Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Sve što morate znati o hidriranju kože

Sve što morate znati o hidriranju kože

Voda je sastavni deo našeg tela i ključan je element u održavanju kože zdravom, lepom i elastičnom.

Zahvaljujući spoljnom, zaštitnom sloju kože, koji nazivamo stratum corneum, svi važni elementi, pa i voda, zadržavaju se u unutrašnjim, dubljim slojevima. Ovaj spoljni omotač čine, gusto zbijene odamrle ćelije koje nas štite od svih štetnih agensa iz spoljne sredine. Voda je smeštena u ćelijama dubljih slojeva kože, a masne materije iz ćelijske membrane dodatno sprečavaju njen gubitak i oslobađanje u spoljnu sredinu.

Vremenski uslovi, visoke ili niske temperature, klimatizovane zatvorene prostorije, upotreba agresivnih sredstava za negu kože, neadekvatna nega, starenje, kao i genetske predispozicije, samo su neki od faktora koji mogu da doprinesu smanjenju funkcije lipidnih materija i spoljnog omotača, i smanje stepen hidriranosti kože. Odnosno, ostavljaju nas sa umornom, opuštenom i neujednačenom kožom.

Zato nam je potrebna pomoć hidrirajućih supstanci i specijalizovanih proizvoda za negu kože. Sama voda je ključan element, ali nije dovoljna da kožu održimo hidriranom i zdravom. Nakon umivanja i kvašenja, posebno nakon upotrebe sredstava za čišćenje, ona isparava sa površine, a olakšano je i povlačenje vode iz dubljih slojeva kože i njen gubitak. Kao rezultata, bez obzira na tip kože, ona postaje dodatno dehidrirana.

Pronalazak adekvatnih preparata može da predstavlja izazov jer se svako od nas suočava sa različitim uzrocima dehidratacije. Kod nekog je to posledica posla kojim se bavi, kod drugog je poremećaj u proizvodnji masnih materija ili sredina u kojoj živi. Broj dostupnih sredstava za negu i hidriranje je veliki. Najčešće uključuju različite mehanizme hidratacije i potpomažu zadržavanje vode u ćelijama kože.

Važno je da, dok ne nađemo proizvod koji nam najviše odgovara, probamo preparate sa različitim mehanizmima delovanja i različitim hidrirajućim supstancama.

Sve što morate znati o hidriranju kože

Najznačajnije hidrirajuće supstance možemo da podelimo u 3 kategorije:

1. Humektansi:

Ove supstance imaju sposobnost da za sebe vezuje molekule vode i tako ih zadržavaju na mestu delovanja. Privlače vodu iz vazduha i dubljih slojeva kože u površinske slojeve. Vraćaju koži sjaja, elastičnost, zdraviji i svežiji izgled. Zbog ovog principa delovanja, problem može da se javi u uslovima visokih temperatura i suve klime, odnosno u situacijama kada u atmosferi ne postoji dovoljno vlažnosti koju mogu da iskoriste, pa potencijal usmeravaju na vodu iz dubljih delova kože i isušuju ih.

To je glavni razlog da se kombinuju sa drugim supstancama poput humektanasa i/ili okluziva.

Najznačajniji predstavnici humektanasa su: hijaluronska kiselina, glicerin, propilen glikol, stearil alkohol, i drugi masni alkoholi; kao i alfa – hidroksi kiseline poput laktatne i glikolne; med, puževa sluz, aloja vera…

Hijaluronska kiselina:

Hijaluronska kiselina je prirodni produkt kože koji joj pomaže u održavanju elastičnosti, hidratacije i svežine. Međutim, starenjem i izlaganjem kože sunčevim zracima, njena produkcija se smanjuje. Zato je posebno korisna u preparatima za zrelu kožu i tokom letnje nege. Pored funkcije hidratacije ona koži daje svež, puniji i zdraviji izgled. Smanjuje nastanka bora i usporava starenje.

Laktatna kiselina:

Laktatnu kiselina omekšava i hidrira kožu. Takođe, ona je i blagi hemijski eksfolijant koji nežno uklanja mrtve ćelije kože, samim tim ublažava i ožiljke, flekice i oštećenja na njenoj površini.

Glicerin:

Glicerin se smatra jednim od najefikasnijih hidrirajućih sredstava ukoliko se primenjuje u odgovarajućim uslovima ili sa pomoćnim supstancama.

Urea:

Urea je još jedan od predstavnika humektanasa. Na koži deluje tako što obnavlja spoljne slojeve, omekšava i daje bolji izgled koži.

2. Emolijensi:

Emolijentne supstance zatvaraju oslabljene veze površinskog sloja i omekšavaju spoljne slojeve kože.

Najznačajniji predstavnici humektanasa su: šija puter i biljni voskovi, pantenol, ceramidi, skvalan, masne kiseline i biljna ulja…

Šija puter:

Ova masna materija deluje tako što zatvara i omekšava spoljne slojeve kože. Najčešće se koristi kao pomoćna supstanca koja će pomoći drugim hidrirajućim agensima (glicerina, hijaluronske kiseline…) da se zadrže na mestu delovanja.

