Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Recept za mirisne pečene jabuke sa Domaćica keksom

Recept za mirisne pečene jabuke sa Domaćica keksom

Za sve one koji bi da se zaslade i zagreju svoje domove, ne samo toplotom već i opijajućim mirisima tradicije, jeseni i ljubavi, donosimo recept za jedan jednostavan i sočan desert - pečene jabuke. Ovo je poslastica idealna za prohladne jesenje večeri koja se brzo priprema i koju uvek možemo malo da prilagodimo, izmenimo i odenemo u novo ruho - tako da podesimo mirise i ukuse da budu svakome po volji.

Naravno, što lepše jabuke nabavite i sam desert biće ukusniji. Savetujemo da birate čvrste, sočne i kiselkaste sorte koje će u kombinaciji sa orašastim plodovima, medom ili zaslađivačem da sačuvaju svoje sokove i uspostave ravnotežu između kiselkastih i slatkih ukusa. Mi smo komadiće Domaćica keksića iskoristili da ukrasimo i ulepšamo desert, pojačamo ukuse i izbalansiramo strukturu – mekane zalogaje jabuke i hrskave komadiće keksa.

Pečene jabuke razgaliće naša nepca i stomake ali, još važnije, povešće nas na put u neka stara vremena i podsetiti na tradiciju, običaje, drage ljude i vesele uspomene. Mirisi jabuka i začina, pomoći će nam da se udobno smestimo u tople domove, da ih ispunimo ljubavlju i najnežnijim osećanjima. Daće nam priliku da nastavimo istim putem i izgradimo nove, lepe uspomene.

Nadamo se da će ovaj slatki recept da vam bude podstrek da i vi svoje domove namirišite cimetom, jabukama i rumom, i spremite ovu tako jednostavnu, ukusnu i okrepljujuću poslasticu.

Recept za mirisne pečene jabuke sa Domaćica keksomRecept za mirisne pečene jabuke sa Domaćica keksom

Recept za mirisne pečene jabuke sa Domaćica keksom

Recept za mirisne pečene jabuke sa Domaćica keksom

Sastojci:

  • 6 jabuka
  • 70g oraha
  • 50g lešnika
  • 20g brusnica
  • 3 kašike šećera ili meda
  • 1 kašičica cimet
  • 1 kašičica ruma
  • 1 kutija Domaćica keksa
  • Po želji poslužite sa sladoledom od vanile

Priprema:

Najbolje je upotrebiti neku čvrstu, sočniju ili kiseliju sortu jabuka, poput – greni smit, zlatni delišes, ajdared, jonagold, jonatan…

Pripremite dublju posudu za pečenje i obložite je papirom za pečenje. Zagrejte rernu na 200ºC. Operite i, ako želite, ogulite jabuke. Pažljivo, oštrim nožem ili ljuštilicom za povrće, izdubite središnji deo i odstranite koštice ili im jednostavno odsecite vrhove i lakše izdubite sredinu. Lepo oblikujte otvor.

U procesoru ili blenderu usitnite lešnike i/ili orahe. Deo možete ostaviti sa strane za dekoraciju, a ostatak pomešajte sa medom ili šećerom, brusnicama, rumom i cimetom. Smesu rasporedite u središnje delove jabuka. Postavite ih na posudu za pečenje i na nju, između jabuka, uspite jednu veću šolju vode – da prekrije dno tepsije.

Jabuke pecite u rerni na 200ºC oko 20 do 30 minuta, odnosno dok ne omekšaju. Dok čekate da se prohlade, u blenderu usitnite i Domaćica keksiće, pa ih rasporedite u unutrašnjosti i po površini jabuka.

Najbolje je poslužiti ih sa kuglom sladoleda od vanile ili kašikom slatke pavlake. Uživajte!

OCENI Priču
Broj glasova: 2