Reči definitivno ne mogu da dočaraju koliko je ovaj kolač ukusan, ali se nadamo da fotografije mogu da vas inspirišu da mu date šansu i spremite ga za drage i posebne prilike. Primetićete da ovo nije desert za svaki, običan dan i jednostavne trpeze.
Zahteva da ga poslužimo na najlepšem stolnjaku, u najelegantnijim tanjirima, dok smo lepi, veseli i nasmejani. Nećete pogrešiti ako obučete specijalno odelo, stavite omiljeni parfem i date sebi oduška u uživanju. Svakome od nas, s vemena na vreme, trebaju baš takvi dani.
Savetujemo da sirove lešnike prepečete neposredno pre pripreme torte. Oslobođeni mirisi će doprineti magičnoj atmosferi jakih ukusa, smelih, tamnih boja i eleganciji, a i zalogaji će biti intenzivniji. Važno je da izaberete i kvalitetnu čokoladu, sa visokim sadržajem kakao putera i da ne štedite na dodavanju lešnika na vrh. Sve ostalo će vam biti oprošteno.
Za koru:
Za fil:
Za čokoladni ganaž:
Kora:
U blender dodajte potrebne količine Domaćica keksića, lešnika, prstohvat soli i 1/2 šolje soka od narandže. Smesu izblendajte tako da dobijete kremastu, lepljivu strukturu. (Po potrebi možete dodati više tečnosti.)
Ravnomerno je rasporedite i izravnajte u kalupu za tart, prečnika oko 20cm. Ostavite ga u frižideru da se stegne dok pripremate fil.
Fil:
Otopite čokoladu na blagoj vatri.
Izblendajte lešnike u blenderu i dodajte im otopljenu čokoladu. Dobro izmešajte smešu. Rasporedite je po korici i smestite u frižider da se stegne.
Čokoladni ganaž:
U posudi za kuvanje zagrejte slatku pavlaku. Temperatura treba da bude umerena. Kad smesa postane topla, sklonite je sa šporeta i dodajte joj komade čokolade. Kada čokolada krene da se topi izmešajte smešu, dok ne dobijete ujednačenu, kremastu mešavinu. Kada se ohladi, možete je ostaviti nekoliko sati u frižideru, pa po želji umutiti do potrebne gustine.
Dodajte fil na površinu tarta, uredno ga rasporedite i dodatno ukrasite usitnjenim, prepečenim lešnicima. Uživajte!