Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Ritual ispijanja čaja

Ritual ispijanja čaja

Ko je prva osoba na koju pomislite kad ugledate šoljicu čaja? Nas lično, prvi guc ovog napitka vrati nazad u detinjstvo i u neke najranjivije momente. Prisetimo se najmilijih ljudi koji su uvek bili tu za nas kada se nismo osećali najbolje. Koliko je samo značila ta pažljivo pripremljena šoljica čaja. Mama je znala da se posebno potrudi kada smo bolesni ili prosto iscrpljeni. Brižno je birala kombinacije biljaka, zdravijih zaslađivača, limuna i đumbira.

Nismo ni sigurni na kraju da li je baš čaj bio taj koji nam je krepio dušu ili pažnja dragih ljudi utkana u svaku njegovu notu ukusa.

Čaj je odmah posle vode najvoljenije piće na svetu. U njemu su uživali i tražili inspiraciju najbolji umovi čovečanstva. Istorije i tradicije mnogih država nepovratno su isprepletane sa ovim napitkom. Na njemu su izgrađene ekonomije, međunacionalni savezi i nova otkrića, ali sve to ne bi bilo moguće da čovek ne oseća bliskost i povezanost sa planetom i prirodom dok ispija svoju toplu aromatičnu šoljicu.

Ritual ispijanja čaja

Na našim prostorima priča o čaju je priča o ljubavi, toplini, nežnosti i brizi. U našoj kulturi čaj se sprema kada brinemo za nekog koga volimo. Da sprečimo da nazebe, da mu pomognemo da se oporavi ukoliko se ne oseća najbolje. Spremamo ga i sami sebi, kao toplu šoljicu ljubavi, kako bismo povratili snagu, sprečili bolest ili ublažili muke.

Kod nas se pod ovom reči podrazumevaju napici od biljke čaj, ali i sva ostala pića koja dobijamo prelivanjem tople vode preko drugih biljki ili kombinacije biljaka. Brojne su varijacije koje možete sami da pripremate i kombinujete, ali i pronađete u kafićima. Mogu biti voćni, biljni ili lekoviti.

Čaj neizbežno podseća na male, romantične trenutke koje možemo da odvojimo za sebe ili najdraže. Ono što je letu sladoled, za zimu je zasigurno čaj.

Umotani u toplo ćebence, ušuškani u domu ili okruženi prijateljima u prijatnom ambijentu nekog kafića, baš dok ispijamo najukusnije kombinacije ovog pića, možemo da osetimo spokoj i potpuni mir.

Proces pripreme ovog napitka je jako bitan. Najbolje je da se uvek pridržavate uputstava proizvođača i koristite naznačene količine čaja, količine i temparature zagrevanja vode, kao i vreme koje treba da protekne nakon prelivanja i konzumacije. Idealno bi bilo da voda koju koristite bude najvećeg kvaliteta, jer visoki nivoi soli i hlora mogu da zamaskiraju delikatne ukuse.

Glavno pravilo u pripremi čajeva jeste da odredite od kog dela biljke se on priprema. Osetljiviji organi poput cvetova zahtevaju delikatniju obradu. Obično se voda zagreva, a zatim malo prohladi i preliva. Smesu je često potrebno poklopiti kako bi se lekovite supstance sprečile da ispare. Malo jače delove poput listova i stabljike možemo preliti ključalom vodom više temerature. Dok korenje i plodove možemo da kuvamo, kako bi se sve korisne supstance oslobodile i postale nam dostupne.

Posebni čajnici, šoljice i cediljke svakako imaju svoju praktičnu primenu i svrhu, ali verujte nam na reč da ukoliko se naoružate sa najdražim čajnicima, ritual ispijanja čaja će postati potpun.

Od države do države razlikuju se načini pripreme i izbori ukusa.

Pod uticajem engleske tradicije crni čaj se često pije uz dodatak mleka. Razlog za ovo je želja da se ublaži njegov izrazito jak zemljani ukus.

Ritual ispijanja čajaRitual ispijanja čaja

Kod nas se u čaj dodaju zaslađivači i to najčešće šećer i med. Interesantno je da se u Rusiji kao zaslađivač koristi i džem.

