Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Pretvorite stare flaše u moderne vaze u samo 3 koraka

Pretvorite stare flaše u moderne vaze u samo 3 koraka

Ovoga puta delim sa vama ideju kako da staru plastičnu i staklenu ambalažu iskoristite kao dekoraciju za svoje domove. Pre nego što odlučite da bacite korišćene flašice, posude i tegle dobro razmislite da li bi mogli da ih uz malo mašte prefarbate i iskoristite kao držače, organizatore, vaze i ukrase.

Na ovaj način možete i da brzo i jeftino pripremite dekoraciju za svoja slavlja i tako izbegnete kupovinu dodatnih, plastičnih ukrasa koji će imati jednokratnu upotrebu. Takođe, pre kupovine ukrasa, dobro razmislite da li već imate neku posudicu kojoj se sa malo mašte može produžiti radni vek.

Uspešnost projekta zavisiće od oblika i strukture posuda i naravno vaše mašte i strpljenja. Možete koristiti različite tehnike za bojenje i ukrašavanje ambalaža. Akrilne boje su uvek prvi izbor, a osim klasičnih možete koristiti i akrilne boje u spreju. Na ovaj način ubrzaćete bojenje i izbeći vidljive tragove četki od klasičnog farbanja.

Budite strpljivi i dozvolite svakom sloju da se prvo osuši, pa tek onda nanesite novi.

Pretvorite stare flaše u moderne vaze u samo 3 koraka

POTREBAN MATERIJAL:

  • Ambalaža
  • Boje (akrilne, kreda boje, boje za staklo, tempere)
  • Četke

DODATNO:

  • Lak za fiksiranje boje
  • Soda bikarbona

Pretvorite stare flaše u moderne vaze u samo 3 koraka Pretvorite stare flaše u moderne vaze u samo 3 koraka

Pranje i priprema:

Izaberite nekoliko posuda ili flaša, plastičnih ili staklenih operite ih toplom vodom i očistite od eventualnih nalepnica i ostataka lepka.

Radi boljeg prianjanja boja, posude možete sa fino granulisanim papirom (šmirgla papirom) išmirglati, ali ovaj korak nije obavezan.

Osmislite dezen, boje i šare. Ukoliko ste nesigurni, prvo grafitnom olovkom na posudi iscrtajte šablon po kom ćete zatim nanosite boje. Prednost ovog projekta je što možete da birate jarke, razigrane nijanse i eksperimentišete bez straha da ćete uništi vredan predmet.

Izaberite i nabavite osnovne akrilne boje i dodavanjem male količine tempera, koje većina ima u kući, možete da prilagođavate njihove nijanse i sami kreirate nove boje. Akrilne boje su idealne za razonodu i razne kućne uradi sam projekte.

Pretvorite stare flaše u moderne vaze u samo 3 koraka Pretvorite stare flaše u moderne vaze u samo 3 koraka

Farbanje:

Nanesite sloj po sloj boje, vodeći računa o sušenju. Zavisno od vrste materijala koji farbate biće vam potrebno nekoliko slojeva da dobijete željenu nijansu i strukturu.

Ukoliko akrilnim bojama dodate sodu bikarbonu vaše posude će izgledati kao da su izrađene od čvršćih materijala poput cementa ili terakote. Što više sode bikarbone dodate više ćete uticati na strukturu ambalaže. Imajte u vidu da će i smesa postati gušća i da će biti malo teža za nanošenje.

Takođe, možete koristiti i kreda boje. Bilo je potrebno manje slojeva za farbanje plastičnih posuda ovom vrstom boja u odnosu na akrilne.

Koristite tanke četkice ili specijalne flomastere za nanošenje detalja.

Uvek koristite lepljivu traku ukoliko želite uredno da nanesete više boja.

Zlatne i specifične sjajne boje dodatno će istaći posude i dati im skuplji i elegantniji izgled.

Pretvorite stare flaše u moderne vaze u samo 3 koraka

Zaštita:

Nakon nanošenja svih slojeva, kako biste zaštitili vaš crtež od spiranja i dejstva vode, nanesite fiksativ. Najlakše i najbrže bi bilo da bude u spreju.

Šire posude možete koristiti kao saksije, a manje kao vaze za cveće ili posude za držanje olovaka, drugog školskog pribora ili recimo u kupatilima za odlaganje četkica za zube. Smestite ih pojedinačno ili u grupama, na vaše omiljene police. Na fotografijama možete videti naš izbor boja i ideje za dekoraciju.

OCENI Priču
Broj glasova: 8