Za obožavaoce sitnih kolača pripremili smo jednu ljupku poslasticu koju možete da ukrasite na različite načine i poslužite na slavske, rođendanske ili sasvim jednostavne trpeze.
Za fil smo koristili samlevene Domaćica keksiće u kombinaciji sa prepečenim lešnicima. Vi naravno možete da dodate bilo koje orašaste plodove. Najbolje se pokazala kombinacija u kojoj su ostali krupniji komadići keksa i lešnika, što rolnicama na kraju daje hrskaviji i bogatiji ukus.
Još jedan razlog za pripremu ovih kolačića je njihova brza i jednostavna izrada. Nabavite potrebne sastojke i u samo par koraka ćete imati slasne zalogaje. Na kraju, ostaje vam da uživate u dekoraciji i po želji ih obučete u raznobojne umake ili im dodate ukrase. Mi smo ovog puta bili praktični i odlučili smo se za glazure od čokolade i šećera – za elegantnu crno-belu kombinaciju za posluživanje.
Za dekoraciju:
Crna glazura:
Bela glazura:
Za svaki list oblande biće nam potrebne po 2 kuhinjske krpe. Prvo ih nakvasite vodom i između njih postavite list oblande. Ostavite ga da odstoji oko pola sata do sat vremena – zavisno od samih oblandi i mekoće koju želite da postignete. Ukoliko volite hrskavije kolačiće držite ih kraće između krpa, i obrnuto, za mekše kolače pustite da se dobro ovlaže.
U blenderu usitnite Domaćica keks i orašaste plodove.
Na laganoj vatri otopite potrebnu količinu maslaca, pa ga dodajte usitnjenom keksu sa lešnicima. Dodajte i ekstrakt ruma. Smesu dobro pomešajte i ujednačite.
Na list oblande ravnomerno rasporedite smesu kašikom ili špatulom. Najbolje je da filujete stranu sa krupnim brazdama, kako bi dobili lepše rolnice.
Zatim list oblande presecite na 3 jednaka dela – po širini, i svaki deo zarolajte – tako da dobijete dugačke rolne. Isecite ih oštrim nožem na željenu dimenziju – tako da sve rolnice budu (približno) jednakih dimenzija.
Za fil sa čokoladom:
Otopite čokoladu na blagoj vatri i dodajte joj kašiku kokosovog ulja. Smesu dobro promešajte. Krajeve rolnica umočite u čokoladu. Možete ih dodatno ukrasiti sa malo usitnjenog Domaćica keksa ili orašastih plodova. Sačekajte da se čokolada stegne pa ih možete poslužiti.
Za beli fil:
Zagrejte kondenzovano mleko i otopite komade bele čokolade. Sve dobro izmešajte. Krajeve rolnica umočite u smešu, malo ih ostavite da odstoje i prosuše se, pa ih možete služiti. Uživajte!