili drugih sredstava za smanjenje temperature topljenja. Naravno za početak probajte ove jednostavne tehnike.

Vosak treba da se prvo otopi na vodenoj pari. Dakle posudu u koju sipate vosak postavite u drugu, širu posudu u koju ćete sipati vodu i staviti direktno na ringlu. Zagrejte ga na srednjoj temperaturi, sve dok se ne otopi.

Izrada mirišljavih ukrasnih sveća Izrada mirišljavih ukrasnih sveća

U izradi sveća bitnu ulogu igra temperatura topljenja. Određen nivo ne bi trebalo da se prekorači, koja je to vrednost zavisi od vrsta voska. Za pčelinji vosak temperatura ne bi trebala da prelazi 65ºC. Zato je ključna umerena temperatura zagrevanja, ukoliko ne posedujete termometar.

Kad se otopi vosak, u njega možete da dodate specijalizovane boje i mirise za sveće ili po par kapi vama najdražeg etarskog ulja, a zatim smesu treba da izmešate.

U posudu postavite fitilj, malo duži od visine posude, na kraju uvek možete makazama da ga skratite. Učvrstite ga lepljivom trakom ili fiksirajte pomoću dva štapića.

Izrada mirišljavih ukrasnih sveća Izrada mirišljavih ukrasnih sveća

Zatim, u posudu, treba dodati otopljenu smešu. Najbolje da koristite posude sa levkom na obodu, kako biste lakše presuli vosak. Ostavite malo da se ohladi i smesa počne da steže. Tad možete da ukrasite sveću dodatkom suvih latica cveća i drugog aromatičnog bilja.

Ostavite ih da se ohlade i potpuno stegnu, oko 24h. Nakon toga biće spremne za upotrebu.

Kod izbora posude u koju ćete da smestite sveću, osim estetike, bitan je i materijal od kog je izrađena. On mora da bude otporan na toplotu. Dakle staklo (deblje staklo, ne preporučuju se čaše), aluminijum i keramika bili bi najbolji izbor. Bitna je i veličina otvora posude, koja ne sme biti suviše uska.

I najobičnije teglice, možete iskoristiti za sveće. Ukoliko želite da ih dodatno ukrasite, odštampajte ukrasne etikete i nalepite na ambalažu.

Izrada mirišljavih ukrasnih svećaIzrada mirišljavih ukrasnih sveća

Na način i brzinu gorenja sveće imaće uticaj izbor vrste, debljine i načina izrade fitilja. Treba da bude prilagođen vrsti voska od kog se one izrađuju i veličini posude.

Uvek postoji opcija da iskoristite delove starih sveća. Možete da upotrebite njihove fitilje. Takođe, možete komade voska da otopite i da ih smestite u drugu posudu i dodatno dekorišete.

Izrada mirišljavih ukrasnih sveća Izrada mirišljavih ukrasnih sveća

Na kraju, osim što je ovakav način kreiranja vaših ukrasnih elemenata zabavan, daje vam slobodu da kontolišete svaki deo procesa i kvalitet supstanci, i naravno da prilagodite boju i miris svojim potrebama. Smestite ih u svoje omiljene kutke i oplemenite omiljenu prostoriju ili pak iskoristite da poklonite vašim omiljenim osobama.

Izrada mirišljavih ukrasnih sveća Izrada mirišljavih ukrasnih sveća

OCENI Priču
Broj glasova: 46