Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

U samo 7 koraka pretvorite terase u najudobniji deo doma

U samo 7 koraka pretvorite terase u najudobniji deo doma

Zamislite svoj idealno iskorišćen slobodni dan. Vi, sami ili u društvu vaših najodanijih bića, okruženi ste zelenilom, rascvetalim krošnjama drveća, tišinom na koju uho jedva da može da se navikne. Dišete mirno, duboko, punim plućima, a pred vama je pogled koji odmara oči, opušta telo i vraća snagu.

Ovog puta koristimo priliku da vas podsetimo da čekanje da se idealne situacije dese može da potraje, ali da to nije razlog da ne uzmemo stvari u svoje ruke, i kreiramo specijalne momente i više uživamo i opuštamo se.

Terase su idealne da u njih unesemo deo prirode i napravimo male urbane džunglice u kojima ćemo moći da bez kompromisa uživamo, nadahnjujemo se i zabavljamo.

Pre upuštanja u projekat sređivanja razmotrite koje su to mane vaše terase koje vam zadaju najviše glavobolje, zbog kojih izbegavate da ih u punom potencijalu koristite i koje prve želite da poboljšate. Odredite budžet koji imate na raspolaganju i na osnovu mogućnosti rešavajte prioritete.

Ne zaboravite, ne moramo da žurimo i treba da uživamo u procesu dekorisanja i uređivanja. Nekima će trebati par dana da potpuno srede balkone, a biće i onih koji će projekat raspodeliti na nekoliko sezona. Važno je da svako prati svoj tempo i da budete zadovoljni celokupnim procesom dekorisanja, ali i krajnjim rezultatom.

U daljem tekstu delimo sa vama ideje i savete kako da učinite svoje terase udobnijim, zabavnim i da u njima maksimalno uživate.

U samo 7 koraka pretvorite terase u najudobniji deo doma

1. Sredite podove:

Stare, oštećene ili pločice koje nam se nikako ne uklapaju u dizajn, možemo zamaskirati, prefarbati ili ukoliko radite neke veće izmene u stanu – zameniti novim.

Zavisno od uslova na terasi, njene veličine i oblika, možemo koristiti različite materijale.

Ukoliko su vaše terase zaštićene od kiše i vremenskih prilika, možete da koristite i tepisone različitih dezena i boja. Oni se seku po vašim dimenzijama. Spadaju u povoljniju opciju, mekani su i udobni pod stopalima i doprineće toplom i prijatnom ambijentu vaših terasa.

Alternativa za one sa potpuno otvorenim terasama bili bi vinili. Takođe, možete ih pronaći u različitim bojama i dezenima. Pripadaju povoljnijim opcijama za preuređivanje, lako se uklapaju i postavljaju. Vodootporni su i lako se održavaju i čiste.

U skuplje opcije spadaju podne obloge od različitih materijala. Oni se uklapaju, veoma lako postavljaju i dugo vas mogu služiti. Problem može da bude kod terasa ovalnih oblika i nešto zahtevnijeg čišćenja.

2. Iskoristite vertikalni prostor za odlaganje i dekoraciju:

Slobodne zidove iskoristite da postavite dodatne police, šine ili letvice za odlaganje ili postavljanje cveća. Na manjim terasama možete ih koristiti kao naslone za sedenje uz korišćenje udobnih jastučića.

Kad je reč o uređenju i promeni boje zidova na terasama, vodite računa da ne utičete i ne naružavate izgled fasade zgrade.

3. Ne preterujte sa nameštajem:

Prilikom izbora nameštaja vodite se veličinom i oblikom prostora koji vam je na raspolaganju. Ukoliko su vaše terase male, koristite manji nameštaj poput – hoklica ili nameštaj na rasklapanje. Možete nabaviti i drvene kutije koje bi imale dvostruku ulogu – za sedenje i skladištenje.

Stari nameštaj možete uz malo strpljenja i truda da preuredite i prilagodite koristeći boje ili lepljive folije. Takođe, možete i sa nekoliko drvenih paleta i dasaka sami da izradite jednostavne podloge za sedenje. Na kraju ćete ih učiniti udobnim i lepim pomoću ukrasnih jastučića.

Nameštaj od prirodnih materijala, poput drveta i ratana, pomoći će nam da kreiramo prirodni i opuštajući ambijent.

4. Što više cveća:

Nema sumnje cveće je najlepši ukras svake terase, ali, na žalost, nemamo svi idealne uslove za njihovo gajenje.

Zato je bitno da izbor cveća prilagodimo uslovima koji dominiraju na našim balkonima. Možemo ih zakačiti na ograde, postaviti na podove ili po vertikali slobodnih zidova. Ukoliko su vaše terase natkrivene, po koju saksiju možete smestiti i da visi sa plafona.

Male stoličice i stalci za cveće pomoći će vam da smestite i bolje rasporedite više biljaka, ali i doprineti dekorisanju i ulepšavanju terasa. Potrudite se da saksije budu sličnih boja, a možete ih i naknadno prefarbati i srediti.

Ukoliko pak niste u prilici da udomite biljke, povremeno možete da nabavite buket cveća i smestite ga u dekorativne vaze.

Cvetovi i zelenilo biljaka pomoći će nam da imamo svežiji vazduh, hladovinu i komadić prirode u urbanim domovima. Uz to, doprineće i lepšem i organizovanijem izgledu terasa i pozivaće nas da na njih izađemo i uživamo.

5. Dekoracija:

Kako su terase izložene vremenskim prilikama, vetru i prašini trebalo bi da biramo otporne i dugotrajne materijale i predmete koje ćemo na njih smestiti. Nađite odgovarajući balans između funkcionalnosti, vaših potreba i lepote, i gledajte da prvo ispunite zahteve u pogledu lakoće održavanja i dugotrajnosti.

Trudite se da se svaki funkcionalni i potrebni komad nameštaja uklapa u vašu ideju. Ukoliko imate sumnje, birajte neutralne boje i drvene ili metalne materijale koje kasnije možete lako prefarbati i prilagoditi.

Ukrasima i dekoracijom na kraju možete da date lični pečat,  učiniti je udobnijom i po potrebi menjati.

Zavisno od vrste nameštaju koji imate, možete dodati jastučiće za sedenje koji će ga učiniti udobnijim i pomoći vam da prikrijete njegove eventualne nedostatke. A, pomoću ukrasnih saksija, žardinjera, solarnih ili LED svećica, lampiona ili fenjera ćete dodatno ulepšati i osvežiti terasu.

6. Zaštita od sunca:

Jedan od prioritetnih problema koje morate rešiti jeste da zaštitite terase od intenzivnog sunca. Možete koristiti suncobrane, tende ili specijalizovane zavese zavisno od veličine i vrste terase koju imate.

7. Uživajte:

Zagrejte dušu i misli na vašoj terasi i ne propustite da, s vremen na vreme, popijete kafu ili omiljenu čašu vina baš u ovom ambijentu. Možete spojiti lepo i korisno i na terasi završavati poslove, učiti i planirati i pravite pauze za užinu i sladiti se našim Domaćica keksićima. A sve je mnogo lakše kad smo okruženi plodovima svoga rada, sa malim komadićem prirode i lepim bojama.

OCENI Priču
Broj glasova: 3