Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Saveti koje morate primeniti ukoliko želite uredne i organizovane ormare

Saveti koje morate primeniti ukoliko želite uredne i organizovane ormare

Tajna uvek organizovanog plakara leži u redovnom spremanju. U momentu kada oprani veš poskidamo sa štrika potrebno je da odvojimo samo 5 do 10 minuta da ga posložimo i vratimo na pravo mesto. Nakon toga dovoljno je da periodično pospremimo fioke i police koje najčešće koristimo, menjamo mesta sezonskoj garderobi i povremeno izbacujemo stvari koje ne koristimo. Preciznije, potrebno je da samo redovno održavamo raspored i krotimo haos.

U životu ne može uvek sve da bude na svom mestu, pa možda baš zato možemo da uživamo u spremanju i organizaciji plakara.

S vremena na vreme menjaće nam se navike i obaveze, pa ćemo imati potrebu da prilagodimo i raspored garderobe, sve dobro protresemo i počistimo. Možda će baš ta potreba za novom organizacijom plakara da nam ukaže da se i mi menjamo, da vreme prolazi i da smo u nekim novim životnim situacijama.

Najlakše je da krenemo sa spremanjem upravo ovih čvrstih polica, da uspostavimo red i jasno uočimo naše nove potrebe i želje, pa polako možemo da se bacimo i na sve ostale sfere života. Srećni mi kreiraće bolji svet oko sebe i biraće nove uzbudljive staze za istraživanje.

Bez obzira na sadržaj i veličinu vaših ormara uvek možete da poboljšate organizaciju i prilagodite raspored vašim potrebama. Sačuvajte kutije, pametno birajte unutrašnje elemente za organizaciju, improvizujte i koristite ono što već posedujete.

Ukoliko se spremate za prolećno čišćenje i nameravate da ukrotite haos na policama vaših garderobera pogledajte naše savete za najbolju organizaciju i korišćenje raspoloživog prostora.

Saveti koje morate primeniti ukoliko želite uredne i organizovane ormare

Kako se organizovati za spremanje?

1. Ispraznite i očistite ormare:

Najbolji početak sređivanja ormara jeste da ih potpuno ispraznite, operete garderobu i očistite sve police. Pregledajte ono što imate i razvrstajte. Razmislite da li vam je baš svaki komad garderobe potreban, da li ga nosite ili samo zauzima mesto. Prosledite te nedovoljno iskorišćene stvari porodici, prijateljima, prodajte ih ili donirajte.

Stvari koje ne koristite često, poput skijaških odela i večernjih haljina, kao i garderobu koju ne koristite tokom trenutnog godišnjeg doba, zaštitite od prašine i odložite. Možete koristiti vakuum kese ili kutije.

2. Isplanirajte raspored:

Pre slaganja garderobe na police i fioke odredite mesto za sve što želite da smestite u ormar. Razmislite o svojim dnevnim aktivnostima i rasporedima, šta je to što najčešće nosite i upotrebljavate.

Recimo, ukoliko radite od kuće, verovatno je laganija sportska garderoba ono što najčešće nosite. Za nju odredite najpristupačnije mesto za skladištenje.

Na najviše, najniže police i u dublje delove smestite ono za čim ćete najređe posezati.

3. Slaganje garderobe:

Kad odredite na kojim policama/fiokama/kutijama ćete držati određenu grupu garderobe, razmislite o načinu njihovog slaganja koji će maksimalno povećati iskoristljivost prostora i preglednost onog što imate.

Saveti koje morate primeniti ukoliko želite uredne i organizovane ormare Saveti koje morate primeniti ukoliko želite uredne i organizovane ormare

4. Nabavite pomoćne organizatore:

Brojni su organizatori koje možete nabaviti kako bi povećali funkcionalnost dubokih polica, širokih fioka ili drugih neiskorišćenih prostora u ormarima poput – kutija najrazličitijih oblika i dimenzija, polica na izvlačenje, različito osmišljenih ofingera i podesivih šipki.

Pored toga, uvek možete da se poslužite i pomoćnim sredstvima koji su vam već na dohvat ruke i prilagodite ih vašim potrebama. Isecite stare kutije ili kartone i poboljšajte preglednost ormara.

5. Nalepnice:

Možda na početku deluje kao gnjavaža, ali ispisivanje nalepnica i obeležavanje kutija i polica koje nisu lako pregledne, olakšaće vam potragu za stvarima i pomoći u održavanju urednih ormara na duže staze.

Recimo, kod nas u kući se cipele koje retko nosimo, čizme za snežno vreme, gumena obuća i elegantne cipele za specijalne prilike, čuvaju na najvišim policama plakara. Na unutrašnjem delu vrata plakara smo zalepili spisak koje cipele se nalaze u kojoj kutiji i na kojoj polici, što na kraju znatno olakšava pronalazak pravog para obuće.

Takođe, budite mudri i nakon upotrebe vratite stvari na svoje mesto.

Saveti koje morate primeniti ukoliko želite uredne i organizovane ormare Saveti koje morate primeniti ukoliko želite uredne i organizovane ormare

U daljem delu teksta možete naći praktične savete kako da na najbolji način iskoristite i prilagodite česte problematične prostore koje svi srećemo u fiokama, dubokim i širokim policama i pri vešanju stvari.

