Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Prolećni šareni pileći ražnjići

Prolećni šareni pileći ražnjići

Među uspomenama u čijem centru je hrana, ima onih nežnih, glamuroznih, emotivnih, životno važnih, ali i po koja sasvim obična, prosta, koja se iz ko zna kog razloga uvukla u memoriju.

Sećam se jednog putovanja, kada ništa nije išlo po planu. Išli smo starim porodičnim kolima u inostranstvo. Kao kroz maglu mi se motaju činjenice da je bila strašna gužva na graničnim prelazima, da su postojale neke neprijatnosti, svađa i nervoza. No, ono čega se sa sigurnošću sećam, svim svojim srcem i dušom, jesu siva cesta, neugledni kiosk brze hrane i savršeno hrskavi, meki, gotovo omamljujući ražnjići od pilećeg mesa i kiselkasto slatkih komadića povrća, koji se tope i rastaču pod mojim nepcima.

Postoje momenti kada hrana može da leči, igra se sa našom svešću, vraća u prošlost i čini da i najneobičnija mesta i situacije ostave tragove toliko jake da ih i godinama kasnije, možemo gotovo dotaknuti.

Čitajući omiljene recepte naših čitatelja koje su podelili sa svima nama na aprilskom Domaćica konkursu, imali smo priliku da se prisetimo naših, posebnih recepata i uspomena. Tako se danas pred vama našao baš ovaj recept, ili više podsetnik, kako da jednostavno i brzo pripremite uobičajene sastojke ručka – pileće meso i povrće. Poslužite ih uz svežu salatu i dodajte kriške prepečenog hleba. Svi mirisi i ukusi složiće se u savršenu kombinaciju, a vi ćete se osećati kao da ste na ručku u prirodi ili na omiljenom pikniku.

Prolećni šareni pileći ražnjići

Prolećni šareni pileći ražnjići Prolećni šareni pileći ražnjići

Prolećni šareni pileći ražnjići

Sastojci:

  • 500g pilećeg mesa, koji god deo da imate može da posluži
  • 1 crni luk
  • 1 manja tikvica
  • 10ak gljiva po izboru
  • 1 do 2 paprike (najbolje da budu različitih boja)
  • 2 kašike ulja
  • Par kriški slanine
  • Prezle
  • Susam
  • Mladi luk, zelena salata
  • 3-4 čena belog luka
  • 1 kašičica slatke paprike
  • 1/2 kašičice ljute paprike
  • Biljni začin
  • Biber
  • So

Priprema:

Pripremite meso i isecite ga na kockice, tako da odgovaraju veličini jednog zalogaja.

U jedan dublji tanjir ili posudu, dodajte malo ulja i začina pa u njega ubacite meso da se marinira.

Rernu zagrejte na 250ºC, u tepsiju za pečenje postavite pek papir.

Meso, pre postavljanja na ražnjić – odnosno pečenja, umešajte u smesu prezli i susama, a deo obmotajte komadima slanine.

Povrće isecite na kvadratiće ili kolutove i, naizmenično sa mesom, nižite na ražnjiće. Sve začinite po ukusu i postavite u tepsiju za pečenje.

Pecite na temperaturi od 250ºC oko 30 minuta. Zavisno od vrste rerne, možete ih na pola vremena okrenuti. Poslužite uz prepečene kriške hleba i sveži mladi luk ili zelenu salatu. Prijatno!

OCENI Priču
Broj glasova: 5