Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Recept za pogačice sa lisnatim keljom

Recept za pogačice sa lisnatim keljom

Ah, taj toskanski kelj. Skoro će deset godina od kada smo posadili prvi toskanski tj. lisnati kelj u našoj bašti. Kelj ko kelj, niko se nije previše radovao i uzbuđivao šta će od njega da naraste. Kako to obično biva, ova biljčica, o kojoj niko nije vodio previše računa, rasla je jako i snažno i izdvajala se svojim prelepim kovrdžavim listovima.

Kako je rod bio dobar, dodavali smo ga varivima, supama, salatama, ali i pekli i pripremali u vidu hrskavog čipsa. Uporno i prkosno ovaj dasa šepurio se u bašti i tokom zime i najnižih temperatura. Tako nam se, nenadano, ova biljka potpuno podvukla pod kožu i postala omiljeni zeleni ljubimac.

Recept za pogačice sa lisnatim keljom

Trebalo ga je nagraditi i spremiti ga na način da dobije glavno mesto na trpezi i postane zvezda. Posle malo eksperimentisanja, umešane su ove ukusne pogačice u kojima je dobio mesto koje zaslužuje. Svi njegovi ukusi dostigli su pun potencijal, a naša nepca bila su oduševljena.

Naravno, vi pogačice možete praviti i sa drugim lisnatim zelenim povrćem ili, recimo, koprivama. Ali, ukoliko imate ili uspete da nabavite toskanski kelj, dajte šansu i ovoj kombinaciji.

Savetujemo da ukoliko organizujete neko okupljanje na meni uvrstite ove ukusne zalogaje. Ukoliko su vam potrebne i slatke kombinacije, poslužite naše Domaćica keksiće i upotpunite svoja posluženja.

Recept za pogačice sa lisnatim keljom Recept za pogačice sa lisnatim keljom

Recept za pogačice sa lisnatim keljomRecept za pogačice sa lisnatim keljom

Recept za pogačice sa lisnatim keljom

Sastojci:

Za Testo:

  • 200g brašna T-500
  • 100g raženog brašna
  • 200g maslaca
  • 100g sitnog sira
  • 3 kašike hladne vode
  • prstohvat soli

Za Fil:

  • 50g sitno seckane slaninice
  • 10ak listova toskanskog kelja
  • 2-4 čena belog luka
  • 1 veza vlašca
  • 100g feta sira
  • Biber i začini po želji

Priprema:

U veću posudu za mešanje odmerite brašno i dodajte mu so, sir i naseckan maslac. Sve dobro promešajte, dok se smesa ne sjedini.

Smesi zatim postepeno, uz mešanje, dodajte kašiku po kašiku hladne vode. Sve dobro izmešajte dok ne dobijete homogeno testo.

Testo je potom potrebno prekriti prozirnom folijom i ostaviti u frižideru da odmora oko 1h.

Dok je testo u frižideru pripremite smešu za filovanje. Prodinstajte slaninicu, pa joj dodajte sitno iseckane listove kelja, začine, beli luk i vlašac. To sve propržite oko 10-15 minuta (po potrebi dodavati vode). Na samom kraju, u smesu umešajte i oko 100g feta sira, a možete prema želji dodati i neki narendani tvrdi sir.

Rernu zagrejte na 200ºC.

Testo izvadite iz frižidera i razvucite na pobrašnjanoj podlozi na debljinu oko 2cm. Većom čašom ili modlom oblikujte krugove ili ga isecite na jednake kvadrate, koje ćete puniti nadevom. Fil stavite blizu ivica i preklopite ga da dobijete polumesečaste ili trouglaste oblike. Ivice spojite pomoću pritiska viljuške. Pa zatim pre pečenja, pogačice premažite žumancetom.

Pecite ih oko 20 minuta na 200ºC.

OCENI Priču
Broj glasova: 7