Donosimo vam još jedan recept za tortu koja obara s nogu, lako se pravi i usrećuje nepca. Ova dama među tortama važi za jednu od najelegantnijih. Recept za Pavlovu tortu aktuelan je preko jednog veka. Ime je dobila u čast ruske balerine Ane Pavlove, a sam desert je nastao na teritoriji Australije ili Novog Zelanda (još uvek se prepiru).
Poreklo recepta nije neobično, jer je baš Ana Pavlova pokrenula revoluciju među ženskim umetnicima, dala veliki doprinos emancipaciji i bila hrabra da samostalno putuje širom sveta, uči o drugim kulturama i promoviše balet.
Torta se lako se pravi, ali trebalo bi obratiti pažnju na nekoliko koraka. Verujemo da će vam uputstvo u daljem delu teksta pomoći da dobijete savršeno oblikovane i pečene korice.
Pre pripreme kore ostavite belanca na sobnoj temperaturi bar sat vremena i vodite računa da posuda u kojoj mutite belanca bude skroz čista i suva. Ovo se odnosi i na metlice od miksera i špatulu za rad.
Ključ uspeha leži u adekvatno umućenim belancima. Belanca mutite uvek na slabijoj brzini miksera i budite strpljivi. Znaćete da ste ih dobro umutili kada posudu sa umućenim belancima uspete da okrenete naopačke, a sneg potom ostane na mestu.
Nakon mućenja bi trebalo šećer dodavati postepeno, a nakon svakog dodavanja smesu mutiti oko 2 minuta sve dok sav šećer ne bude iskorišten. Možete se poslužiti i prstima i proveriti konzistenciju. Šećer ne sme da se oseća i smesa mora biti glatka.
Temperatura na kojoj je potrebno peći koru je takođe važna. Kada istekne navedeno vreme za pečenje, ostavite koru u zatvorenoj rerni i ne otvarajte vrata, jer može da dođe do pucanja i urušavanja.
Vrata rerne treba da ostanu zatvorena i tokom hlađenja tj. dok se i ugašena rerna ne ohladi.
Ukoliko želite da torta izgleda lepo, obavezno iscrtajte oblik kruga na papiru za pečenje (papir potom možete obrnuti). Pa u njegovim okvirima nanosite smesu.
Koristite silikonsku špatulu da nanesete umućena belanca, pa potom lagano poravnajte vrh smese sve dok se ravnomerno ne proširi do ivica nacrtanog kruga. Na samom kraju možete pomoću drugog kraja špatule (vrha drške) od dna tortice ka vrhu povlačiti ravnomerne pokrete. Ponovite ih duž celog obima torte. I ovde vodite računa da previše ne mešate smesu i dodate suvišan vazduh, jer može doprineti pucanju kore.
Za koru:
Za fil:
KORA:
Rernu zagrejati na 140ºC stepeni. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i na njemu iscrtati krug promera oko 22cm.
Razdvojiti belanca od žumanca. Belanca ulupati dok ne nastane gust sneg.
Kada je sneg od belanaca dovoljno čvrst, postepeno dodavati šećer uz konstantno mućenje mikserom. Mutiti dok se šećer potpuno ne apsorbuje u smesu.
Sirće potom treba dodati smesi sa belancima i kratko umešati mikserom.
Na papir za pečenje dodati smesu. Rasporediti je u okviru granica označenog kruga i izrazvnati špatulom, tako da smesa bude ravnomerno raspoređena. Zatim, tanjim delom špatule povlačiti fil oko oboda kruga, od dna smese ka gore, da bi dobili talasasti oblik kore.
Koru staviti u rernu i odmah smanjiti temperaturu na 120ºC. Peći oko 120 minuta. Ne otvarati vrata rerne u periodu pečenja. Po isteku 120 minuta ugasiti rernu. Koru ostavite unutar zatvorene rerne da se ohladi zajedno sa njom.
FIL:
Umutiti slatku pavlaku. Pa u smesu dodati džem od malina i lagano promešati. Ohlađenu koru ispuniti na vrhu filom, pa dekorisati svežim voćem i Domaćica keksićima. Uživajte!