Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Recepti za biljna mleka i sve što ste želeli da znate o njima

Recepti za biljna mleka i sve što ste želeli da znate o njima

Širom sveta napici dobijeni od različitih semenki i plodova biljaka služe kako tradicionalna osvežavajuća pića, koja su ne samo ukusna već vraćaju snagu, krepe organizam i prava su poslastica za nepca. Dok čekamo i priželjkujemo da otputujemo na neku daleku destinaciju, dašak egzotike možemo uneti i u svoje domove jednostavnim receptima. Ovog puta donosimo vam priču o biljnim napicima i recepte za njihovu pripremu.

Biljna mleka se mogu posmatrati kao alternativa kravljem i drugim mlečnim proizvodima. Što je posebno značajno za osobe koje imaju netoleranciju na laktozu. Međutim, njihova primena je mnogo šira. Ovi napici su ukusni, imaju solidan nutritivni sastav, mogu se koristiti za pripremu jela i drugih napitaka, a i povećavaju raznolikost ishrane osobama na posebnom režimu ishrane.

Biljna mleka možete pravite od najrazličitijih plodova i semenki iz prirode. Ipak, pojedina imaju bolji sastav i nutritivne vrednosti, bolju iskoristljivost u smislu prinosa i isplativosti, a i bolji ukus. Treba napomenuti i da njihovo biljno poreklo, samo po sebi ne znači da su zdravi i savršeni, za izbalansiranu ishranu potrebno je da unosimo raznovrsne namirnice i da upoznamo nutritivni sastav onoga što konzumiramo.

Na osnovu ukusa preporuka je da se koriste u različite svrhe. Recimo, ovseno, kokosovo i sojino mleko bolje se slaže sa slanim jelima, dok se bademovo mleko može odlično upariti sa slatkim kombinacijama. Naši Domaćica keksići nisu izbirljivi i vole da se kombinuju sa svim ukusnim napicima.

Kupovna biljna mleka često sadrže dodatne zaslađivače i pojačivače ukusa, koriste male količine polaznih supstanci i sadrže dodatke poput stabilizatora i emulgatora za zgušnjivanje, a i znatno su skuplja od domaćih varijanti.

Priprema biljnih napitaka vrši se prelivanjem različitih plodova i semenki određenom količinom vode, blendanja i proceđivanja. Potrebna količina vode zavisi od biljne vrste od koje pripremamo mleko, ali i od naših preferenci. Da bismo dobili gušće napitke punijeg ukusa, potrebne su nam manje količine vode.

U nastavku ćete naći recepte za najpopularnije biljne napitke. Imajte u vidu da ih uvek možete prilagodite svojim potrebama, podešavati preporučenu količinu vode za ispiranje i dodati im začine i zaslađivače. Od njih možete pripremati kafe napitke, čajeve i osvežavajuća pića, ali i brojna ukusna jela.

Recepti za biljna mleka i sve što ste želeli da znate o njima

1. BADEMOVO MLEKO:

Mleka dobijena od jezgrastih plodova su među najpopularnijim varijantama biljnih napitaka. Preporuka je da se pre blendanja jezgrasti plodovi nakvase vodom i ostave preko noći da odstoje, a zatim isperu.

Potapanje će omekšati plodove i olakšati blendanje, doprineće razgradnji fitinske kiseline koja je kod njih prisutna, a koja se smatra antinutrijentom jer vezuje za sebe brojne minerale i smanjuje njihovu iskoristljivost. Dakle potapanjem i ispiranjem smanjićemo njeno dejstvo. Takođe, potapanjem će se smanjiti aktivnost biljnih enzima koji mogu da otežaju varenje.

Što se tiče samog bademovog mleka ono važi za ukusno i slatkasto. Ima malu kalorijsku vrednost. Guste i bogate je strukture. Mana mu je nizak procenat proteina.

