Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Sobne biljke za one koji se muče i sa kaktusima

Sobne biljke za one koji se muče i sa kaktusima

Obožavam sunčana tiha jutra, posebno onda kad se probudim dovoljno rano i shvatim da ću moći da ukradem par minuta samo za sebe.

Dok spremam prvu šoljicu kafe, obilazim police sa biljkama i uživam u prizoru. Proveravam koliko su porasle, koliko novih listova i korenčića su dobile, čak se i milimetri računaju i primete. Radujem se tim malim životnim pobedama.

Posmatranje ciklusa rasta biljki tokom cele godine je zadivljujuće. Ova mala bića se tokom zime bore da opstanu i prilagode se nepovoljnim uslovima. Slabe su, uspavane i usporene. Međutim sve se menja kad dođe proleće. Vraća im se snaga, uspavaju da se bore sa svim štetočinama i nedostacima.

Jure nezaustavljivo da uživaju u suncu, kiši i životu. Tad mi je stan najdraži, mala džungla obojena u zeleno i sveže. Mirisi borbe, strasti i divljine. Taman toliko da i život, posao i obaveze budu lakši. Da zastanem i shvatim da vreme brzo prolazi, da svaki lep trenutak treba iskoristiti i u njemu uživati.

Ukoliko još niste uselili biljke u svoj dom možete da krenete od onih koje nisu zahtevne i koje će vam oprostiti ukoliko ih par dana ostavite same.

Ključno je da nabavite zdravu biljku. Nek vam prvi izbor budu mali uzgajivači koji najčešće imaju više vremena da se posvete biljkama. Takođe, od njih uvek možete da saznate neki novi trik i dobijete savet o pravoj nezi.

Sobne biljke za one koji se muče i sa kaktusima

Naravno najbolja nega za vaše biljke najviše će zavisiti od uslova koji postoje u vašem stanu. Ukoliko ima više svetlosti i sunca, biljkama će generalno trebati češće zalivanje i obrnuto.

Posmatrajte vaše zelene ljubimce, da li rastu, da li se menjaju, da li izgledaju sveže i srećno i u zavisnosti od odgovora promenite im položaj, promenite količinu vode i učestalost zalivanja.

U daljem tekstu navešćemo par prelepih biljki koje su se nama pokazale kao jednostavne za gajenje u kućnim uslovima.

Spatifilum (Spathiphyllum spp.)

Spatifilum ili Devojački san je biljka koja tokom cele godine cveta. Cvet može da traje i po 2 meseca. Ova biljka nije osetljiva. Ukoliko je ne zalijete na vreme, pokazaće vam da je žedna. Opustiće se i saviti. Zalivajte je kad je zemlja potpuno suva, slobodno izdašno natopite zemlju dok ne krene da curi u tanjirić. Dajte joj malo vremena da upije vodu. Pa potom višak sa tacne bacite. Tokom letnjih meseci prehranjujte je jednom do dva puta mesečno.
Nije izbirljiva ni što se svetlosnih uslova tiče. Najbolje će joj prijati zasenjena mesta i izbegavanje direktne svetlosti, ali ukoliko ne možete da joj obezbedite ove idealne uslove snaći će se i na tamnijim i na mestima izloženim direktnoj svetlosti. Samo prilagodite zalivanje.
Važno je da znate da ove biljke mogu biti toksične za malu decu i kućne ljubimce, pa pripazite gde je stavljate.

Sobne biljke za one koji se muče i sa kaktusima Sobne biljke za one koji se muče i sa kaktusima

Zamija (Zamioculcas zamiifolia)

Zamija ili Zizi biljka se redovno nalazi na svim listama biljki koje ne zahtevaju mnogo nege. Odgovaraju joj tamnija, senovita mesta. Pratite njen rast, ukoliko krene previše da se izdužuje i izgleda tanko znači da joj je sredina previše tamna, pa probajte da joj promenite mesto. Zalivajte je samo povremeno. U zimskim mesecima jednom mesečno, a leti jednom u desetak dana, u zavisnosti od mesta na kojem je postavljena. Najveći problem može da nastane usled prekomernog zalivanja, tako da se vodite principom manje je više i slobodno je ostavite suvu. Povremeno prebrišite njene lepe listove sa mokrom vlažnom krpom. Takođe, budite na oprezu ukoliko imate kućne ljubimce jer može biti toksična za njih.

