Danas vam predlažemo recept za kremasti, osvežavajući desert sa Domaćica keksićima. Slaže se uz svaku priliku i idealan je da vrati fokus vaših misli, sa prošlosti i budućnosti, na sadašnjost i trenutak u kom ga gustirate. Dovoljno, i taman toliko, da nas podseti da smo tu i da lepo možemo napraviti svojim rukama i delima.
Bilo da ga poslužite kad vam je puna kuća, kad je bučno i veselo, pa zvone hodnici, ulice i vaša puna srca, ili kad ste sami, neinspirisani, zagledani u daljine, opomenuće vas da ne zaboravite da budete zahvalni na onom što imate, a da u teškim situacijama ne pokleknete. Jer, na krajevima se ionako računaju samo lepe stvari, osmesi i sitnice.
Za koru:
Za krem:
Kora:
Iz urmi izdvojite koštice i uklonite im ljusku. Iscedite sok pola narandže i u njega potopite urme. Ostavite ih oko tridesetak minuta da omekšaju.
Za to vreme pripremite posudu u kojoj ćete oblikovati kolač. Predviđena količina supstanci dovoljna je za posudu oko 20cm dužine i/ili širine. Postavite papir za pečenje, tako da obložite dno i ivice i kasnije lako izvučete kolač iz posude.
Odmerite sve potrebne sastojke i dodajte ih u procesor. Dobro ih izmešajte dok ne dobijete ujednačenu, lepljivu masu. Smesu rasporedite na dno posude i izravnajte površinu špatulom. Smestite podlogu u frižider ili zamrzivač dok pripremate krem.
Krem:
Indijske orahe prelijte vodom i ostavite preko noći da se natapaju.
Pre blendanja ih procedite i smestite u posudu procesora. Odmerite i dodajte i sve ostale sastojke u procesor. Sve dobro izmešajte dok ne dobijete ujednačenu smešu. Rasporedite je na koru i izravnajte špatulom. Vrh možete, s vremena na vreme pokvasiti, kako bi površina bila što ravnija. Ostavite u zamrzivaču oko 2 do 3 sata da se stegne, pa potom isecite na kocke.
Poslužite sa Domaćica keksom i malo otopljene čokolade. Prijatno!