Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Sitni novogodišnji Domaćica kolači

Sitni novogodišnji Domaćica kolači

Moj večiti praznični problem je što ne mogu baš SVE da pojedem. Toliko recepata, ukusa, slatkiša i slaniša, a ja na drugoj strani muku mučim sa nedovoljno mesta u stomaku. Zato su ovi kolačići idealni.

Sličnog su ukusa i spremaju se brzinski. Na kraju ćete imati šarenolike, raznobojne kolače koje možete da iznesete na porodičnu trpezu.

Izrada ovih kolača može da vas odvede u više pravaca, a na vama je da izaberete najlepše boje, ukuse i dekoraciju. Kao pomoć za dekorisanje kolačića organizujte sve članove porodice. Najmlađi će uživati u zabavnim aktivnostima, a možda i vi uspete malo da odmorite.

Sitni novogodišnji Domaćica kolači

Sitni novogodišnji Domaćica kolačiSitni novogodišnji Domaćica kolači

Sitni novogodišnji Domaćica kolači

Sastojci:

Domaćica štapići:

 

 • 1 kutija Domaćica keksa (običnog ili sa kakaom)
 • 100ml slatke pavlake
 • 50g + 50g crne čokolade za kuvanje
 • 50g kvalitetne bele čokolade
 • 1 kašičica kokosovog ulja ili maslaca

 

Domaćica kuglice na štapiću:

 

 • 2 kutije Domaćica keksa (običnog ili sa kakaom)
 • 100g samlevenih oraha
  prstohvat soli
 • 50g maslaca, otopljenog
 • par kapi ekstrakta ruma
 • 100g crne čokolade za kuvanje

 

Domaćica čoko kobasica:

 

 • 150g crne čokolade za kuvanje
 • 70g grubo usitnjenog Domaćica keksa
 • 50g meda
 • 20g brusnica, naseckanih

Priprema:

Domaćica štapići:

Za izradu fila potrebno je u posudi za kuvanje odmeriti slatku pavlaku i polovinu navedene količine crne čokolade (50g). Smesu zagrevajte dok ne bude pred kuvanjem. Dobro promešajte. Zatim je ostavite da se dobro ohladi, a potom mikserom umutite do željene konzistencije. U nju špatulom možemo naknadno dodati deo usitnjenog domaćica keksa.

Od ostatka keksića potrebno je da odvojimo komade istog oblika koje ćemo uparivati. Na svaku krišku nanećemo fil pa ih spojiti u sendvič strukturu. Između Domaćica kriški možemo umetnuti drvene štapiće.

Preostalih 50g crne čokolade treba istopiti na nižoj temperaturi. Zatim joj dodati kašičicu kokosovog ulja ili oko 10g maslaca. Smesu treba pomešati i koristiti je kao glazuru za svaku Domaćica polovinu. Na isti način možemo koristiti i belu čokoladu kako bismo dobili šarenije kolačiće.

Kolače treba ostaviti u frižideru da se stegnu pre služenja, oko 30 minuta.

Domaćica kuglice na štapiću:

Otopite maslac na nižoj temperaturi. U blenderu usitnite Domaćica keks, pa mu zatim dodajte maslac, rum, prstohvat soli i samlevene orahe. Nastavite sa mešanjem smese u blenderu dok ne dobijete kompaktnu, lepljivu masu. Smesu smestite u frižider oko 20 minuta da se stegne.

Ukoliko imate mašinicu za mlevenje, orahe je bolje usitniti na ovaj način. Količina ulja koju oslobode biće manja u odnosu na usitnjavanje blenderom, a masa će biti vazdušastija i lepšeg ukusa.

Ukoliko želite da dobijete ujednačene kuglice, na vagu postavite komad alu folije. Tarirajte vagu i nakon toga odmerite oko 18g desertne smese. Ruke možete blago nakvasiti i oblikovati kuglice. Postavite ih na štapić i potom dekorišite. Možete iskoristiti crnu čokoladu, otopiti je i preliti po površini kolačića.

Domaćica čoko kobasice:

Na srednjoj temperaturi otopite čokoladu i potrebnu količinu meda. Smesa treba da se sjedini i postane kompaktna. Zatim je skidamo sa ringle i dodajemo usitnjeni keks i naseckane brusnice ili neko drugo sušeno voće.

Smesu zatim treba rasporediti u ravnomernoj količini, na parče papira za pečenje, i to na onu masniju stranu. Potrebno je da je stavimo bliže jednoj ivici, u vidu valjka, ali vodeći računa da sa svake strane ostane deo koji ćemo moći da uvijemo poput omota od bombona.

Jednu ivicu odmah uvrtite oko svoje ose, i pričvrstite kanapom ili gumicom, a drugu uvrćite kao da želite da iscedite sadržaj i na taj način lepo oblikujte sadržaj mase u ravnomerni valjak. Drugu stranu zatim takođe pričvrstite gumicom ili kanapom.

Ostavite smesu u frižider da se stegne, oko sat vremena, a zatim isecite na kriške.

DEKORACIJA:

Svaki od ovih kolača možete dodatno dekorisati pomoću boja za hranu i drugih jestivih ukrasa. Pre služenja ih ostavite na hladnom mestu ili frižideru da se stegnu. Uživajte!

OCENI Priču
Broj glasova: 8