Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Značajne uštede u kućnom budžetu: Kako da jeftino, brzo i lako sami okrečite svoj dom

Značajne uštede u kućnom budžetu: Kako da jeftino, brzo i lako sami okrečite svoj dom

Još tokom tinejdžerskih godina otkrila sam ovaj jeftin, efektan i efikasan način da potpuno preuredim sobu. Na početku sam eksperimentisala sa manjim površinama, svetlim i neutralnim bojama, a kako sam postajala hrabrija boje su se pretvorile u jake, jarke i smele. Kad sam ispekla zanat u mojih 6,5 kvadrata, prešla sam i na druge prostorije i stanove rodbine i prijatelja. Ja, sa svojih 50 kila.

Hoću da vam kažem da ako sam mogla ja, onda može svako. Sigurno je da ćete se malo umoriti, verovatno dobiti i upalu mišića, ali silno ćete se zabaviti, uštedeti mnogo novca, osvežiti dom i ukrasiti prostor po svojoj meri.

Ključno je da ne žurite, da napravite dobar plan i krenete sa farbanjem jedne po jedne prostorije, pažljivo i detaljno, sve dok potpuno ne budete zadovoljni rezultatima.

Ukoliko pronađete dobro društvo ceo posao biće još brži i veseliji. Organizujte dobru muziku, rashladite piće i nabavite omiljene Domaćica keksiće za obnovu energije, ali i izgovor da češće odete na pauze.

U daljem tekstu pronađite savete kao da efikasno okrečite dom i izbegnete najčešće početničke greške.

Značajne uštede u kućnom budžetu: Kako da jeftino, brzo i lako sami okrečite svoj dom

1. Odaberite odgovarajuće boje:

Krečenje je jedan od najefektnijih i najekonomičnijih načina (ukoliko krečite sami) da potpuno osvežite prostoriju, vratite joj sjaj i promenite kompletan izgled. Čak i da se odlučite samo za dobru, staru belu boju, sveže nanesena farba i blistavi zidovi, učiniće prostor prijatnijim za život.

Brojne su kombinacije boja i tehnika farbanja koje možemo primeniti. Možemo okrečiti i istaći samo jedan zid u prostoriji, iscrtati određeni oblik, ukrasiti zid sitnim paternom ili pak prefarbati celu sobu u istu nijansu. Probajte da na internetu pronađete inspiraciju, vizuelizujete zamišljene boje i tako olakšate donošenje odluka.

Ukoliko ste u nedoumici oko izbora boja, a želite promenu, uvek birajte svetlije nijanse. Tako ćete smanjiti greške i izbeći da prostorija deluje preopterećeno i zagušeno.

Kad odlučite u koju boju želite da ofarbate zidove, proverite u kojim vrstama farbe i kod kog proizvođača su dostupne. U farbarama i prodavnicama možete kupiti već gotove, pripremljene boje ili na osnovu ton karte izabrati da se mašinski pripremi na licu mesta.

Samostalno toniranje može biti pogodno za bojenje detalja ili manjih površina zidova. Nezgodno je što, ukoliko se nađete u prilici da vam treba neka korekcija, je gotovo nemoguće da ćete novim mešanjem potrefiti identičnu nijansu.

Najčešće korišćene farbe za unutrašnje zidove domova su – poludisperzivne, disperzivne ili akrilne.

Poludisperzivne boje su cenovno najpovoljnije. Ne važe za najkvalitetnije – nisu otporne na vodu i brisanje, formiraju grublji, debeli sloj nakon nanošenja, izbor boja je slabiji i one obično nisu intenzivne. Međutim, najbolje je koristiti ih u beloj ili svetloj boji, za krečenje plafona ili zidova koji nisu zahtevni, zaštićeni su i manje skloni prljanju.

Disperzivne boje karakterišu dobre mehaničke i fizičke osobine, imaju dobru paropropusnost (zidovi mogu da “dišu”) i mogu da se mešaju i daju veliki broj boja i nijansi. Otporne su na vodu (vodoperive), pa eventualne mrlje i šare sa njih možemo ukloniti vlažnom krpom. Nakon nanošenja ovih boja na zidovima ostaje zrnast trag pa daju malo grublju završnu teksturu. Boje imaju mat efekat. Pokrivna moć zavisi od proizvođača i ukoliko se odlučite za kvalitetnije farbe i pokrivna snaga biće jača.

