Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Topli napici za nežne i romantične jesenje večeri

Topli napici za nežne i romantične jesenje večeri

Jesen sa svim njenim plodovima i čarima nas je ubacila u kovitlac svojih boja. Oko nas su i poznati zvuci šuškavog, šarenog lišća, fijukanja vetra i dobovanja dosadne kiše. Hladan vazduh u nozdrvama ispunjava nam pluća, a slabašni ali još uvek istrajni zraci sunca maze nas po licu i hrabe da izdržimo naporne radne dane i obaveze.

Naš savet je da se potpuno prepustite i uronite u magiju prirode. Usporite i zavucite se u svoje tople domove. Vreme je za romantiku i nežne zagrljaje, nove ukuse i mirise detinjstva, sigurnosti i ljubavi. Odmorite od obaveza uz omiljene aktivnosti, šćućurite se oko najdražih i razgalite čula sa kremastim, penušavim toplim napicima.

Možete ih ukrašavati po želji i služiti u omiljenim čašama i šoljama. Dodajte mrvice čokolade, komadiće Domaćica keksa ili umočite cele komade u penaste napitke i natenane grickajte i uživajte. Udobno se smestite uz najdraže, opustite i uživajte.

Topli napici za nežne i romantične jesenje večeri Topli napici za nežne i romantične jesenje večeri

Latte od bundeve:

Pravo je vreme za mirisni, topli napitak od bundeva. Za pripremu će vam biti potreban pire od bundeve i jesenji miks začina. Kako je sezona u jeku, možete ih pripremiti ranije u većim količinama i koristite za pripremu pita, potaža i drugih ukusnih poslastica.

Bundevu možete očistiti i ispeći, i nakon toga odložiti u zamrzivače pa lagano po potrebi koristiti.

Što se tiče jesenje kombinacije začina možete je pripremati prema svom nahođenju. Moja omiljena kombinacija sastoji se od mešanja:

  • 4 kašičice cimeta
  • 2 kašičice mlevenog đumbira
  • 1 kašičica klinčića
  • 1 kašičica muskatnog oraščića

Odmeriti ove začine u teglicu, zatvorite je i dobro promešajte.

Od ostalih sastojaka za pripremu 2 šolje kremastog mlečnog napitka od bundeve biće vam potrebno:

  • 4 kašike pirea od bundeve
  • 1 kašika šećera ili javorovog sirupa
  • 1 šolja jake kafe (domaće, instant ili iz espreso aparata)
  • 250ml mleka
  • 1 kašičica pominjane smeše začina

Priprema:

Odmerite pire od bundeva, polovinu potrebne količine mleka, šećer ili javorov sirup i začine i zagrevajte na niskoj temperaturi. Smešu je potrebno konstantno mešati sve dok ne postane topla i dok se šećer ne istopi. Zatim u nju dodajte i ranije pripremljenu kafu.

Prespite smesu u omiljene šolje.

Ostatak mleka možete zasebno malo zagrejati i koristeći mutilicu za kafu izmešati da dobijete penastu strukturu. Možete koristiti i francusku presu za kafu/čaj i brzim pokretima gore-dole ulupati mleko ili pak blender da dobijete penušavo mleko.

Blender možete koristiti i za smesu sa bundevinim pireom ukoliko želite da ona bude dodatno penasta i vazdušasta.

Mleko dodajte u šolju, a za ukrašavanje po površini možete posuti još malo začina. Uživajte!

Topli napici za nežne i romantične jesenje večeri Topli napici za nežne i romantične jesenje večeri

Latte od jabuka:

Jesenji napitak od jabuka sličan je prethodnom. Ovog puta kriške jabuka koriste se pri zagrevanju smese za napitak da bi oslobodile svoje mirise i ukuse.

Za 2 šolje je potrebno:

  • 2-3 jabuke, nasečene na komade
  • 2 kesice crnog čaja ili 2 kašičice crnog čaja u rinfuzi
  • 400ml mleka
  • 150ml slatke pavlake
  • 1 kašičica jesenje smeše začina

Priprema:

U šerpicu sipajte sve sastojke i zagrevajte ih, uz konstantno mešanje na blagoj vatri. Smesa treba da se blago zagreje i sastojci da postanu homogeni. Kesice crnog čaja izbacite, i pomoću cediljke procedite krupne komade voća. Ostatak izblendajte par sekundi u blenderu i prebacite u šolje. Uživajte!

Topli napici za nežne i romantične jesenje večeri

Topla čokolada:

Za posebne prilike savetujemo da sebe obradujete sa savršeno kremastom toplom čokoladom. Spremite je brzinski i ukrasite po želji. Garantujemo da će vas ugrejati i razgaliti sva čula.

Za 2 šolje je potrebno:

  • 100g crne čokolade, sitno naseckane
  • 1 kašika kakao praha
  • 1 kašike šećera
  • prstohvat soli
  • 1,5 kašičica kukuruznog skroba
  • 300ml mleka
  • 120ml slatke pavlake
  • par kapi ekstrakta ruma ili vanile
  • par keksića Domaćica keksa

Priprema:

U dublju šerpicu dodajte 200ml mleka, kakao prah, šećer i prstohvat soli. Zagrevajte smesu na blagoj vatri uz stalno mešanje. Potrebno je da se šećer rastvori i da se smesa dobro zagreje.

U oko 100ml preostalog mleka dodajte kukuruzni skrob i promešajte. Kada počnu da se formiraju balončići po obodu šerpe u zagrejavanoj smesi, uz konstantno mešanje dodajte deo po deo skrobne mešavine. Ostavite da se zagreva još koji minut.

Potom dodajte komadiće čokolade, mešajte i čekajte da se potpuno otopi.

Topli čokoladni napitak prebacite u šolje i poslužite sa umućenom slatkom pavlakom, komadićima usitnjenog hrskavog Domaćica keksa i narendanim mrvicama čokolade. Uživajte.

OCENI Priču
Broj glasova: 8