Sezona proslava i veselja je otvorena, a više nego ikad nam je potrebno da se okupimo oko trpeze i slavimo život, ljubav i ono najvažnije što imamo - jedni druge. Samo zajedno možemo da se čuvamo, podržavamo, hrabrimo, tešimo i volimo, i tako gradimo bolji i spokojniji svet.
Naši Domaćica keksići su počastvovani što već decenijama gostuju u vašim domovima širom planete, učestvuju u ovim lepim običajima i bivaju svedoci održavanja tradicije, druženja, najrazličitijih veselih ćeretanja, ali i što podstiču stvaranje novih rituala i uspomena.
Mi ovog puta pred vas serviramo jedan potpuno posan desert sa klasičnim Domaćica keksićima. Dakle, za sve one kojim je potrebna posna poslastica, ali i ukusna, jednostavna za izradu, ekonomična i elegantnog izgleda – donosimo ovaj odličan recept.
Za donji sloj:
Za gornji sloj:
Sa smokvi uklonite peteljke i zajedno sa brusnicama ili gržđicama ih potopite u malo vode. Ostavite ih preko noći ili par sati da se natapaju i omekšaju. Ova smesa biće vam potrebna za svetli sloj.
Donji sloj:
Iz urmi izdvojite koštice i uklonite im ljusku. Iscedite sok narandže i u njega potopite urme. Ostavite ih oko tridesetak minuta da omekšaju.
Odmerite sve potrebne sastojke i dodajte ih u procesor. Izblendajte ih i izmešajte. Dodajte im i natopljene urme. Nastavite sa blendanjem dok ne dobijete ujednačenu, lepljivu masu. Postavite papir za pečenje na dasku ili obrnuto okrenutu tacnu ili tepsiju, da možete da manevrišete oklagijom i kasnije da prenesete smesu.
Masu rasporedite između 2 lista papira i razvaljajte je oklagijom – tako da bude oko 2cm debljine. Smestite tepsiju ili tacnu u frižider ili zamrzivač da se malo stegne, dok pripremate drugi sloj.
Nakon što pripremite drugi sloj ovaj tamniji izvadite iz frižidera i čašom ili modlom vadite oblike – prečnika oko 3 do 5cm. Sad možete da ih rasporedite na papir ili direktno na tacnu.
Gornji sloj:
Prebacite natopljenu smesu u posudu blendera i iscedite sok 1 limuna. Sve dobro izmešajte dok ne dobijete lepljivu i ujednačenu smešu.
Smesu ostavite u frižider da se malo stegne, a za to vreme oblikujte donji sloj.
Potom, razvaljajte i drugi sloj oklagijom, pa ga oblikujte. Dodajte ga na tamniji i poravnajte ga zadnjim delom kašike ili špatulom. Ostavite kolačiće u zamrzivaču preko noći ili minimum 2 do 3 sata, da se stegnu.
Za dekoraciju možete dodati po jedan kolutić Domaćica keksa i u svetliji sloj utisnuti orašaste plodove. Prijatno!