PRIPREMA:
 • 1 šolja sirovih badema
 • 3 šolje vode
 • Prstohvat soli

Bademe preko noći potopite u vodi i ocedite. Izblendajte ih sa tri šolje vode u blenderu. Dobro se slaže da ekstraktom vanile, a od zaslađivača možete dodati i par urmi. Na kraju ga procedite kroz komad gaze.

Recepti za biljna mleka i sve što ste želeli da znate o njima Recepti za biljna mleka i sve što ste želeli da znate o njima

2. MLEKO OD INDIJSKIH ORAHA

Ovaj napitak ima nisku kalorijsku vrednost, bogat je nezasićenim masnim kiselinama i bakrom koji povoljno deluje na kožu. Oraščići sadrže lutein i zeaksantin koji potpomažu funkcionisanje očnog sistema.

PRIPREMA:
 • 1 šolja indijskih oraha
 • 3 šolje vode
 • Prstohvat soli

Dobro operite oraščiće. Potopite ih u vodu i ostavite tako preko noći pa ocedite. Izblendajte ih sa tri šolje vode i dodajte prstohvat soli. Na kraju procedite smesu kroz komad gaze.

3. SOJINO MLEKO:

Sojino mleko se odlikuje visokim procentom proteina, što je veoma korisno osobama na veganskoj i vegeterijanskoj dijeti. Ovaj napitak ima i dobar sadržaj kalcijuma.

PRIPREMA:

 • 1 šolja sirovih zrna soje
 • 3 litre vode
 • Prstohvat soli

Zrna soje potrebno je prvo oprati, pa potopiti u vodi i ostaviti tako preko noći. Nakon toga procedite zrna. Zatim u blenderu dobro izblendajte soju sa jednom manjom količinom vode. Tako usitnjenu smešu je potom potrebno kuvati u 3 l vode. Od trenutka vrenja treba smanjiti temperaturu i tako kuvati oko pola sata. Kad se smeša prohladi procedite je kroz komad gaze ili krpe i dodajte prstohvat soli i začine po želji.

Recepti za biljna mleka i sve što ste želeli da znate o njima Recepti za biljna mleka i sve što ste želeli da znate o njima

4. OVSENO MLEKO:

Ovseno mleko ima kremastiju i puniju strukturu od većine biljnih napitaka. Bogato je vlaknima, vitaminom A, gvožđem, kalcijumom i sadrži relativno solidan procenat proteina. Često se koristi kao dodatak kafi, kako bi se smanjila upotreba kravljeg mleka i njegova kalorijska vrednost.

PRIPREMA:
 • 1 šolja ovsenih pahuljica
 • 3 šolje vode
 • Prstohvat soli

Dobro operite i procedite ovsene pahuljice. Potopite ih u vodu i ostavite tako oko pola sata, pa isperite i ocedite. Pahuljice prebacite u blender. Izblendajte ih sa tri šolje vode i dodajte prstohvat soli. Na kraju procedite smesu kroz komad gaze.

5. KOKOSOVO MLEKO:

Jedno od najrasprostranjenijih napitaka predstavlja mleko od kokosa. Krase ga kremasta, mlečna struktura i spcifični, nenametljiv ukus i miris kokosa. Mana je visok procenat zasićenih masti.

Za dobijanje mleka potreban nam je zdrav zreo kokosov plod. Prilikom kupovine kokosa, promućkajte plod i proverite da li se čuje zvuk tečnosti. Razbijte plod i meso kokosa očistite od ljuske i isecite ga na komadiće.

PRIPREMA:
 • 1 šolja komadića kokosovog mesa
 • 2 šolje vode

Komadiće kokosa prelijte sa dve šolje vruće (potrebna količina može da varira od veličine kokosovog oraha i dobijenog mesa) vode i ostavite da odstoji bar 2 sata. Smesu prebacite u blender i usitnite. Da postignete željenu konzistenciju dodajte još vode. Procedite smešu i mleko začinite prema želji. Čvrsti ostatak možete u rerni osušiti i koristiti kao kokosovo brašno.

OCENI Priču
Broj glasova: 29