Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Sitni posni kolačići sa Domaćica keksićima

Sitni posni kolačići sa Domaćica keksićima

Sezona proslava i veselja je otvorena, a više nego ikad nam je potrebno da se okupimo oko trpeze i slavimo život, ljubav i ono najvažnije što imamo - jedni druge. Samo zajedno možemo da se čuvamo, podržavamo, hrabrimo, tešimo i volimo, i tako gradimo bolji i spokojniji svet.

Naši Domaćica keksići su počastvovani što već decenijama gostuju u vašim domovima širom planete, učestvuju u ovim lepim običajima i bivaju svedoci održavanja tradicije, druženja, najrazličitijih veselih ćeretanja, ali i što podstiču stvaranje novih rituala i uspomena.

Pored toga što možete da se oslonite direktno na naše kekse, u rubrici Recepti možete pronaći i veliki broj slasnih recepata u kojima su oni glavni sastojci. Ovi deserti će svaku vašu zakusku učiniti besprekornom i ukusnom, a pored toga pomoći će vam da budete brzi, efikasni i da, sa malo vremena i rada, dobijete najbolje rezultate.

Mi ovog puta pred vas serviramo jedan potpuno posan desert sa klasičnim Domaćica keksićima. Dakle, za sve one kojim je potrebna posna poslastica, ali i ukusna, jednostavna za izradu, ekonomična i elegantnog izgleda – donosimo ovaj odličan recept.

Sitni posni kolačići sa Domaćica keksićima

Sitni posni kolačići sa Domaćica keksićimaSitni posni kolačići sa Domaćica keksićima

Sitni posni kolačići sa Domaćica keksićima

Sastojci:

Za donji sloj:

  • 1 kutija Domaćica keksa
  • 10ak oljuštenih urmi
  • Sok od 1 pomorandže
  • 50g oraha
  • 50g badema
  • 1 kašičica cimeta
  • Prstohvat soli

 

Za gornji sloj:

  • 200g suvih smokava
  • 50g brusnica ili suvih grožđica
  • Sok 1 limuna

Priprema:

Sa smokvi uklonite peteljke i zajedno sa brusnicama ili gržđicama ih potopite u malo vode. Ostavite ih preko noći ili par sati da se natapaju i omekšaju. Ova smesa biće vam potrebna za svetli sloj.

Donji sloj:

Iz urmi izdvojite koštice i uklonite im ljusku. Iscedite sok narandže i u njega potopite urme. Ostavite ih oko tridesetak minuta da omekšaju.

Odmerite sve potrebne sastojke i dodajte ih u procesor. Izblendajte ih i izmešajte. Dodajte im i natopljene urme. Nastavite sa blendanjem dok ne dobijete ujednačenu, lepljivu masu. Postavite papir za pečenje na dasku ili obrnuto okrenutu tacnu ili tepsiju, da možete da manevrišete oklagijom i kasnije da prenesete smesu.

Masu rasporedite između 2 lista papira i razvaljajte je oklagijom – tako da bude oko 2cm debljine. Smestite tepsiju ili tacnu u frižider ili zamrzivač da se malo stegne, dok pripremate drugi sloj.

Nakon što pripremite drugi sloj ovaj tamniji izvadite iz frižidera i čašom ili modlom vadite oblike – prečnika oko 3 do 5cm. Sad možete da ih rasporedite na papir ili direktno na tacnu.

Gornji sloj:

Prebacite natopljenu smesu u posudu blendera i iscedite sok 1 limuna. Sve dobro izmešajte dok ne dobijete lepljivu i ujednačenu smešu.

Smesu ostavite u frižider da se malo stegne, a za to vreme oblikujte donji sloj.

Potom, razvaljajte i drugi sloj oklagijom, pa ga oblikujte. Dodajte ga na tamniji i poravnajte ga zadnjim delom kašike ili špatulom. Ostavite kolačiće u zamrzivaču preko noći ili minimum 2 do 3 sata, da se stegnu.

Za dekoraciju možete dodati po jedan kolutić Domaćica keksa i u svetliji sloj utisnuti orašaste plodove. Prijatno!

OCENI Priču
Broj glasova: 2