Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Višestruke uloge vazelina i razlozi zašto bi svi trebalo da ga imamo u svojim domovima

Višestruke uloge vazelina i razlozi zašto bi svi trebalo da ga imamo u svojim domovima

Vazelin uvek, a naročito tokom hladnih meseci, zaslužuje posebnu priču i istaknuto mesto na svakoj kozmetičkoj polici.

Ova supstanca predstavlja mešavinu mineralnih ulja i prirodnih voskova koji međusobno formiraju veze usled čega nastaje gelasta, masna struktura. Ova supstanca je bez mirisa i ukusa, bezbojna ili slabo žućkaste boje.

Vazelin nastaje prečišćavanjem petroleuma, odnosno jednog od nus proizvoda u procesu dobijanja nafte. Koristi se preko 150 godina i jedan je od najvoljenijih i najpouzdanijih kozmetičkih proizvoda. Naravno, bitno je da koristimo kvalitetne preparate koji su potpuno prečišćeni i da se pridržavamo uputstva za upotrebu.

Kao i kod svih proizvoda, oprez mora da postoji jer pojedinci mogu da razviju alergijske reakcije na derivate petroleuma. Takođe, neki ljudi su skloniji aknama i ova masna supstanca može da doprinese ovom problemu – da zapuši pore i blokira normalnu ekskreciju lojnih žlezda. Ukoliko, imate kožu sklonu aknama, izbegavajte upotrebu preparata na bazi vazelina u predelu lica i osetljivih delova kože, ili posvetite dodatnu pažnju čišćenju.

Ovaj proizvod ukoliko se čuva na tamnom i hladnom mestu može da vam traje godinama, ali prilikom upotrebe vodite računa da su vam ruke čiste ili, još bolje, koristite špatulice ili kašikicu, kako biste proizvod izvadili iz pakovanja i pri tome smanjili mogućnost kontaminacije i prljanja.

U nastavku pogledajte kako sve možete da koristite vazelin.

Višestruke uloge vazelina i razlozi zašto bi svi trebalo da ga imamo u svojim domovima

1. Pomoć suvoj i oštećenoj koži:

Jedna od glavnih uloga vazelina jeste u zaštiti suve i blago oštećene kože (ne treba da ga nanosimo na otvorene rane). Ova supstanca nanešena na površinu kože, stvara zaštitni sloj i štiti je od gubitka vode i daljeg isušivanja, kao i od mogućeg prodora bakterija kroz oštećene strukture. Na ovaj način podstiče i daje vremena koži da zaraste i obnovi slojeve.

Naravno, ukoliko je koža ispucala ili oštećena, vodite računa o higijeni. Ukoliko ne dezinfikujemo i ne očistimo kožu pre nanošenja masnog sloja možemo stvoriti pogodno tlo za razvoj mikroba ispod nanešenog vazelina. Preparat nanesite isključivo čistim rukama ili kašikicom i dodatno smanjite mogućnost kontaminacije u samoj posudici u kojoj je spakovan.

2. Zamena za labelu:

Vazelin je najčešće glavni sastojaka većine labela ili masti za negu usana. Pa, ukoliko se nađete u situaciji da su vam usne ispucale, a nemate specijalizovani proizvod pri rukama, možete iskoristiti i čist vazelin da sprečite dalje neugodnosti i zaštitite usne.

Posebno je koristan u situacijama kada su vremenske prilike nepogodne – tokom hladnih dana, kada duva jak vetar ili ste izloženi sunčevom zračenju.

Višestruke uloge vazelina i razlozi zašto bi svi trebalo da ga imamo u svojim domovima Višestruke uloge vazelina i razlozi zašto bi svi trebalo da ga imamo u svojim domovima

3. Štiti od sunčevog zračenja, vremenskih prilika i sprečava opekotine i oštećena:

Vazelin je sastojak koji je svoju primenu pronašao i kao deo vojne spreme. On na kraće staze i u slučaju nužde može da ublaži efekte sunčevog zračenja, da zaštiti kožu od uticaja oštre klime i zaštiti oštećenu kožu. No, nije preporučljivo da se nanosi nakon nastanka opekotina, jer ima tendenciju da zadržava toplotu pa može da pogorša situaciju.

Rasprostranjena je bila i njegova upotreba za zaštitu ruku pri radu sa jakim i agresivnim hemikalijama.

4. Kako da produžite miris parfema?

Vazelin može biti i odličan saveznik prilikom nanošenja parfema. Ukoliko na mesta na koja inače nanosite parfem prvo utrljate manju količinu vazelina, pa zatim naprskate svoj omiljeni miris, efekat će biti znatno dugotrajniji.

5. Napravite precizniji manikir i sprečite mrlje od farbanja:

Dobar savet je da prilikom nanošenja laka za nokte, na kutikulu oko nokatne ploče nanesete vazelin, pa nakon toga upotrebite lak. Na ovaj način lakše ćete ukoloniti nepravilnost od lakiranja i dobiti preciznije rezultate. Takođe, vazelin možete nanet i kao prevenciju od isušivanja kutikula i nastanka zanoktica.

Možete ga koristiti i prilikom farbanja kose kako bi sprečili nastanak fleka. Nanesite ga oko linije kose i nakon farbanja uklonite vatom ili isperite.

Višestruke uloge vazelina i razlozi zašto bi svi trebalo da ga imamo u svojim domovima Višestruke uloge vazelina i razlozi zašto bi svi trebalo da ga imamo u svojim domovima

6. Pomoć za ispucale pete:

Osobe sa izuzetno suvom ili ispucalom kožom stopala mogu da koriste vazelin da smanje simptome. Nanesite ga, pre odlaska na spavanje, u debljem sloju na stopala i navucite pamučne čarape kako bi se proizvod duže zadržao na mestu delovanja.

7. Sprečava nastanak žuljeva:

Ukoliko vam neka obuća pravi probleme probajte da na kožu nanesete manju količinu vazelina – pomoći će u smanjenju trenja i ublažiti eventualne tegobe.

Možemo ga koristiti i na drugim delovima kože koja je izložena trenju i trpi neprijatnosti – recimo ukoliko vežbate ili trčite, pa primećujete trenje na delovima koje dodiruje odeća – možete se zaštititi ovom supstancom.

8. Uglačajte cipele, novčanike, torbe:

Vazelin možemo da iskoristimo i da uglačamo površinu kožnih proizvoda. Ukoliko primetite da su vaše cipele ili torbe počele da gube sjaj i deluju iznošeno, na malo vate nanesite vazelin pa ga dobro utrljajte na površinu kože. Na ovaj način ćete vratiti elastičnost materijalu, smanjiti isušivanje i mogućnost pucanja i stvaranja nabora.

Višestruke uloge vazelina i razlozi zašto bi svi trebalo da ga imamo u svojim domovima Višestruke uloge vazelina i razlozi zašto bi svi trebalo da ga imamo u svojim domovima

OCENI Priču
Broj glasova: 11