Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Torta sa domaćica keksom

Torta sa domaćica keksom

Pamtite li i vi vaše rođendanske i slavske torte? Ja moje životne uspehe pamtim i brojim po boji, ukusu i obliku ovih magičnih deserta koje su bile na meniju. Mnoge sam ja spremala, mnoge sam dobila i kao poklon od najdražih ljudi, a bilo je i onih koje smo zajedničkim snagama spremali u kasne noćne sate i držali palčeve da se sve složi i stegne na vreme.

Prvu tortu pravila sam sa ocem i sestrom kad mi je bilo dvanaest godina. Njome smo želeli da iznenadimo majku pri izlasku iz bolnice. Bio je to stresan i težak period i konačno su stigle lepe vesti da nam se vraća.

U to doba internet je bio tek u razvoju i stare dobre sveske sa receptima bile su sve na šta smo mogli da se oslonimo. Izabrali smo omiljenu porodičnu tortu sa hrskavom koricom od keksa i kremastim filom. A, među maminim beleškama stajala je jedna problematična rečenica – dodati sok od limuna da se sastojci povežu. Mi, neiskusna družina, shvatili smo ovaj deo previše ozbiljno.

Sastojke smo uspeli da povežemo tek nakon što smo iscedili petnaestak limuna. Tata je sekao i pripremao sok, trudio se svojski da istisne svaku kapljicu – dok smo nas dve zajedničkim snagama povezivale masu. I uspeli smo, napravili smo i, moglo bi se reći savršeno, oblikovali tortu.

Torta sa domaćica keksom

Do trenutka degustacije delovala je profesionalno i uglancano. Nas troje početnika bilo je ponosno. Nakon sečenja, časti i radovanja što smo na okupu složili smo se da smo skoro uspeli da dosegnemo profesionalni nivo. Torta je imala samo jednu manu, previše limunovog soka 🙂 . Ipak, bili smo sigurni da smo na dobrom putu i da nas još samo malo iskustva i volje deli od savršenstva.

Tata je bio najuporniji u pokušaju da je pojede. Tvrdio je da se ispod sve te kiselosti oseća pravi balans hrskave i kremaste strukture. Mama je bila srećna i zahvalna i radovala se novom zajedničkom spremanju u kojem će i ona učestvovati i pomoći nam da ispravimo greške.

Torta sa domaćica keksom Torta sa domaćica keksom

Spremanje obroka, jela i deserta za drage ljude, sa ciljem da ih obradujemo, ulepšamo slavlje ili popravimo dan jedan je od najrsprostranjenijih i u našem narodu tako duboko ukorenjen gest ljubavi. Maleni dokaz odanosti otelotvoren u delu. Još ukoliko imate sa nekim da ga podelite i raspodelite obaveze.

Ispred vas je recept za jednu ozbiljnu tortu. Za njenu pripremu potrebno je malo više vremena i malo mesta u frižideru jer je najbolje poslužiti je hladnu. Ali, obećavam da vredi svakog trenutka provedenog u kuhinji i dekorisanju. I da će vas učiniti ponosnim pri iznošenju na sto pred ma kojom publikom i konkurencijom.

Torta sa domaćica keksom Torta sa domaćica keksom

Torta sa domaćica keksom

Sastojci:

Kora:

  • 300g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 5 jaja
  • 180g šećera
  • 120ml ulja
  • 120ml vruće vode

 

Fil sa keksom:

  • 230g krupnije usitnjenog kakao Domaćica keksa
  • 60ml mleka ili slatke pavlake
  • 50g maslaca, otopljenog
  • 1 kašičica cimeta
  • 1/2 kašičice ruma
  • Prstohvat soli

 

Beli fil:

  • 2 pudinga od vanile
  • 3 kašike šećera
  • 900ml mleka
  • 100g bele čokolade za kuvanje
  • 120g putera, sobne temperature

Priprema:

Kora:

Zagrejati rernu na 180ºC.

Za pečenje kora pripremiti kalup oko 20cm prečnika. Premazati kalup maslacem ili obložiti papirom za pečenje.

U posudu za mešenje odmeriti brašno i  prašak za pecivo. Promešati smesu i ostaviti sa strane.

U drugoj posudi mikserom dobro umutiti belanjke sa polovinom šećera.

Posebno umutiti žumanjke i preostalu količinu šećera. Dodati im i ostale tečne sastojke – ulje i vodu i mešati dok ne nastane ujednačena smeša.

Zatim smesi sa žumancima dodavati postepeno praškastu mešavinu. Mutiti konstantno mikserom i dok se supstance međusobno ne inkorporiraju.

Umućena belanca postepeno dodavati u smesu. Lagano mešati varjačom dok se ne ujednači.

Prebaciti smesu u pripremljen kalup. Peći oko 30ak minuta ili dok ubodom čačkalice na sredinu testa ona ne bude čista. Sačekati da se kora malo ohladi pa je izvaditi iz kalupa.

Po želji se kora može preseći na dva dela.

Fil sa keksom:

Na blagoj temperaturi otopiti maslac.

U blenderu usitniti keks. Zatim dodati cimet, mleko ili slatku pavlaku, istopljen maslac, rum, so i dodatno izblendati da se sve umeša.

Po potrebi dodati još mleka da se postigne meka konzistencija smese.

Beli fil:

Sadržaj kesica pudinga rastvoriti u malo hladnog mleka.

Ostatak mleka zagrejati i dodati mu potrebnu količinu šećera. Ostaviti dok ne prokuva, a zatim smesi dodati rastvoren puding, uz konstantno mešenje. Kuvati još 2 do 3 minuta dok se ne zgusne. U tako toplo masu dodati belu čokoladu. Izmešati dok smesa ne postane ujednačena.

Posudu potom prekriti streč folijom i ostaviti dok se ne ohladi. Za to vreme, mikserom razraditi maslac dok ne nastane penasta masa. Zatim ga blago mešajući špatulom sjediniti sa ohlađenim pudingom.

Izrada torte:

Ukoliko je potrebno, kora se može izravnati nožem.

Postaviti koru na tanjir ili posudu za služenje. Po kori rasporediti fil sa keksom. Na njega dodati beli fil. I po želji, belim filom obložiti celu tortu.

Ostaviti tortu u frižideru oko pola sata da se stegne. Krupnije komade keksa ili cele keksiće iskoristiti za dekoraciju. Uživajte.

OCENI Priču
Broj glasova: 12