1. Duboke police:

Najbolji način za organizaciju dubokih polica jeste upotreba kutija. U prednji deo postavite kutije sa složenom garderobom koju češće upotrebljavate. Kad vam budu potrebne stvari postavljene na samo dno polica, samo izvucite celu kutiju i lako vratite sve stvari na svoje mesto. I ovde je savet da postavite nalepnice na kojima ćete naznačiti gde ste šta raspodelili kako bi lakše pronalazili stvari.

2. Nedostatak polica:

Nekoliko šipki na izvlačenje možete postaviti između bočnih stranica ormara i tako kreirati dodatni prostor za odlaganje koji će imitirati police. Naravno na njih složite lakšu garderobu i kutije.

3. Neadekvatne police:

Ukoliko su veliki razmaci između dve police zgodno je koristiti korpice koje se prikače za gornju policu i stvaraju dodatan prostor po vertikali.

Za preglednije police možete koristiti i kutije i postaviti ih uspravno radi bolje preglednosti.
Pomoću plastičnih ili tekstilnih pregrada možete na širokim policama napraviti razdel između više različitih grupa garderobe i na taj način sprečiti njihovo klizanje i mešanje.

Ukoliko u vašem garderoberu dominiraju šipke za vešanje i nemate dovoljno polica i fioka, možete koristiti različite specijalizovane zakačaljke koje imaju funkciju polica i pregrada. Savet je da njih okačite na same krajeve ili na središte šipke.

Saveti koje morate primeniti ukoliko želite uredne i organizovane ormare

4. Organizacija fioka:

Najbolje je da, ukoliko imate prostora u njih posložite donji veš, čarape, pantalone, helanke, donje delove, aksesoar i majice. Dok deblje džempere i dukseve treba ostaviti na policama.

Ukoliko su fioke velikih dimenzija možete koristiti kartonske ili plastične pregrade ili pak organizatore u vidu kutijica. Koristite posude pravougaonih ili kvadratnih oblika kako bi potpuno iskoristili prostor. Plitke kutije možete postaviti jedne na drugu i lako ih pomerati, a da pri tome ne dođe do remećenja rasporeda.

Ukoliko imate veći broj najlon čarapa možete ih grupisati prema boji i posložiti u zip kesice pa potom zatvoriti. Na taj način smanjiće se površina prostora koju zauzimaju, imaćete bolju preglednost onih koje posedujete i sačuvaćete ih od prljanja i cepanja.

Za savršeno organizovane fioke bitan je način slaganja garderobe. Helanke, majice i pantalone možete pomotati prema uputstvu sa slike i uspravno ih slagati u fioku. Na ovaj način dobiće potrebnu čvrstinu, odeća će se minimalno gužvati i moći ćemo da iskoristimo ceo vertikalni potencijal fioke.

Deo odeće možemo i da posložimo u rolne i zatim u fioci kombinujemo vertikalno posložene komade i urolane stavri. Fioka će biti preglednija i postići ćemo efekat sličan korišćenju pregrada.

Sitne i male komade garderobe najbolje je organizovati u kutijice. Donji veš možete posložiti prema uputstvu sa slike i takođe ga postaviti uspravno. A, ukoliko budete koristili kutijice u okviru njih stvari mogu da budu i nemarno pobacane jer će “haos” biti ograničen i kontrolisan.

5. Šipke za kačenje garderobe:

Birajte tanke ofingere kako bi maksimalno iskoristili prostor. Takođe, prednost dajte i onima postavljenim tkaninom koji će sprečiti klizanje garderobe. Za kačenje pantalona i suknji koristite vešalice sa štipaljkama. Biranjem iste palete boja i dimenzija ofingera, kao i njihove organizacije u jednom smeru olakšaće vam preglednost, ali i vizuelno održavati ormare urednim.

Ukoliko ormar delite sa ostalim članovima porodice grupišite garderobu svakog člana u posebnom delu i koristite različite vešalice.

Krajnje delove za kačenje ostavite za najkabastije jakne i kapute. U uglove možete da postavite i torbe, okačite ih na ofinger, podesite visinu kaiščića tako da svaka od njih bude pregledna i lako dostupna.

Duge haljine možete okačiti pomoću 2 ofingera i tako osloboditi prostor ispod njih.

Deo aksesoara poput šalova, kapi, čarapa možete odložiti u cegere ili kese i zakačiti ih na ofingere.

Postoje i različiti organizatori u koje mogu da se dodatno skladište stvari, a koji se kače direktno na šipke ili ofingere.

Možete koristiti i dodatne samolepljive kukice i postaviti ih na bočne strane ormara i na njih kačiti kaiševe, šalove, marame ili nakit.

6. Vrata i bočne ivice ormara:

Ukoliko imate male plakare i želite da maksimalno iskoristite prostor ne zaboravite da možete na vrata zakačiti i dodatne samolepljive kukice ili na gornji deo vrata postaviti vešalice sa više zakački. Na njih možete okačiti pomoćni aksesoar i lakše komade garderobe.

Takođe, dodatne kukice možete lako instalirati i na bočne ivice i unutrašnjeg i spoljašnjeg dela ormara.

OCENI Priču
Broj glasova: 16