Širom sveta napici dobijeni od različitih semenki i plodova biljaka služe kako tradicionalna osvežavajuća pića, koja su ne samo ukusna već vraćaju snagu, krepe organizam i prava su poslastica za nepca. Dok čekamo i priželjkujemo da otputujemo na neku daleku destinaciju, dašak egzotike možemo uneti i u svoje domove jednostavnim receptima. Ovog puta donosimo vam priču o biljnim napicima i recepte za njihovu pripremu.
Biljna mleka se mogu posmatrati kao alternativa kravljem i drugim mlečnim proizvodima. Što je posebno značajno za osobe koje imaju netoleranciju na laktozu. Međutim, njihova primena je mnogo šira. Ovi napici su ukusni, imaju solidan nutritivni sastav, mogu se koristiti za pripremu jela i drugih napitaka, a i povećavaju raznolikost ishrane osobama na posebnom režimu ishrane.
Na osnovu ukusa preporuka je da se koriste u različite svrhe. Recimo, ovseno, kokosovo i sojino mleko bolje se slaže sa slanim jelima, dok se bademovo mleko može odlično upariti sa slatkim kombinacijama. Naši Domaćica keksići nisu izbirljivi i vole da se kombinuju sa svim ukusnim napicima.
Kupovna biljna mleka često sadrže dodatne zaslađivače i pojačivače ukusa, koriste male količine polaznih supstanci i sadrže dodatke poput stabilizatora i emulgatora za zgušnjivanje, a i znatno su skuplja od domaćih varijanti.
U nastavku ćete naći recepte za najpopularnije biljne napitke. Imajte u vidu da ih uvek možete prilagodite svojim potrebama, podešavati preporučenu količinu vode za ispiranje i dodati im začine i zaslađivače. Od njih možete pripremati kafe napitke, čajeve i osvežavajuća pića, ali i brojna ukusna jela.
Mleka dobijena od jezgrastih plodova su među najpopularnijim varijantama biljnih napitaka. Preporuka je da se pre blendanja jezgrasti plodovi nakvase vodom i ostave preko noći da odstoje, a zatim isperu.
Potapanje će omekšati plodove i olakšati blendanje, doprineće razgradnji fitinske kiseline koja je kod njih prisutna, a koja se smatra antinutrijentom jer vezuje za sebe brojne minerale i smanjuje njihovu iskoristljivost. Dakle potapanjem i ispiranjem smanjićemo njeno dejstvo. Takođe, potapanjem će se smanjiti aktivnost biljnih enzima koji mogu da otežaju varenje.
Što se tiče samog bademovog mleka ono važi za ukusno i slatkasto. Ima malu kalorijsku vrednost. Guste i bogate je strukture. Mana mu je nizak procenat proteina.
Bademe preko noći potopite u vodi i ocedite. Izblendajte ih sa tri šolje vode u blenderu. Dobro se slaže da ekstraktom vanile, a od zaslađivača možete dodati i par urmi. Na kraju ga procedite kroz komad gaze.
Ovaj napitak ima nisku kalorijsku vrednost, bogat je nezasićenim masnim kiselinama i bakrom koji povoljno deluje na kožu. Oraščići sadrže lutein i zeaksantin koji potpomažu funkcionisanje očnog sistema.
Dobro operite oraščiće. Potopite ih u vodu i ostavite tako preko noći pa ocedite. Izblendajte ih sa tri šolje vode i dodajte prstohvat soli. Na kraju procedite smesu kroz komad gaze.
Sojino mleko se odlikuje visokim procentom proteina, što je veoma korisno osobama na veganskoj i vegeterijanskoj dijeti. Ovaj napitak ima i dobar sadržaj kalcijuma.
Zrna soje potrebno je prvo oprati, pa potopiti u vodi i ostaviti tako preko noći. Nakon toga procedite zrna. Zatim u blenderu dobro izblendajte soju sa jednom manjom količinom vode. Tako usitnjenu smešu je potom potrebno kuvati u 3 l vode. Od trenutka vrenja treba smanjiti temperaturu i tako kuvati oko pola sata. Kad se smeša prohladi procedite je kroz komad gaze ili krpe i dodajte prstohvat soli i začine po želji.
Ovseno mleko ima kremastiju i puniju strukturu od većine biljnih napitaka. Bogato je vlaknima, vitaminom A, gvožđem, kalcijumom i sadrži relativno solidan procenat proteina. Često se koristi kao dodatak kafi, kako bi se smanjila upotreba kravljeg mleka i njegova kalorijska vrednost.
Dobro operite i procedite ovsene pahuljice. Potopite ih u vodu i ostavite tako oko pola sata, pa isperite i ocedite. Pahuljice prebacite u blender. Izblendajte ih sa tri šolje vode i dodajte prstohvat soli. Na kraju procedite smesu kroz komad gaze.
Jedno od najrasprostranjenijih napitaka predstavlja mleko od kokosa. Krase ga kremasta, mlečna struktura i spcifični, nenametljiv ukus i miris kokosa. Mana je visok procenat zasićenih masti.
Za dobijanje mleka potreban nam je zdrav zreo kokosov plod. Prilikom kupovine kokosa, promućkajte plod i proverite da li se čuje zvuk tečnosti. Razbijte plod i meso kokosa očistite od ljuske i isecite ga na komadiće.
Komadiće kokosa prelijte sa dve šolje vruće (potrebna količina može da varira od veličine kokosovog oraha i dobijenog mesa) vode i ostavite da odstoji bar 2 sata. Smesu prebacite u blender i usitnite. Da postignete željenu konzistenciju dodajte još vode. Procedite smešu i mleko začinite prema želji. Čvrsti ostatak možete u rerni osušiti i koristiti kao kokosovo brašno.