Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Uređenje kupatila

Uređenje kupatila

Najlepše kupatilo u kom sam ikad boravila bilo je jedno staro, muško kupatilo koje je pripadalo mome dedi. Nalazilo se u sklopu njegove majstorske radionice i po svim pravilima očekivalo bi se da je neugledno i ne baš primereno za najmlađe. Ali, on je trudom i posvećenošću držao do reda i pazio da svaki kutak bude na najvišem nivou.

Na sivim drvenim vratima, koja su pod uticajem vremena, kiše i vetrova, sa spoljne strane, dobila bore, linije i različite nijanse, nalazilo se nekoliko kukica za odlaganje peškira, odeće i ostalih stvari. Jedna od njih bila je postavljena tako da i četvorogodišnja ja mogu da je koristim.

Sa leve strane nalazio se beli lavabo, sa plavim ivicama. Iznad je bilo ogledalo, u starom izrezbarenom belom ramu. Niko nije znao na koji je način je došao do ovih stvari, ali dobro ih je birao.

Uređenje kupatila

Odmah ispod ogledala, sam je od manjeg komada drveta napravio policu i na njoj je držao svoj pribor za higijenu. Uvek besprekorno uredno i složeno.

Osim toga, skupljao je moje crteže i pisma i kačio ih u svom malom kutku. Uvek je vodio računa da ovo kupatilo bude uredno, čisto i organizovano.

Ovo je bila njegova prostorija, i tek sad shvatam da je imao smisla i za dekoraciju i organizaciju prostora. On se nije pitao oko tih poslova u kući, ali nesumnjivo je da je uživao u svakom segmentu pravljenja ovog svog kupatila.

Tokom selidbi, menjanja stanova i boravka na različitim mestima nailazila sam na situacije u kojima je ova prostorija skoro uvek potpuno zanemarivana. Bez obzira na to koliko je staro i kako je opremljeno uvek sam imala osećaj da je hladno, bezidejno i neinspirativno. Volja za spremanjem, šminkanjem i brizi o svom telu u ovim prostorijama je bila minimalna.

Tako da mi je uvek u glavi bila slika, malog, radničkog kupatila u kome je sve bilo staro i jednostavno i čiji je vlasnik bio jedan muškarac. Ako je on uspeo da stvori ušuškanu, toplu prostoriju kojoj su se svi divili, onda je moguće i da u današnjem vremenu možemo da uredimo naša kupatila tako da budu udobnija, lepša i zabavna. Sledi par saveta iz mog iskustva na šta da obratite pažnju pri izboru i uređenju kupatila.

Uređenje kupatila Uređenje kupatila

Najčešći kupatilski nameštaj je zidni element sa ogledalom. Ukoliko se nalazi iznad umivaonika i zauzima vertikalni zidni prostor, bilo bi dobro da bude što viši. Osmislite šta želite da držite u ovom delu, pa prema tome korigujte visinu polica unutar ormarića. Ja volim da imam prostor u njemu u koji uvek mogu da odložim četkice za zube i ostali pribor za oralnu higijenu. Ukoliko je moguće vodite računa o visini na koju se postavlja ormarić i prilagodite ga vašoj visini.

Upotrebom kutijica, posuda, čaša, šolji i raznih drugih predmeta možemo da poboljšamo organizaciju i maksimalno iskoristimo prostor za odlaganje. Sve je veći izbor ovakvih proizvoda, koje možete da postavljate jedne na druge i uklapate na razne načine.

Ove kutije, generalno gledano, mogu da budu popriličan izdatak. Zato razmislite dobro pre kupovine. Vodite računa za šta vam trebaju, koje dimenzije i od kakvog su materijala. Moje iskustvo je da je ratan divan i da će ulepšati svaku prostoriju, ali je užasno težak za čišćenje, posebno u kupatilu. Zato ću lično uvek dati prednost bambusu, ukoliko je cilj postići topliju, prirodniju atmosferu u kupatilu.

Ukoliko u kupatilu imate police, onda je uloga kutija i posuda još veća. Osim toga što će organizacija biti bolja i kupatilo izgledati urednije, uticaće i na njegov izgled. Trebalo bi da vodimo računa da se boje uklope sa ostatkom elemenata, pločica i tekstila.

