Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Zašto deca treba da čitaju – 6 načina da deca lako zavole knjige

Zašto deca treba da čitaju - 6 načina da deca lako zavole knjige

Upoznati decu sa knjigama znači otvoriti im nove svetove, nove puteve za istraživanje i nove mogućnosti za aktivaciju mašte. U knjigama deca mogu pronaći nadu, ljubav i utehu, i čitajući polako rasti u srećnije, informisanije i spokojnije ljude.

Čitanjem – kroz nečije tuđe misli, reči i ideje mi gradimo nežnu mrežu iskustva sa novim mestima, ljudima i događajima. U nju utiskujemo najčistije emocije, i u nama taj svet koji gradimo potpuno oživljava i postajemo bogatiji ljudi.

Danas imamo mnogo načina da animiramo, zabavimo i učimo decu, ali malo šta može da se meri sa knjigama. Obaveza roditelja, i onih koji vole i koji sami ne vole da čitaju, je da bar otškrinu vrata biblioteka i pokažu deci pravac ka ovom lepom i bezbednom mestu, a na njima je da kada budu spremni naprave izbor.

Podsećamo vas da ne gubite iz vidu da nisu sva deca ista. Neki će knjige obožavati već nakon prvog kontakta, drugi mogu čitalačke navike da razviju tek u poznim godinama, a najverovatnije je da će čitalački i nečitalački periodi da se smenjuju tokom života.

U daljem tekstu pogledajte šta vi možete da učinite da pomognete deci da zavole knjige i naprave dobru bazu za stvaranje čitalačkih navika. Dodaćemo i da nikada nije ni suviše rano, ni kasno za početke.

Zašto deca treba da čitaju - 6 načina da deca lako zavole knjige

1. Čitajte svojoj deci:

Za početak će biti dovoljno da im pričamo priče i čitamo male, zabavne knjižice. Negujte vaše zajedničke trenutke i pomoću zanimljivih priča upoznajte decu sa svetom koji ih okružuje.

Prilikom čitanja podelite sa decom ilustracije koje postoje na stranicama. Kad malo porastu dozvolite im da postavljaju pitanja i pratite njihova interesovanja. Ukoliko primetite da neka knjiga na njih ne ostavlja utisak, nemojte siliti i insistirati da je završite. Umesto nje pokušajte sa nekom drugom temom.

2. Budite primer deci:

Deca upijaju naše ponašanje i prate naše postupke. Zato je ključno da ne pokazujete prezir ili netrpeljivost prema knjigama ili da slobodno date sebi oduška i uživate u čitanju. Vaše poštovanje knjiga ili izdvajanje vremena za čitanje, pozitivno će uticati i na decu. Rašće sa idejom da su knjige sastavni deo života, navikavaće se na ovu realnost i formiraće čvrste temelje za čitalačke navike.

Zašto deca treba da čitaju - 6 načina da deca lako zavole knjige Zašto deca treba da čitaju - 6 načina da deca lako zavole knjige

3. Neka knjige budu deo svakodnevnog života, gradite zdrave navike:

Uvedite deci čitanje kao redovnu, svakodnevnu aktivnost. Predložite im da tokom dana izdvoje makar pola sata za istraživanje knjiga.

Potrudite se da sa sobom uvek imate neku knjižicu. Prilikom šetnji, putovanja ili ukoliko vas očekuju čekanja tokom obavljanja određenih aktivnosti, možete da pronađete malo vremena i za čitanje. Vreme će vam brže i kvalitetnije proći, a i deca kasnije mogu da primene ovu metodu.

Neka priroda bude vaš saveznik. Prilikom izleta u parkove i izletišta ponesite knjige sa sobom. Kada se dete izmori od fizičkih aktivnosti i poželi odmor, organizujte prijatan predah sa osveženjem, Domaćica keksićima i naravno zabavnom i opuštajućom knjiškom pričom.

Organizujte porodične večeri u kojim ćete čitati i razgovarati o interesantnim temama. Ukoliko primetite da dete pokazuje interesovanje za neku određenu oblast, spram njegovog godišta – pronađite film, igricu ili mu pomozite da poveže ta čitalačka iskustva sa pojavama iz svakodnevnog života. Posećujte zoološke vrtove, provodite vreme u prirodi, pronađite različite resurse kojim će moći da proširi znanje i potvrdi informacije koje je upoznao kroz knjige.

4. Dozvolite deci da biraju knjige:

Dozvolite deci da biraju knjige i teme o kojima žele da čitaju. Tokom odrastanja i različitih životnih perioda njihova interesovanja će se prirodno menjati, a vi treba da ih ohrabrite da ih slede, ali i budu slobodni da istražuju.

Insistiranje na čitanju, recimo samo klasika za decu, ili knjiga koje su nekada vama bile interesantna, može da ih samo udalji od njih. Svako od nas ima svoje potrebe, svoj tempo razvoja i upoznavanja sveta, bitno je da decu usmerimo na knjige, da ih naučimo gde i kako da traže ono što ih interesuje i da im pomognemo da postave osnove za kritično mišljenje, a sve ostalo moraju sama.

Predlozi i sugestije su dobrodošle, ali samo toliko da dete usmerite i podstaknete da istražuje. Ključno je da im date slobodu da sama prave greške i formiraju svoj čitalački ukus.

Zašto deca treba da čitaju - 6 načina da deca lako zavole knjige Zašto deca treba da čitaju - 6 načina da deca lako zavole knjige

5. Neka knjige budu nagrada, a ne kazna:

Naravno, čitanje deci treba da predstavimo kao zabavnu, opuštajuću aktivnost. Zato nemojte da koristite knjige kao metod kažnjavanja i nemojte da ih primoravate na čitanje onda kada za to nisu raspoloženi.

Nađite način da knjige koristite kao poklon i nagradu. Prilikom svečanih događaja darujte im knjige. Zamolite i ostale članove porodice i najbliže prijatelje da na ovaj način učestvuju u odabiru poklona.

Ukoliko i njihovi drugari vole da čitaju, podstaknite ih da međusobno razmenjuju knjige i njih biraju kao poklon.

6. Organizujte zabavne posete bibliotekama i knjižarama:

Organizujte zajedničke posete lokalnoj biblioteci i knjižarama. Napravite od njih specijalne događaje, pomozite deci da se osećaju opušteno i udobno, ali dodajte im i notu svečanosti.

Objasnite im različite načine organizovanja knjiga u bibliotekama, pomozite im da se snađu u ovim ustanovama i podstaknite ih da razgovaraju sa bibliotekarima. Polako ih upoznajte sa različitim žanrovima, vrstama knjiga i zajedno koristite internet da pronađete nove, interesantne naslove.

Zašto deca treba da čitaju - 6 načina da deca lako zavole knjige

OCENI Priču
Broj glasova: 8