Pantenol:

Pantenol je specifična supstanca, male strukture koja lako prodire u dublje delove kože. Deluje i kao humektans, ali ima i emolijentne osobine. Sa sobom povlači vodu i na taj način je dubinski hidrira. Takođe, potpomaže razvoj novih ćelija kože i zatvara sve oslabljene veze površinskog sloja, pa tako doprinosi stvaranju novog, zdravijeg spoljnog omotača i sprečava isparavanje vode.

Ceramidi:

Ceramidi su prirodne supstance koje se nalaze u spoljnim slojevima kože. Glavna funkcija im je da popunjavaju prostore između ćelija. Njihov nedostatak dovodi do dehidratacije i isušivanja. Ove masne materije u preparatim pomažu u obnavljanju spoljnih barijera i na taj način doprinose njihovim zaštitnim funkcijama.

3. Okluzivi:

Okluzivi su supstance koje na površini kože stvaraju dodatni, zaštitni sloj koji sprečava odavanje vode iz dubljih slojeva. Posebno su korisne za preparate namenjene suvoj koži, dok oni sa masnijom kožom treba da izbegavaju ove supstance u preparatima.

Najčešće se koriste kao pomoćne supstance za delovanje humektanasa.

Najznačajniji predstavnici okluziva su: lanolin, cetil alkohol, pčelinji vosak, vazelin i druga mineralna ulja…

Sve što morate znati o hidriranju kože Sve što morate znati o hidriranju kože

Kako da hidrirate kožu na najbolji način:

Sve vrste kože zahtevaju podrobnu i potpunu hidrataciju. Jedna od najčešćih zabluda jeste da samo suvi tipovi kože zahtevaju detaljnu hidratacionu negu. Stanje masne, problematične i mešovite kože se često zanemaruje, ali iako ne postoje upečatljivi znaci hidratacije moramo da joj obezbedimo dovoljno vlažnosti.

Bitno je da preparate za hidrataciju prilagodimo tipu i stanju kože kako bi oni bili učinkoviti, a koža ostala zdrava i negovana. Najbolji način za pronalazak adekvatnih sredstava za hidrataciju jeste poznavanje osobina svoje kože i supstanci koje imaju hidrirajući efekat.

Hidratacija suve kože:

Čest osećaj zatezanja, perutanje i pojava sitnih linijica na površini kože karakteristike su suve kože. Ona se susreće sa preprekama u zadržavanju vlage u svojim strukturama pa je potrebna dodatna nega kako bi se nahranila, osvežila i hidrirala.

Za suvu kožu najbolji izbor su sredstva koja pored hidrirajućih i vlažećih supstanci, sadrže i okluzivne materije koje formiraju dodatnu barijeru na površini i tako zadržavaju delujuće supstance i produžavaju im dejstvo. Dodatno ove supstance poboljšavaju celokupno stanje kože, čineći je elastičnom i svežom.

Hidratacija masne kože:

Teže je primetiti i uočiti dehidrataciju masne kože. Ona luči sebum u većim količinama i često nedostatak hidratacije može da kompenzuje dodatnim produkovanjem ove masne materije. Takođe, masnija koža sklona je i aknama što dodatno dovodi do poremećaja u celovitosti površinskog zaštitnog sloja. To opet doprinosi gubitku vode iz ćelija kože, pa je otežano uspostavljanje normalne ravnoteže u strukturama.

Za masnu kožu preporuka je da se biraju preparati na vodenoj bazi, sa humektansima u njihovom sastavu. Koristite preparate označene kao nekomedogene – one koji ne podstiču nastanak akni.

Hidratacija mešovite kože:

Za mešovitu kožu preporuka je da se biraju preparati na bazi humektanasa i sa prilagođenim sadržajem pomoćnih masnih supstanci.

Sve što morate znati o hidriranju kože Sve što morate znati o hidriranju kože

Negujte celo telo:

Pored nege, vodite računa da unosite izbalansirane obroke, dovoljne količine vode i tečnosti, da redovno vežbate i da ste aktivni. Zaštitite kožu tokom letnjih i zimskih meseci i prilagodite negu spoljnim prilikama. Zaštitu od sunca moramo sprovoditi redovno tokom cele godine.

Provetravajte prostorije u kojima boravite, vodite računa o higijeni doma, odeći, posteljini i o izboru sredstava za čišćenje. Mnogi od njih mogu delovati iritirajuće i doprineti poremećaju strukture kože.

Boravak u zatvorenim, klimatizovanim prostorijama jedan je od najznačajnijih faktora za dehidrataciju, kako kože, tako i celog organizma. Pa preduzmite dodatne korake za negu ukoliko morate da provodite mnogo vremena u navedenim uslovima – unosite tečnost, koristite sredstva za hidrataciju kože, izbegavajte alkohol i kafu koji dodatno pojačavaju izbacivanje vode iz tela. Aparati za osveženje i vlaženje vazduha takođe mogu da budu od pomoći.

Za umivanje koristite mlaku do hladnu vodu i maksimalno izbegavajte tuširanja toplom vodom. Posvetite se svojim hobijima i stvarima koje vas vesele i pomažu vam da smanjite stres.

OCENI Priču
Broj glasova: 5