Akrilne boje takođe odlikuje dobra paropropusnost, brzo se suše, otporne su na vodu, postojane su i imaju dobru pokrivnu moć. Mogu da daju širok spektar boja i nijansi. Na dobro obrađenim, izgletovanim zidovima ostavljaju fin, gladak sloj. Mana je njihova visoka cena.

Ukoliko izaberete kvalitetnije farbe, boje će biti intenzivnije i lakše i brže za nanošenje, a sam efekat krečenja dugotrajniji. Najbolji preparati mogu se naneti u samo jednom sloju i imati odličnu pokrivnu moć. Za prometne prostorije, kuhinje, hodnike, dečije sobe – nešto skuplje boje na duže staze biće bolja investicija. Takođe, ukoliko želite da prekrijete stare intenzivne boje, bez nanošenja prajmere, najbolje da se odlučite za najkvalitetnije farbe.

Odredite koje su vam količine farbe potrebne. Preračunajte površine zidova i na kraju uvek izaberite nešto veću količinu kako biste imali i za eventualno prepravke i korekcije. Savet je da pribeležite ove podatke, kako biste prilikom nekog novog krečenja bili brži i efikasniji.

Prilikom pripreme i mešanja boja pratite uputstva proizvođača za razređivanje. Ukoliko ste u nedoumici dodajte vode do vrha kantice, prebacite je u veću, pogodnu posudu za mešanje i dobro ujednačite. Nakon prvog nanošenja sačekajte da se farba osuši da biste videli rezultate i procenili da li je potrebno naneti još jedan sloj.

Značajne uštede u kućnom budžetu: Kako da jeftino, brzo i lako sami okrečite svoj dom Značajne uštede u kućnom budžetu: Kako da jeftino, brzo i lako sami okrečite svoj dom

2. Budite strpljivi i dobro organizovani:

Pre nego što odlučite da se samostalno upustite u farbanje zidova, napravite dobru analizu vašeg životnog prostora. Ne žurite, posao će biti bolje i brže urađen ukoliko na samom početku odvojite malo više vremena za planiranje.

Ako vam je plan da okrečite ceo stan, prvo sa ukućanima odredite raspored krečenja za svaku prostoriju. Krečenje je fizički malo zahtevniji posao, pa je bolje da ravnomerno rasporedite radne zadatke i sprovedete ih postepeno.

Recimo da ambiciozno odlučite da krečenje cele kuće/stana završite za svega par dana – može se desiti da pri isteku snaga poželite da samo zbrzate rad, izgubite interesovanje ili da se posao zbog iznenadnih obaveza na kraju oduži. Zato krenite sa jednom po jednom prostorijom i pravite u međuvremenu pauze.

3. Nabavite sav potreban materijal na vreme:

Preračunajte koliko vam treba trake, zaštitnih folija i boje kako ne biste došli u situaciju da morate prekinuti rad i krenuti u potragu za nedostajućim materijalom i alatom.

Uložite malo više novca u kvalitetnije valjke i četke, jer one najjeftinije često mogu da ostavljaju tragove pri nanošenju boje ili da im ispadaju dlačice i lepe se po zidu.

Ukoliko morate da napravite jednodnevnu pauzu i nameravate da nastavite krečenje istim bojama, ne morate detaljno da čistite četke. Biće dovoljno da ih jednostavno smestite u plastične vrećice, privežite ih i sprečićete isušivanje. Sutradan ćete bez problema moći da nastavite sa poslom.

Kvalitetan pribor, uz detaljno i adekvatno čišćenje nakon svakog krečenja, može da vam traje godinama.

Odabir valjka zavisiće od vrste farbe koju ćete koristiti, potražite savet i preporuku prodavaca u farbarama.

