Pred vama je kolač idealan za kasna popodneva, kad shvatimo da nam se jede nešto lagano, slatko i umešeno sopstvenim rukama, a u ostavama nemamo kokosovog mleka, badema, ananasa… odnosno, vrlo smo ograničeni količinama i izborom specijalnih namirnica. Naravno, obično se nikom od ukućana ne izlazi na hladan vazduh, i niko ne želi da poremeti lepotu savršeno lenjog porodičnog trenutka.
E, baš za takve situacije nudimo vam rešenje u vidu ovog slasnog kolača.
Mi smo porodično isprobali gotovo sve njegove varijante. Bilo je situacija kad nismo imali pune šolje sastojaka, kada su ostave bile oskudno opremljene, ali i veoma bogato snabdevene – i on je svakom novom varijacijom i novim sastojkom, bivao drugačiji i ukusniji.
Meni lično najviše se dopada kad malo ostari, nakon nekoliko dana stajanja, ali retko dočekam tu fazu. Vremenom kolač potpuno omekša i svi sastojci postanu kao jedan. Pomešaju se ukusi i arome, i sjedine u jedinstvenu celinu koja podseća na ljubav, na naše pretke i na najmlađe, na tradiciju, na porodične vrednosti i zajedništvo. Ušuška nas, prizemlji i podseti da i male stavri kriju magiju.
Prekontrolišite svoje police i proverite šta imate od potrebnih sastojaka. Prilagodite recept zatečenom stanju i bacite se na posao. Mi vam želimo da pronađete svoju idealnu kombinaciju i da joj se u narednim godinama uvek srećno vraćate. Prijatno!
Pripremite tepsiju dimenzija oko 30 x 20cm. Obložite je papirom za pečenje i ostavite sa strane dok pripremate testo. Zagrejte rernu na 180ºC.
Možete koristiti šolje zapremine od 200 do 250ml.
U veću posudu dodajte potrebnu količinu brašna i praška za pecivo, pa ih pomešajte. Dodajte im i preostale čvrste sastojke – griz i usitnjene orašaste plodove, pa sve dobro izmešajte.
Zatim, operite, oljuštite i sitno izrendajte jabuke.
U drugoj posudi umutite jaja i šećer koristeći žicu za mućenje. Umućenoj smesi dodajte preostale tečne sastojke – ulje i mleko. Pomešajte ih, pa smesu zatim dodajte postepeno onoj sa čvrstim supstancama. Sve dobro izmešajte i ujednačite.
Dodajte i naribane jabuke i rasporedite ih u smešu. Ukoliko želite, na kraju možete dodati i suvo voće i/ili komadiće čokolade.
Prebacite smesu u posudu za pečenje, pa dodajte i ravnomerno rasporedite višnje. Tepsiju smestite u zagrejanu rernu i ostavite da se peče oko 30 do 40 minuta na 180ºC. Uvek možete primeniti tehniku provere čačkalicama – bocnite kolač čačkalicom i ukoliko izvađena čačkalica bude čista, znači da je kolač pečen. Ostaje nam da još malo budemo strpljivi, dok se kolač potpuno ne ohladi, pa možemo da uživamo. Prijatno!