Za sve one koji bi da se zaslade i zagreju svoje domove, ne samo toplotom već i opijajućim mirisima tradicije, jeseni i ljubavi, donosimo recept za jedan jednostavan i sočan desert - pečene jabuke. Ovo je poslastica idealna za prohladne jesenje večeri koja se brzo priprema i koju uvek možemo malo da prilagodimo, izmenimo i odenemo u novo ruho - tako da podesimo mirise i ukuse da budu svakome po volji.
Naravno, što lepše jabuke nabavite i sam desert biće ukusniji. Savetujemo da birate čvrste, sočne i kiselkaste sorte koje će u kombinaciji sa orašastim plodovima, medom ili zaslađivačem da sačuvaju svoje sokove i uspostave ravnotežu između kiselkastih i slatkih ukusa. Mi smo komadiće Domaćica keksića iskoristili da ukrasimo i ulepšamo desert, pojačamo ukuse i izbalansiramo strukturu – mekane zalogaje jabuke i hrskave komadiće keksa.
Nadamo se da će ovaj slatki recept da vam bude podstrek da i vi svoje domove namirišite cimetom, jabukama i rumom, i spremite ovu tako jednostavnu, ukusnu i okrepljujuću poslasticu.
Najbolje je upotrebiti neku čvrstu, sočniju ili kiseliju sortu jabuka, poput – greni smit, zlatni delišes, ajdared, jonagold, jonatan…
Pripremite dublju posudu za pečenje i obložite je papirom za pečenje. Zagrejte rernu na 200ºC. Operite i, ako želite, ogulite jabuke. Pažljivo, oštrim nožem ili ljuštilicom za povrće, izdubite središnji deo i odstranite koštice ili im jednostavno odsecite vrhove i lakše izdubite sredinu. Lepo oblikujte otvor.
U procesoru ili blenderu usitnite lešnike i/ili orahe. Deo možete ostaviti sa strane za dekoraciju, a ostatak pomešajte sa medom ili šećerom, brusnicama, rumom i cimetom. Smesu rasporedite u središnje delove jabuka. Postavite ih na posudu za pečenje i na nju, između jabuka, uspite jednu veću šolju vode – da prekrije dno tepsije.
Jabuke pecite u rerni na 200ºC oko 20 do 30 minuta, odnosno dok ne omekšaju. Dok čekate da se prohlade, u blenderu usitnite i Domaćica keksiće, pa ih rasporedite u unutrašnjosti i po površini jabuka.
Najbolje je poslužiti ih sa kuglom sladoleda od vanile ili kašikom slatke pavlake. Uživajte!