Lista potrebnog alata i materijala:

 • Lepljiva traka
 • Varjača ili drška za mešanje farbe i dovoljno velika posuda za mešanje boja
 • Mala plastična posuda za farbu
 • Posuda/rešetka za oceđivanje boje dovoljno široka za dimenzije vašeg valjka
 • Valjak, četka za ivice i mala četkica za korekcije
 • Produživa drška za valjak
 • Stare novine ili folija
 • Stolica ili merdevine
 • Farba

Značajne uštede u kućnom budžetu: Kako da jeftino, brzo i lako sami okrečite svoj dom Značajne uštede u kućnom budžetu: Kako da jeftino, brzo i lako sami okrečite svoj dom

4. Dobra priprema smanjuje vreme rada:

Ukoliko napravite dobru pripremu, rasporedite stvari i oslobodite pristup zidovima, i na vreme nanesete lepljivu traku i zaštitne folije ili novine, sam proces krečenja trajaće kraće i biti učinkovitiji.

Kako biste najefikasnije rasporedili vreme za rad, savetujemo da dan pre krečenja raspremite prostoriju i omogućite pristup svim zidovima. Sa njih uklonite slike, lustere, ukoliko je potrebno garnišle i svu ostalu dekoraciju.

Manje i osetljivije stvari prebacite u drugu prostoriju, a nameštaj postavite u centar sobe koja se kreči i rasporedite ih na jednu gomilu. Tako ćete lako moći da je zaštitite, prekrivanjem starim plahtama ili folijom. Ukoliko budete koristili foliju pričvrstite je dobro lepljivom trakom.

Nameštaj koji je pričvršćen za zid po ivicama koje su u kontaktu sa zidom, oblepite lepljivom trakom, pa ostatak zaštitite novinama ili folijom. Lepljivu traku nanesite i na okvire prozora, vrata, utičnice, prekidače, lajsne i sve ostale integrisane elemente na zidovima.

Ukoliko krečite zidove različitom bojom od boje plafona, biće potrebno da traku zalepite i između zidova i plafona.

Možete pokušati da dan pre planiranog krečenja prostorije, prvo ofarbate plafon i ostavite ga preko noći da se osuši. U tom slučaju farbom pređite i vrhove zidova, pa tek sutradan pre krečenja u drugu boju, nanesite lepljivu traku.

Podlogu za farbanje ne morate da nanosite ukoliko su zidovi u dobrom stanju, bez nepravilnosti, velikih neravnina ili oštećenja. U suprotnom savet je da nabavite i podloge za krečenje i nanesete ih pre boje. Tek nakon sušenja podloge možete krenuti sa krečenjem.

Neravnine i oštećenja moraju se adekvatno sanirati, pa ukoliko nemate iskustva sa gletovanjem najbolje da te zidove prepustite profesionalcima.

Pre početke krečenja zidova, savet je da četkom nanesete boju oko oboda zidova i oko svih prepreka oko kojih morate da krečite (prozori, prekidači, utičnice…). Ukoliko boju prespete u manje posude, brže ćete se kretati i naneti farbu.

Nakon toga valjkom bezbrižno nastavite da nanosite boju, bez bojazni da ćete preći obeležene ivice.

5. Napravite savršene prelaze:

Kako biste sprečili da nanesena boja procuri ispod lepljive trake i dobili savršene ivice na prelazima potrebno je da:

 • prvo nanesete prvu/osnovnu boju
 • nakon što se ona osuši, na željeni prelaz nanesete lepljivu traku
 • premažite ivice trake prvom/osnovnom bojom ili belom u slučaju da na beli zid nanosite neki novi crtež
 • kada se ovaj sloj osuši krenite sa farbanjem zida u drugu boju, pa na kraju četkom pređite ivicu oko trake tom istom bojom

6. Uporedo čistite mrlje:

Tokom farbanja, ukoliko dođe do prosipanja boje na slobodni deo poda ili nezaštićeni nameštaj, trudite se da ih mlakom, vlažnom krpom što pre uklonite, dok su još uvek tečne i lake za manipulisanje. Na kraju nećete gubiti vreme na intenzivno ribanje osušenih mrlja, već ćete uživati u odmoru.

7. Ukoliko ste početnik, krenite od manje zahtevnih projekata:

Neke od ideja za farbanje su da stvorite efekat tapete, nanošenjem sitnih šara na zid i kreiranjem ponavljajućeg paterna. Ova metoda biće idealna za isticanje određenog kutka u prostoriji i za nanošenje na manje površine. Kombinacija belih i crnih boja je uvek u trendu. Ukoliko napravite neku grešku ili ne budete zadovoljni rezultatom, uvek ćete moći da je lako prekrečite.

OCENI Priču
Broj glasova: 6