Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Vodič za gajenje citrusa u saksijama

Vodič za gajenje citrusa u saksijama

U današnjoj priči izazivamo vas da mislite samo na lepe stvari - prirodu, biljke, zelenilo, sveže mirise i smestite ih baš na vaše terase. Zamislite predivno uređen balkon, oivičen zelenilom sa istaknutim mediteranskim saksijama u kojima se šepure samo vaši limunovi, limete, mandarine, a što ne i po koji kumkvat. Vise i izazivaju, svojim jarkim bojama da ih uberete, nacedite i osvežite se.

Uz odgovarajuće uslove u vašim domovima i sa malo volje, prelepi ukrasni i ukusni citrusi mogu da nađu dom na vašim terasama i pomognu da vaša potpuno domaća limunada postane realnost.

Citrusi ili agrumi spadaju u poseban, karakterističan rod biljaka iz porodice Rutaceae. Većina ovih biljaka spada u zimzelene vrste. Možemo uočiti da formiraju manja stabla, od 5 do 15m visine, ili krupnije grmova. Imaju obično lepe, bele cvetove, jakog, prijatnog mirisa. Plod agruma je specifične građe i sastav, i veoma omiljen u ishrani.

Kako bismo razumeli potrebe ovih biljaka, treba da imamo u vidu njihovo porekla koje se vezuje za područja Južne Azije u kojima dominira tropska i suptropska klima – dakle, visoke temperature, obilje sunca i obilne padavine koncentrisane tokom jednog dela godine. Pogledajmo šta to znači u praksi:

Vodič za gajenje citrusa u saksijama

Osvetljenost i temperatura:

Uopšteno posmatrano citrusima je potrebno dosta svetla, minimum oko 6 sati dnevno. Ne vole direktnu sunčevu svetlost, već bi idealno bilo da budu u senci ili polu senci.

Drugi važan faktor predstavlja zaštita od niskih temperatura. Citrusi su osetljivi na niske temperature, a granična temperatura ispod koje dolazi do oštećenja biljke može biti od 10 do -5ºC (zavisi od vrste biljke). Tako da tokom lete mogu da budu na našim terasama, a tokom zime, treba da im obezbedimo svetle (južno ili jugoistočno orijentisane) prostorije u kojima je prosečna temperatura oko 10ºC, dakle najbolje zastakljene terase, koje se ne greju i u kojima ne postoji mogućnost mržnjenja.

Savet je i da se saksije redovno rotiraju kako bi svi delovi biljke bili na kraju jednako osunčani.

Zalivanje:

Biljke je potrebno obilato zalivati, ali između dva zalivanja moramo sačekati da zemlja bude suva. Tokom perioda vegetacije, odnosno od aprila do oktobra, zahtevaće učestalije zalivanje. U preostalom vremenu zalivanje će biti ređe, oko jedanput u desetak dana.

Saksija:

Veličina i dubina saksije moraju biti prilagođene veličini vaše sadnice. Obično se savetuje da se mlade sadnice ne presađuju oko godinu dana, a nakon tog periodu možemo ih jedanput u dve do tri godine presaditi, u za 1 do 2 broja veće saksije.

Poželjno je da saksije za manje biljke imaju prečnik od bar 20cm i da su u gornjem delu dovoljno široke kako bi koren mogao ravnomerno da se razvija.

Posude za sadnju moraju dobro da propuštaju vodu, odnosno moraju posedovati otvore za dreniranje. Možete ih izbušiti sami, ili jednostavno obične plastične saksije smestite u ukrasne posude na čije ćete dno postaviti dodatne kamenčiće i na taj način zaštititi korenski sistem od viška vlage.

Vodič za gajenje citrusa u saksijama Vodič za gajenje citrusa u saksijama

Zemljište:

Zemljište mora biti dobro propusno i bogato hranljivim materijama. Najbolje je da prilikom sadnje ili presađivanja koristite spezijalizovanu zemlju za agrume bogatu peskom.

Prihrana:

Korenski sistem je dosta slab i crpi tokom rasta plodova veliku količinu materija iz zemljišta. Stoga je od ključne važnosti da biljci dodajemo prihranu tokom letnje sezone, odnosno perioda vegetacije – počevši od aprila do avgusta. Pre kraja vegetacije treba da prestanemo sa prihranom kako bi biljka izbalansirala aktivnosti i polako ušla u mirniju fazu.

Orezivanje:

Ove biljke bi trebalo orezivati ukoliko dođe do gubljenje listova i pojedine grane ostanu gole, ili ukoliko se naruši lepa struktura žbuna/drveta. Orezivanje treba obaviti početkom proleća. Na ovaj način možemo da napravimo lep oblik biljke, usmerimo rast i podstaknemo formiranje plodova.

Seme ili sadnica?

Mnogo duži i neizvesniji put uzgajanja sopstvenih citrusa jeste pomoću semenki iz njihovih plodova. Ove voćke svima su nam dostupne, pa lako možemo da se upustimo u eksperiment. Međutim, mnoge vrste potrebno je dodatno kalemiti kako bi krenuli sa formiranjem plodova ili bismo morali čekati pet do deset godina kako bi nastali prvi plodovi, a i to je upitno jer se u svakodnevnoj primeni mi obično hranimo različitim hibridnim vrstama. Ukoliko jako želite svoje plodove limuna ili druge citruse, najbolje je da sa uzgojem krenete od sadnica.

Nabavkom većih, dobro odnegovanih sadnica znatno se povećavaju šanse da dobijemo zdravu biljku koja će, uz pravilnu brigu, da nas nagradi plodovima. Naravno, što je sadnica starija i zrelija, imaće i veću cenu, ali i veće prinose.

Vodič za gajenje citrusa u saksijama

Kada možemo očekivati prve plodove citrusa?

Obično mlade sadnice, stare oko tri – četri godine neće davati plodove. Zato, ukoliko ste nestrpljivi nabavite one starije, dobro odnegovane, sa već formiranim plodovima. Kako bi biljka krenula da cveta i stvara plod, potrebno je da ispoštujemo sve njene potrebe i obezbedimo joj uslove za rast.

Nadamo se da će vas tekst inspirisati da obogatite svoje domove ovim predivnim biljkama. Želimo vam da vas prate strpljenje i pozitivna energija do vaše prve potpuno domaće limunade ili osvežavajućeg voćnog kupa. Ukoliko poželite da ih zasladite znate već da su Domaćica keksići idealno društvo za lepe trenutke. Do tada vam šaljemo pozdrave i želimo mnogo lepih zalogaja u najboljem društvu.

OCENI Priču
Broj glasova: 13