Među uspomenama u čijem centru je hrana, ima onih nežnih, glamuroznih, emotivnih, životno važnih, ali i po koja sasvim obična, prosta, koja se iz ko zna kog razloga uvukla u memoriju.
Sećam se jednog putovanja, kada ništa nije išlo po planu. Išli smo starim porodičnim kolima u inostranstvo. Kao kroz maglu mi se motaju činjenice da je bila strašna gužva na graničnim prelazima, da su postojale neke neprijatnosti, svađa i nervoza. No, ono čega se sa sigurnošću sećam, svim svojim srcem i dušom, jesu siva cesta, neugledni kiosk brze hrane i savršeno hrskavi, meki, gotovo omamljujući ražnjići od pilećeg mesa i kiselkasto slatkih komadića povrća, koji se tope i rastaču pod mojim nepcima.
Čitajući omiljene recepte naših čitatelja koje su podelili sa svima nama na aprilskom Domaćica konkursu, imali smo priliku da se prisetimo naših, posebnih recepata i uspomena. Tako se danas pred vama našao baš ovaj recept, ili više podsetnik, kako da jednostavno i brzo pripremite uobičajene sastojke ručka – pileće meso i povrće. Poslužite ih uz svežu salatu i dodajte kriške prepečenog hleba. Svi mirisi i ukusi složiće se u savršenu kombinaciju, a vi ćete se osećati kao da ste na ručku u prirodi ili na omiljenom pikniku.
Pripremite meso i isecite ga na kockice, tako da odgovaraju veličini jednog zalogaja.
U jedan dublji tanjir ili posudu, dodajte malo ulja i začina pa u njega ubacite meso da se marinira.
Rernu zagrejte na 250ºC, u tepsiju za pečenje postavite pek papir.
Meso, pre postavljanja na ražnjić – odnosno pečenja, umešajte u smesu prezli i susama, a deo obmotajte komadima slanine.
Povrće isecite na kvadratiće ili kolutove i, naizmenično sa mesom, nižite na ražnjiće. Sve začinite po ukusu i postavite u tepsiju za pečenje.
Pecite na temperaturi od 250ºC oko 30 minuta. Zavisno od vrste rerne, možete ih na pola vremena okrenuti. Poslužite uz prepečene kriške hleba i sveži mladi luk ili zelenu salatu. Prijatno!