Dracena (Dracaena spp.)

Postoji više vrsta ove biljke. Koju god da odaberete nećete pogrešiti. Ova biljka dobro podnosi sušu i potrebno joj je retko zalivanje. Snalaziće se i dobro i u tamnijim prostorijama i u svetlim.

Aspidistra (Aspidistra spp.)

Aspidistra ima rizom koji skladišti vodu i materije i pomaže biljci da u uslovima kad joj oni nedostaju bude snabdevena rezervama. Možete je postaviti i u delove stana gde ne stiže mnogo prirodne sunčeve svetlosti.

Aglaonema (Aglaonema spp.)

Agloneme ili Kineski evergrin je jedna od biljaka koja je najlakša za održavanje. Zahteva malo vode i minimum svetlosti.

Havorcija (Haworthiopsis Fasciata)

Ova biljčica spada u sukulente poreklom iz Brazila. Ima bele pruge na listovima pa se često naziva i zebrasta biljka. Lako se gaji, ali zahteva dosta svetlosti koja nije direktna i dosta vode. Zalivajte je jednom u 3 dana (zavisi od vremena i doba godine). Dozvolite da se zemlja između zalivanja osuši. Posadite je u zemlju koja ne veže vodu i lako se drenira, poput zemlje za kaktuse.

Monstera (Monstera spp.)

Zbog svojih rupičastih listova jedna je od najslikanijih i najvoljenijih biljki. Danas je posebno popularna za dekorisanje prostora. Monstera ili Filodendron kako se kod nas još naziva jeste tropska biljka. Treba joj malo više svetlosti (izbegavajte direktnu svetlost) i vode, a kako biljka bude rasla i bila sve veća tako će biti sve manje osetljiva.

Biljka pauk (Chlorophytum comosum)

Ovo je brzorastuća biljka koja voli svetlije prostore, a može da toleriše i senovitija mesta. Traži malo češće zalivanje, jednom u pet do sedam dana. Brzo raste i brzo se razmnožava.

Indijsko pero (Sansevieria spp.)

Naići ćete na razne vrste Sanseveria, različitih boja, veličina i oblika. Ova biljka je sa prostora Zapadne Afrike i tamo se smatra veoma korisnom, a pojedine vrste lekovitim. Lako se prilagođava na skoro sve uslove svetlosti. Možete da je gajite u stanovima koji nemaju mnogo svetlosti, a ni jače svetlo neće im mnogo smetati. Naravno najbolje će rasti u uslovima većeg ali indirektnog osvetljenja. Traži minimum zalivanja i zemljište koje se lako drenira i ne veže vodu. Zalijte je svakih desetak dana, a zimi i ređe. S vremena na vreme, prebrišite listove mokrom krpom.

Sobne biljke za one koji se muče i sa kaktusima Sobne biljke za one koji se muče i sa kaktusima

Potos (Epipremnum spp.)

Ove divne puzavice naći ćete u raznim bojama i kombinacijama boja. Brzo rastu. Zalivate ih kad se isuši zemlja, jedanput nedeljno bi trebalo da bude dovoljno. Takođe, uspevaće i na tamnijim i srednje osunčanim mestima. Potreban je oprez ukoliko imate kućne ljubimce jer može biti toksična za njih.

Ukrasni grašak (Curio rowleyanus)

Još jedna puzavica, koja ima specifične listove koji podsećaju na grašak. Spada u grupu sukulenata, što znači da ne voli mnogo vodu. Leti se treba češće zalivati, dok u zimskim mesecima samo povremeno. Trudite se da prilikom zalivanja izbegavate kvašenje listova. Voli sunce i treba joj dosta svetla.

Sobne biljke za one koji se muče i sa kaktusima Sobne biljke za one koji se muče i sa kaktusima

Kineski dolar (Pilea peperomioides)

Ova prelepa biljka voli svetlo, ali ne i njen direktan izvor. Idealna pozicija bila na metar od prozora. Zalivajte je samo kad je zemlja skroz suva i to obilnije, tako da dobro natopite zemlju, pa je ostavite da se ocedi.

Sobne biljke za one koji se muče i sa kaktusima

OCENI Priču
Broj glasova: 8