Zemljane boje, drvo, bambus, ratan birajte ukoliko želite toplo, ušuškano kupatilo sa daškom uticaja prirode. Ukoliko ste ljubitelj drugačijih stilova, birajte boje, teksture i ovih malih elemenata, pa prilagođavanjem tekstila i ostalih sitnica stvorite oazu po vašoj meri.

Prostor na lavabou iskoristite da smestite sapun. Upakujte ga u lepe dozatore ili tacnice. Presipanje u određenu posudu zahteva malo truda, a krajnji ishod može biti velik. Ukoliko imate mesta, pomoću ukrasnih i praktičnih kutija, odložite neke od proizvoda i na vidno mesto i na taj način oslobodite prostor u fiokama i policama za druge stvari.

Uređenje kupatila

Prostor ispod lavaboa pruža nam razne mogućnosti. U malim kupatilima moramo ga maksimalno iskoristiti. Bilo da imamo ormarić ispod lavaboa, ili klasični lavabo, uvek postoji način da malo poboljšamo organizaciju. Kutije, korpe, police raznih dimenzija koje uvek možemo da prilagodimo, stvoriće i razdeliti prostor za odlaganje.

Ukoliko imate police i fioke, i ovde će vam kutije i posude pomoći da sve bude pregledno, na dohvat ruke i uredno.

Kod odlaganja peškira bitan je način na koji ih slažete i pakujete na police ili fioke. Ukoliko povedete računa o ovome, uvek možete da smestite koji peškir više.

Svaki centimetar slobodnog zida i prostora prilika je za odlaganje. U mom slučaju, prostor ispod lavabo ormarića, dovoljan je da u njega smestim kutije u koju presipam prašak za veš i odlažem čiste krpe da mi uvek budu na jednom mestu. Sredstvo za čišćenje pločica koje koristim često takođe držim u uglu, na dohvat ruke, ali skriveno iz vidokruga.

Uređenje kupatila Uređenje kupatila

Prazan vertikalni prostor iznad veš mašine idealno je mesto za postavljanje polica ili ormarića. Možete ih praviti po meri, tako da se idealno uklope u vaš prostor, ili koristiti neki od sistema kojima se izbegava bušenje zida.

U svim kupatilima u kojima sam do sad obitavala, imala sam ili police ili ormarić iznad mašine u ovom prostoru. Uvek u njima čuvam sredstva za čišćenje, pranje veša i peškire koje ređe koristim. Na njegovom samom vrhu takođe je zgodno mesto za dodatno odlaganje. Zamaskirajte i zaštitite, recimo, rezervna pakovanja preparata.

Prostor iznad wc šolje, takođe u malim kupatilim može i treba da bude iskorišćen, ukoliko imate spušten ili ugradni kotlić.

Postoje police ili kolica raznih dimenzija, koja možete da smestite u nezgodne uglove ili ograničene slobodne površine. Kod nas u tuš kabini nije postojala mogućnost bušenja zida i postavljanja polica, tako da su nas ova uska, praktična kolica spasila i poslužila za odlaganje proizvoda za kupanje. Zauzimaju malo prostora, a zbog točkića lako mogu da se premeštaju.

Uređenje kupatila Uređenje kupatila

Prostirke za kupatilo, tuš zavese, kante za prljav veš i smeće skoro su nezaobilazni predmeti u kupatilu. Izborom pravih boja, dezena i sa malim planiranim ulaganjem u ove elemente možete svoje kupatilo da podmladite i ukrasite.

Na kraju, uvek možete da dodate zanimljive slike, printove ili elemente koji će kupatilo učiniti zabavnim. Možda pomoću neke sitnice možete obradovati vaše ukućane i goste i učiniti im boravak u vašem kupatilu prijatnijim. Boje, ram za slike, poruke i uspomene samo su neke od ideje, i uvek možete da ih menjate i prilagođavate raspoloženju.

Ukoliko ste jedan od retkih sretnika da imate prozor u kupatilu, iskoristite ga za odlaganje cveća. Birajte vrste koje vole vlagu i toplotu poput potos puzavice, pauk biljke, pile-e, monstere i raznih drugih tropskih vrsta.

Prozor u kupatilu je moja neostvarena želja, a do tada volim da ih ukrašavam suvim cvećem i biljkama. Pored toga što mirišu, zabavno je sušiti ih i isprobavati razne kombinacije. Sveže, rezano cveće takođe nekad svoje mesto nađe u vazici u kupatilu.

Uređenje kupatila

OCENI Priču
Broj glasova: 18