Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Štanglice sa sirom

Štanglice sa sirom

Pred vama je recept za magične pogačice sa sirom. Magične i zbog svog ukusa i mekoće, ali i zbog toga što privlače dobre ljude, pomažu pronalasku prijatelja i sve uspomene čine znatno slađim.

Ovo je recept koji se kod nas prenosi kroz generacije, ali najbolje ga sprema mama. On je bio njen trik iz rukava kada je trebalo organizovati rođendane, proslaviti praznike i izvidati rane.

Neka ostane zabeleženo i da su (nekada davno) na moje rođendane deca dolazila pre svega zbog ovih pogačica. Mekano, toplo testo, koje se topi u ustima i greje stomake, predstavljalo je sigurnost i razvijalo poverenje među nama. Osećali smo se među svojima, kod kuće, voljeni i zaštićeni. Pa i danas, mnogo, mnogo godina kasnije, sećamo se tih veselih dana koji mirišu na ove ukusne štanglice, so i susam.

Nemojte dozvolite da vas njihov jednostavan izgled prevari. Zasucite rukave, mislite o onima koje volite, o dobrim stvarima i lepim danima jer ovo testo raste na dobroj energiji.

Štanglice sa sirom Štanglice sa sirom

Primetićete da je testo lako za obradu. Možete od njega praviti različite oblike, vaditi ga čašom ili jednostavno iseći na štanglice. Moguće je i nakon pripreme zamrznuti ga, pa po potrebi peći. Tako ćete racionalnije provodite vreme u kuhinji i imati pouzdanog saveznika u zamrzivaču.

Same pogačice biće ukusne i nekoliko dana nakon pripreme. Možete ih iskoristiti za užine, kao grickalice tokom proslava, rođendana i slava.

Za vaše mališane pripremite veće količine i iskoristite ih da im obezbedite kvalitetnu školsku užinu. Dodajte u paketić i par komada Domaćica tart keksića za savršen balans.

Štanglice sa sirom

Štanglice sa sirom Štanglice sa sirom

Štanglice sa sirom

Sastojci:

  • 6 čaša brašna T-500 (oko 600g)
  • 210g masti ili margarina
  • prstohvat soli
  • 3 kašike krem sira
  • 3 žumanca + 1 žumance za premaz
  • 100ml mleka ili 2 kašičice pavlake
  • susam, lan ili kim za posipanje

Priprema:

U veću posudu sipajte brašno, so i mast ili potrebnu količinu margarina naseckanog na komadiće, pa rukama sve dobro izradite.

Dodajte i sir i tri žumanca pa zamesite testo od svih sastojaka.

Posudu sa testom prekrijte providnom folijom ili krpom pa ostavite u frižideru bar 1h. Ukoliko vam je lakše ostavite ga preko noći da odmara u frižideru, pa sutradan ispecite!

Pre pečenja rernu zagrejte na 200ºC.

Testo oklagijom istanjite na ravnoj površini na debljinu od oko 1cm. Pomoću točkića za sečenje testa ili noža isecite testo na pravougaone oblike.

Pripremite smesu za premaz. Pomešajte 1 žumance i malo mleka ili dodajte 2 kašičice pavlake.

Svaku pogačicu namažite smesom i pospite susamom ili drugim začinima.

Pecite oko 30 minuta, ili dok pogačice ne postanu rumene.

OCENI Priču
Broj glasova: 14