Čaj se može služiti i uz limunov sok, ali vodite računa da njega i med dodajete tek kad se napitak malo prohladi, kako bi se očuvao sastav. Za malo slađe i aromatičnije kombinacije kao zamenu možete da koristite i sok sveže isceđene narandže. Neretko se čaju dodaje i malo narendanog (oko 1cm) đumbira. On se se dodaje u čajne mešavine kako bi im dao specifičnu aromu, pikantnost i aromatičan ukus. Pored fenomenalnog ukusa, đumbir ima antiinflamatorna dejstva i poboljšava varenje.

U Kini i Japanu pravo uživanje u čaju znači da se izbegavaju drugi ukusi. Akcenat je upravo na baznim notama same biljke čaja. A ostali dodaci su suptilni i imaju za cilj da istaknu bazne note. Pravi se razlike između različitih vrsta obrade listova i uživanja u crnim, zelenim, belim i krajnje specifičnim ulong varijantama. Izbor šoljica i čajnika zavisi od vrste ceremonije i čaja. Često ispijanje ima i religioznu notu. Smatra se da se ovim pićem povezujemo sa prirodom, ali i samim sobom. Pa se često primenjuje i za meditaciju. Povezuju ga sa umetnošću, ponašanjem i filozofijom. Uče se pokreti, redosledi i protokoli pripreme i ispijanja.

Sad nam ostaje da se nadamo da ćemo vas nežno vratiti u naše krajeve i realnost sa predlozima par ukusnih kombinacija ovih napitaka. Oni vam mogu pomoći sa umirenjem, jačanjem i ulepšati čajanke sa prijateljima. Ukoliko ste ljubitelj slatkog ukusa, uz šoljicu čaja poslužite par komada omiljenog Banini Domaćica keksa. Sladak ukus i hrskavost kolačića biće prava kombinacija uz jake, zemljane note čaja.

Za naporne, radne dane, kada vam treba više energije i snage, savetujemo da se prepustite snazi zelenoga čaja. Njegovo dejstvo oslanja se na sadržaj kofeina. Zato izaberite kvalitetan zeleni čaj, dajte prednost rinfuznim u odnosu na one iz kesice. Ako nije drugačije navedeno, za 1 šoljicu čaja koristite 1 kafenu kašičicu suvih listova ili 1 kesicu. Zagrejte 200ml vode do ključanja i ostavite 3 minuta da se temperatura spusti za koji stepen ispod 100ºC. Prelijte, poklopite i ostavite od 3 do 5 minuta. Što duže stoji biće jači ukus. Procedite i dodajte sok od pola limuna i kašičicu smeđeg šećera ili meda. Operite i isecite krišku narandže. Postavite je u šolju čaja. Zeleni čaj uvek možete pripremiti u većoj količini i čuvati u frižideru. Možete ga dodavati domaćim sokovima i smutijima.

Kad vam treba zasluženi odmor i želite da opustite misli i telo, prepustite se ukusnoj kombinaciji lavande, nane, latica kamilice i suvih plodova jabuke.

Za jednu šolju potrebni su vam 1 kafena kašičica listova nane, 1 kašičica cvetova kamilice, 1/2 kašičice cvetova lavande i par usitnjenih suvih komadića jabuke. Prelijte smesu sa 200ml ključale vode, poklopite i ostavite 15ak minuta. Uživajte u procesu i zvuku sipanja čaja u vašu omiljenu šolju.

Ukoliko želite da organizujete čajanku za najdraže prijatelje tokom letnjih meseci, možete da pripemite hladni osvežavajući napitak. Prvo pripemite kocke leda. Za poseban doživljaj možete da pre zamrzavanja dodate u kalupe za led listiće biljaka ili cvetove.

Ritual ispijanja čaja

Po osobi biće vam potrebna po jedna kašičica ili kesica crnog čaja. Prelijte ih ključalom vodom. Ostavite oko 5 minuta, pa potom procedite. U čaše dodajte kocke leda i prelijte ih čajem. Zatim dodajte omiljeno voće i par grančica svežeg ruzmarina. U svaku čašu iscedite po pola limuna. Zasladite sa pola kašičice javorovog sirupa ili omiljenog domaćeg sirupa i uživajte u stvaranju uspomena.

OCENI Priču
Broj glasova: 8