Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Priprema cele porodice za povratak u školu – 8 saveta za lakše privikavanje na nove školske rasporede

Priprema cele porodice za povratak u školu - 8 saveta za lakše privikavanje na nove školske rasporede

Septembar je i vreme je da magiju dugih letnjih večeri, dečiju opijenost maštom i najrazličitijim igrama, lagano usmerimo i uvežemo sa obrazovanjem, kako bi naši mališani spremni i nezavisni ušli u svet odraslih. Učeći istoriju, čitajući, upoznavajući brojeve, hemiju i prirodne zakone, imaće priliku da otkriju i upoznaju svet u svim njegovim nijansama.

Međutim, to pripitomljavanje dečije slobode i oblikovanje njihovih života prema pravilima školskog sistema može da bude teško za navikavanje – kako deci, tako i odraslima. Zato je bitno da taj prelaz bude nežan i dobro isplaniran. Na taj način možemo smanjiti stres i maksimalno zajedno uživati u smeni dva najlepša godišnja doba.

Ukoliko nastavite sa čitanjem teksta pronaći ćete naših 8 saveta za lakše privikavanje na nove školske rasporede. Pre toga, iskoristićemo ovaj kratak uvod da vas podsetimo da je najvažnije da i pored svih obaveza pronađete način da upijate leto do poslednjeg zraka sunca, da ostavite prostora deci da ulepšavaju ulice i sokake, da što duže bezbrižno sanjaju velike snove i stvaraju muziku uz koju će ovaj naš svet lepše da pleše.

Vi treba da ih naučite da su ulica i škola jednako bitni. Da sva znanja iz školskih klupa mogu da primene i u igri, i da je važno da uče i igraju se istim intenzitetom. Samo tako, znanje će imati smisla, a slobodu će moći da zadrže i kada odrastu.

Priprema cele porodice za povratak u školu - 8 saveta za lakše privikavanje na nove školske rasporede

1. Prilagodite spavanje školskim aktivnostima:

Pred početak školske godine pomozite deci da prilagode svoje aktivnosti i svakodnevnu rutinu predstojećim obavezama. Neka na spavanje krenu ranije i neka podese budilnike prema početku školskih časova.

Ukoliko na vreme krenemo sa pripremama, telo mališana će se prilagoditi novo ritmu i biće odmorniji i spremniji za nove radne pobede.

2. Isplanirajte zabavne aktivnosti:

Kako bi deca lakše podnela povratak obavezama – isplanirajte nekoliko zabavnih aktivnosti ili izleta. Ovo će im pomoći da održe fokus i motivaciju na visokom nivou. Školarci će znati da ih nakon nekoliko radnih dana i završenih obaveza čeka predah i zabavna aktivnost, pa će se lakše posvetiti zadacima.

Manje, dobro izvršene zadatke nagradite malim sitnicama, počastite ih Domaćica keksićima, posetom bioskopu, knjigom ili igračkom, kako bi mališanima olakšali period prilagođavanja.

Pomozite im da naprave zdrav balans između školskih aktivnosti i zabave, i da u svoje rasporede obavezno uvrste i period odmora, druženje i igre. Knjiška znanja su važna, ali je bitno i da deca samostalno istražuju svet koji ih okružuje i pronalaze svoje mesto u njemu.

Vi kao roditelji pokušajte da osmislite aktivnosti u kojima će deca imati priliku da primene znanja iz školskih udžbenika. Na ovaj način lakše će razumeti gradivo, shvatiti njegovu važnost i naučiti nove veštine.

3. Sredite dečije sobe:

Na početku školske godine izdvojite jedan dan za detaljno spremanje i organizovanje dečijih soba. Mlađoj deci dajte jasne zadatke i uputstva kako da pomognu u spremanju. Sav školski materijal trebalo bi da bude na svom mestu, lako uočljiv i dostupan.

Pospremite i garderobere, operite odeću za školu i sportske aktivnosti kako bi rasterećenije dočekali prve časove.

4. Pripremite računare i telefone:

Ukoliko vaša deca koriste kompjutere, mobilne uređaje i konzole za igranje igrica, pripremite ih tako da budu prilagođeni školskim zadacima. Obrišite ili onemogućite pristup aplikacijama koje mogu da ih ometaju u izvršenju obaveza. Ograničite pristup društvenim mrežama i odredite vreme za igru.

Ukoliko je potrebno obrišite nepotrebne fajlove sa računara kako bi imali dovoljno prostora za domaće zadatke i instalirajte sve potrebne alate za učenje i praćenje nastave.

Priprema cele porodice za povratak u školu - 8 saveta za lakše privikavanje na nove školske rasporede Priprema cele porodice za povratak u školu - 8 saveta za lakše privikavanje na nove školske rasporede

5. Isplanirajte obroke:

Isplanirajte obroke i na vreme obavite nabavku za prvih desetak dana početka školske godine, kako bi sa manje stresa prošli kroz period prilagođavanja. Za mališane pripremite i užinu koju mogu poneti u škole.

Opskrbite se malo većom količinom grickalica, maramica, sredstvima za dezinfekciju – svim onim što može biti potrebno tokom godine i što vam može olakšati svakodnevne obaveze.

6. Nabavite sav potreban školski materijal:

Odlasci u knjižare i papirnice mogu biti lagan uvod u povratak školskim navikama. Nabavka novih svezaka, pribora za pisanje i crtanje, može deci da da novi elan za rad i kreativnost.

No, naravno budite racionalni prilikom kupovine, ne preterujte sa količinama, i birajte pre svega praktične i potrebne artikle. Ukoliko imate mogućnosti kupite par svezaka i vežbanki više kako bi bili spremni za sve nepredviđene situacije.

7. Posetite frizera, zubara i obavite ostale zdravstvene kontrole:

Pre nego što porodično uplovite u nove školske rasporede, postarajte se da obavite rutinske kontrole, posetite frizera i ostale slične aktivnosti, koje često umemo da izbegavamo ili odlažemo krijući se iza nagomilanih obaveza.

8. Pozabavite se finansijama:

Svaka nova školska godina sa sobom donosi brojne finansijske izdatke. Većinu možemo da predvidimo i ukalkulišemo u budžete, ali biće i onih iznenadnih koji mogu da nas zateknu nespremne.

Bilo bi dobro da bar tokom prvih par meseci povedete računa o budžetu i vodite evidenciju troškova. Rasporedite ih na više mesečnih rata, pratite akcije i sniženja, i učestvujte u razmenama knjiga i drugog školskog pribora. Budite umereni i kupujte samo ono što je deci neophodno. Umesto kupovine užine, pomozite im da pripreme ukusan sendvič i sa sobom ponesu omiljene grickalice. Razgovarajte sa njima o finansijskoj odgovornosti i čuvanju stvari.

OCENI Priču
Broj glasova: 4