Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Ulepšajte i maksimalno iskoristite vaša predsoblja i ulazne hodnike

Ulepšajte i maksimalno iskoristite vaša predsoblja i ulazne hodnike

Ulazni hodnik je jedna od najfrekventnijih prostorija doma i direktno je povezana sa spoljnom sredinom. On je prva stvar koju primetimo pri ulasku u nečiji dom, i mesto gde bi trebalo da se na najpraktičniji način raspakujemo ili opremimo pri izlasku ili ulasku. Baš zato je bitno da pronađemo najbolji modus za odlaganje svih potrebnih stvari, učinimo ga pre svega funkcionalnim, ali i udobnim, urednim i lepim.

Naravno, to je lakše reći nego učiniti jer se većina nas susreće sa problemima poput uskog, malog ili gotovo nepostojećeg ulaznog prostora. Baš zato se pred vama nalaze mali saveti kako da maksimalno iskoristite postojeći prostor i podesite ga da ispunjava svoju funkciju, a u isto vreme ostane organizovan i lak za održavanje.

Ulepšajte i maksimalno iskoristite vaša predsoblja i ulazne hodnike

1. Prilagodite nameštaj vašim potrebama i prostoru:

Vi najbolje znate šta vam je sve neophodno kako biste poboljšali funkciju hodnika. Da li vam nedostaje još prostora za odlaganje cipela, jakni, možda ogledalo i mesto za odlaganje kesa/torbi pri ulasku u kuću ili klupica na koju biste seli i lakše se obuli.

Razmislite kako možete da sve te zahteve uklopite u vaše domove. Uvek postoji način da bar za nijansu bolje iskoristimo prostor i uredimo prostoriju.

Ukoliko imate ograničen prostor trudite se da pronađete nameštaj koji je maksimalno prilagođen vašem prostoru. Dajte prednost multifunkcionalnim komadima. Neka klupa za sedenje bude istovremeno i dodatan prostor za odlaganje, ogledalo može da ima dodatne kukice za kačenje odeće ili police, a prostor iznad i ispod uskih konzolnih stolova ili nameštaja montiranog na zid možemo iskoristiti da smestimo još koju korpu, kutiju ili za odlaganje cipela.

Pravljenje nameštaja po meri je malo veća investicija, ali se u malim stanovima i specifičnim prostorima višestruku isplati. Naravno, uvek postoji mogućnost da stari, već postojeći komad nameštaja, izmenimo i prilagodimo – skraćivanjem ili produženjem stranica, dodavanjem kukica i polica.

Pronađite ideje i inspiraciju na internetu, pa ih prilagodite svojim potrebama.

Vertikalni prostor je spas u malim stanovima, pa kad ste u nedoumici – krenite u visinu. Različite kukice, police, šipke, kutije i korpe mogu da obezbede još malo dodatnog mesta za odlaganje.

2. Iskoristite vrata i zidove za dekoraciju i dodatno odlaganje:

Oni sa malim i uskim ulazima mogu da iskoriste zidove ili ulazna vrata za odlaganje jakni, torbi i drugih potrepština.

Instalirajte kuke ili šine na zidove, a na vrata postavite specijalizovane čiviluke koji neće ometati njihovu funkcionalnost. Takođe, jedna od ideja je i da ogledalo postavite na vrata, preko sličnih kukica, pa na taj način izbegnete bušenja vrata ili zida.

Možete da iskoristite ukrasne cegere, kesice ili korpice i da u njih smestite dodatne stvari za odlaganje.

Ukoliko se odlučite da garderobu i torbe kačite direktno na zid bilo bi dobro da taj deo zaštitite postavljanjem tapete, zidnih panela ili najjednostavnije krečenjem nekom od pouzdanih, perivih boja. Ovo je dobar način da sakrijete i ublažite ogrebotine i flekice, i pri tome ukrasite i istaknete prostor. Birajte smele boje, oblike ili šare, i upotpunite ih sa interesantnim zidnim kukicama.

Ukoliko na zid postavite šipke ili police, možete ih iskoristiti i za odlaganje obuće i aksesoara. Cipele možete pomoću kukica da okačite na šipke.

Ulepšajte i maksimalno iskoristite vaša predsoblja i ulazne hodnike Ulepšajte i maksimalno iskoristite vaša predsoblja i ulazne hodnike

3. Uski hodnici:

Za uske hodnike važe slična pravila, birajte što plići nameštaj, ukoliko postoji mogućnost instalirajte ga na zid i oslobodite površine poda, koristite druga pametna rešenja za odlaganje na zidove.

Kako se ovakvi hodnici obično odlikuju manjkom svetlosti bilo bi dobro da pored lustera, obezbedimo dodatna rešenja za osvetljenje. Možemo koristiti ogledala kako bismo vizuelno povećali prostor, interesantne lampe i ukrasne svetiljke.

Što se tiče dekoracije ovakvog prostora, pruža nam se dobra prilika za postavljanje zidne galerije i zidnih ukrasa. Imate priliku da budete kreativni i svoje drage uspomene postavite i u ovaj deo stana.

4. Direktan ulaz u dnevni boravak/kuhinju:

Jedna od idejnih rešenja za ulazak u stanove jeste i nedefinisan hodnik koji nas direktno sa vrata uvodi u prostor kuhinje ili dnevnog boravka.

U ovom slučaju potrebno je da napravimo vizuelno razdvajanje prostora, pri čemu možemo koristiti različit nameštaj i prostirke ili tepihe.

Korišćenjem plakara ili polica za razdvajanje možemo dodati prostor za odlaganje.

Možemo da postavimo i letvice od poda do plafona i tako vizuelno ograničimo prostor, a da pri tome ne ometamo protok svetlosti. Njih dodatno možemo da iskoristimo kao prostor za odlaganje ili za postavljanje ukrasa, poput recimo saksija sa sobnim puzavicama koje će vremenom da se razgranaju.

Vodite računa da prilagodite boje i stilove prema ostatku prostorije, kako bi ceo prostor ostao koherentan i skladan.

Ukoliko koristite kukice i police za zidove birajte boje koje su identične boji zida da se što manje ističu i lako uklapaju.

Ulepšajte i maksimalno iskoristite vaša predsoblja i ulazne hodnike Ulepšajte i maksimalno iskoristite vaša predsoblja i ulazne hodnike

5. Detalji i mesto za sitnice

Kako bi povećali funkcionalnost i udobnost vaših ulaznih hodnika pronađite rešenja i za sitnice. Odredite prostor za odlaganje ključeva, kišobrana, kabanica, aksesoara, notesa ili olovaka – svega onog što nam često pri samom izlasku iz stana može zatrebati. Ovi predmeti zauzimaju malo mesta, a znatno olakšavaju svakodnevne aktivnosti.

Možete ih smestiti u ukrasne kutijice, na unutrašnja vrata nameštaja, zid ili vrata, i iskoristiti za dekoraciju.

Ukoliko je na vašim ulaznim podovima postavljen parket ili drugi na vlagu osteljivi materijali, iskoristite vodootporne staze, vinil ili samolepljive vodootporne pločice. Birajte otporne materijale koje možete lako da održavate. Još jedno rešenje može biti i pomoćna, plitka plastična kutija, na koju možete da odlažete mokru i uprljanu obuću.

Biranjem pametnih rešenja za odlaganje, možemo i od malih hodnika napraviti funkcionalni prostor koji će rasteretiti ostale prostorije. Ukoliko ih prilagodimo našoj estetici, dodamo po koju jarku boju ili ukras, ceo prostor može delovati sveže, čisto i lako za korišćenje.

OCENI Priču
Broj glasova: 4