Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Recept za štedljivi kolač sa jabukama

Recept za štedljivi kolač sa jabukama

Pred vama je kolač idealan za kasna popodneva, kad shvatimo da nam se jede nešto lagano, slatko i umešeno sopstvenim rukama, a u ostavama nemamo kokosovog mleka, badema, ananasa… odnosno, vrlo smo ograničeni količinama i izborom specijalnih namirnica. Naravno, obično se nikom od ukućana ne izlazi na hladan vazduh, i niko ne želi da poremeti lepotu savršeno lenjog porodičnog trenutka.

E, baš za takve situacije nudimo vam rešenje u vidu ovog slasnog kolača.

Mi smo porodično isprobali gotovo sve njegove varijante. Bilo je situacija kad nismo imali pune šolje sastojaka, kada su ostave bile oskudno opremljene, ali i veoma bogato snabdevene – i on je svakom novom varijacijom i novim sastojkom, bivao drugačiji i ukusniji.

Meni lično najviše se dopada kad malo ostari, nakon nekoliko dana stajanja, ali retko dočekam tu fazu. Vremenom kolač potpuno omekša i svi sastojci postanu kao jedan. Pomešaju se ukusi i arome, i sjedine u jedinstvenu celinu koja podseća na ljubav, na naše pretke i na najmlađe, na tradiciju, na porodične vrednosti i zajedništvo. Ušuška nas, prizemlji i podseti da i male stavri kriju magiju.

Prekontrolišite svoje police i proverite šta imate od potrebnih sastojaka. Prilagodite recept zatečenom stanju i bacite se na posao. Mi vam želimo da pronađete svoju idealnu kombinaciju i da joj se u narednim godinama uvek srećno vraćate. Prijatno!

Recept za štedljivi kolač sa jabukamaRecept za štedljivi kolač sa jabukama

Recept za štedljivi kolač sa jabukama

Recept za štedljivi kolač sa jabukama

Sastojci:

  • 2 jabuke
  • 2 jaja
  • 2 kašike brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 šolja griza
  • 1 šolja usitnjenih oraha ili drugih orašastih plodova
  • 1/2 šolje šećera
  • 1 šolja mleka
  • 1/2 šolje ulja
  • 200g višanja i/ili 100g naseckane čokolade

Priprema:

Pripremite tepsiju dimenzija oko 30 x 20cm. Obložite je papirom za pečenje i ostavite sa strane dok pripremate testo. Zagrejte rernu na 180ºC.

Možete koristiti šolje zapremine od 200 do 250ml.

U veću posudu dodajte potrebnu količinu brašna i praška za pecivo, pa ih pomešajte. Dodajte im i preostale čvrste sastojke – griz i usitnjene orašaste plodove, pa sve dobro izmešajte.

Zatim, operite, oljuštite i sitno izrendajte jabuke.

U drugoj posudi umutite jaja i šećer koristeći žicu za mućenje. Umućenoj smesi dodajte preostale tečne sastojke – ulje i mleko. Pomešajte ih, pa smesu zatim dodajte postepeno onoj sa čvrstim supstancama. Sve dobro izmešajte i ujednačite.

Dodajte i naribane jabuke i rasporedite ih u smešu. Ukoliko želite, na kraju možete dodati i suvo voće i/ili komadiće čokolade.

Prebacite smesu u posudu za pečenje, pa dodajte i ravnomerno rasporedite višnje. Tepsiju smestite u zagrejanu rernu i ostavite da se peče oko 30 do 40 minuta na 180ºC. Uvek možete primeniti tehniku provere čačkalicama – bocnite kolač čačkalicom i ukoliko izvađena čačkalica bude čista, znači da je kolač pečen. Ostaje nam da još malo budemo strpljivi, dok se kolač potpuno ne ohladi, pa možemo da uživamo. Prijatno!

OCENI Priču
Broj glasova: 14