Jesen sa svim njenim plodovima i čarima nas je ubacila u kovitlac svojih boja. Oko nas su i poznati zvuci šuškavog, šarenog lišća, fijukanja vetra i dobovanja dosadne kiše. Hladan vazduh u nozdrvama ispunjava nam pluća, a slabašni ali još uvek istrajni zraci sunca maze nas po licu i hrabe da izdržimo naporne radne dane i obaveze.
Naš savet je da se potpuno prepustite i uronite u magiju prirode. Usporite i zavucite se u svoje tople domove. Vreme je za romantiku i nežne zagrljaje, nove ukuse i mirise detinjstva, sigurnosti i ljubavi. Odmorite od obaveza uz omiljene aktivnosti, šćućurite se oko najdražih i razgalite čula sa kremastim, penušavim toplim napicima.
Možete ih ukrašavati po želji i služiti u omiljenim čašama i šoljama. Dodajte mrvice čokolade, komadiće Domaćica keksa ili umočite cele komade u penaste napitke i natenane grickajte i uživajte. Udobno se smestite uz najdraže, opustite i uživajte.
Pravo je vreme za mirisni, topli napitak od bundeva. Za pripremu će vam biti potreban pire od bundeve i jesenji miks začina. Kako je sezona u jeku, možete ih pripremiti ranije u većim količinama i koristite za pripremu pita, potaža i drugih ukusnih poslastica.
Bundevu možete očistiti i ispeći, i nakon toga odložiti u zamrzivače pa lagano po potrebi koristiti.
Što se tiče jesenje kombinacije začina možete je pripremati prema svom nahođenju. Moja omiljena kombinacija sastoji se od mešanja:
Odmeriti ove začine u teglicu, zatvorite je i dobro promešajte.
Od ostalih sastojaka za pripremu 2 šolje kremastog mlečnog napitka od bundeve biće vam potrebno:
Odmerite pire od bundeva, polovinu potrebne količine mleka, šećer ili javorov sirup i začine i zagrevajte na niskoj temperaturi. Smešu je potrebno konstantno mešati sve dok ne postane topla i dok se šećer ne istopi. Zatim u nju dodajte i ranije pripremljenu kafu.
Prespite smesu u omiljene šolje.
Ostatak mleka možete zasebno malo zagrejati i koristeći mutilicu za kafu izmešati da dobijete penastu strukturu. Možete koristiti i francusku presu za kafu/čaj i brzim pokretima gore-dole ulupati mleko ili pak blender da dobijete penušavo mleko.
Blender možete koristiti i za smesu sa bundevinim pireom ukoliko želite da ona bude dodatno penasta i vazdušasta.
Mleko dodajte u šolju, a za ukrašavanje po površini možete posuti još malo začina. Uživajte!
Jesenji napitak od jabuka sličan je prethodnom. Ovog puta kriške jabuka koriste se pri zagrevanju smese za napitak da bi oslobodile svoje mirise i ukuse.
Za 2 šolje je potrebno:
U šerpicu sipajte sve sastojke i zagrevajte ih, uz konstantno mešanje na blagoj vatri. Smesa treba da se blago zagreje i sastojci da postanu homogeni. Kesice crnog čaja izbacite, i pomoću cediljke procedite krupne komade voća. Ostatak izblendajte par sekundi u blenderu i prebacite u šolje. Uživajte!
Za posebne prilike savetujemo da sebe obradujete sa savršeno kremastom toplom čokoladom. Spremite je brzinski i ukrasite po želji. Garantujemo da će vas ugrejati i razgaliti sva čula.
Za 2 šolje je potrebno:
U dublju šerpicu dodajte 200ml mleka, kakao prah, šećer i prstohvat soli. Zagrevajte smesu na blagoj vatri uz stalno mešanje. Potrebno je da se šećer rastvori i da se smesa dobro zagreje.
U oko 100ml preostalog mleka dodajte kukuruzni skrob i promešajte. Kada počnu da se formiraju balončići po obodu šerpe u zagrejavanoj smesi, uz konstantno mešanje dodajte deo po deo skrobne mešavine. Ostavite da se zagreva još koji minut.
Potom dodajte komadiće čokolade, mešajte i čekajte da se potpuno otopi.
Topli čokoladni napitak prebacite u šolje i poslužite sa umućenom slatkom pavlakom, komadićima usitnjenog hrskavog Domaćica keksa i narendanim mrvicama čokolade. Uživajte.