Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Praktični kuhinjski uređaji koje morate imati i koje ćete zaista koristiti

Praktični kuhinjski uređaji koje morate imati i koje ćete zaista koristiti

Koliko kuhinjskih uređaja posedujete koji vam samo skupljaju prašinu? Nakon početne radoznalosti i entuzijazma, shvatili ste da su glomazni, teški, lošeg kvaliteta i jednostavno samo vam odmažu u kuhinji. Samostalno ste spretniji, brži i štedljiviji.

Mi koristimo ovu priliku da vas podsetimo da napravite mesta u svojim kuhinjama i rešite se svih spravica, aparata i pribora koji vam godinama skupljaju prašinu i koje nikako da počnete da koristite. Umesto njih napravite mesta za one alate koji vam zaista mogu biti od pomoći, uz koje ćete vi biti malo brži, malo spretniji, precizniji i štedljiviji.

Dobrim izborom alata i uređaja možemo da uštedimo vreme, novac i omogućimo sebi da ga provedemo kvalitetnije. Uživajući, zabavljajući se i, recimo, sladeći se ukusnim Domaćica keksićima.

U nastavku sa vama delimo naše omiljene kuhinjske aparate i alate, uz savete kako da odaberete one najbolji i najpotrebnije.

Praktični kuhinjski uređaji koje morate imati i koje ćete zaista koristiti

Ono što odgovara jednoj osobi ne mora da bude prioritet drugoj:

Ukoliko ste početnik u kuvanju ili tek krećete sa opremanjem kuhinje bitno je da ne brzate i dobro se upoznate sa svojim navikama. Razmislite koje stvari najviše volite da spremate i koje metode kuvanja najčešće praktikujete. Uzmite u obzir i sve one procese koje ne volite da obavljate pa pokušajte da ih olakšate ili ubrzate adekvatnom aparaturom.

Svi oni moraju da odgovaraju veličini vaše kuhinje i prostoru koji imate na raspolaganju. Nemojte da zanemarite ni kvalitet aparata i alata. U određenim slučajevima bolje je na početku uložiti malo više novca ili pričekati dok ne naiđemo na povoljnu ponudu.

Iskusniji kulinarski majstori su se možda opekli ili zatrpali nekorisnim aparatima pa oklevaju da nabave nove ili sumnjaju u njihovu efikasnost. Savetujemo da ne odustajete i pre kupovine proverite preporuke, ocene i iskustva različitih ljudi i konsultujete više različitih izvora.

1. Špatula:

Njeno veličanstvo špatula postala je nezamenjivi deo svake kuhinje. Sve može da meše ili razdvaja, a štedi i olakšava pripremu i čišćenje. Ukoliko izaberete nekoliko varijanti sa različitim veličinama, čvrstoćom i oblicima silikonskog dela i drške – nećete pogrešiti.

Špatule izrađene od silikonskog vrha su najekonomičnije, lake za održavanje i izdržljive. Izaberite jednu tvrđu, teško savitljivu i koristite je za mešanje gušćih materija. Za svakodnevno dinstanje i pečenje poželjno bi bilo da imaju drvenu dršku.

2. Žica za mešanje:

Ukoliko ste ljubitelj palačinki, omleta ili brzih jela sa brašnom najbolje je da pronađete žicu za mućenje manjih dimenzija i što lakšu. Za svakodnevnu upotrebu i pripremu manjih količina hrane biće idealne.

Ukoliko pak imate posla sa mešanjem velikih zapremina i gušćih smeša, uložite u čvršću i kvalitetniju žicu koja će moći da istrpi pritisak.

3. Daske:

Kako god da se okrenemo, daski nikad nemamo dovoljno. Kod mene se izdašno koriste, menjaju, i uvek se radujemo kad nabavim još koju. Sa njima nema greške dokle god imamo dovoljno prostora u kuhinji.

Prilagodite dimenzije svojim radnim površinama i mestu za čuvanje. Važno je da one budu odgovarajuće veličine kako biste imali dovoljno mesta za rad, ali i da ne budu glomazne i teške.

Probajte sa nekoliko vrsta i ne odustajte dok ne pronađete idealnu.

Obavezno pogledajte ponudu malih domaćih proizvođača koje se trude da najlepše ostatke drveta pretvore u mala umetnička dela. Uvek ih možete koristiti i kao deo dekoracije kuhinje.

Praktični kuhinjski uređaji koje morate imati i koje ćete zaista koristiti Praktični kuhinjski uređaji koje morate imati i koje ćete zaista koristiti

4. Cediljke:

Male cediljke veličine otvora šolje, osim za oceđivanje, možete koristiti za dekorisanje kolača ili pripremu čaja.

Veće cediljke olakšaće vam pranje povrća i pripremu hrane. Savetujemo da probate silikonske cediljke dimenzija koje se uklapaju u veličinu vaše sudopere. Pronađite one koje možete koristiti i kao samostojeće. Silikonske cediljke možete izlagati visokim temperaturama, a prednosti im je što zauzimaju i malo prostora.

5. Hvataljke ili klešta za pečenje:

Dobra hvataljka (najbolje sa silikonskim kracima) olakšaće nam ravnomerno pečenje i pomoći nam da se zaštitimo od prskanja. Birajte dovoljno dugačke hvataljke i pre kupovine proverite njihovu elastičnost pod vašim rukama. Kraci bi po ivici trebalo da su dovoljno tanki da možemo da ih lako podvučemo.

6. Mlin za začine:

Miris sveže samlevenog bibera ili čilija momentalno otvaraju apetit i podstiču varenje. Ručni mlini pomoći će vam da uvek imate trenutno aktivirane mirise i ulja vaših začina.

7. Merice za odmeravanje zapremine:

Ukoliko često pravite kolače, grickalice ili peciva dobro će vam doći menzure i različite posude za odmeravanje malih mililitraža ili onih čuvenih pola kašike ili kašičice.

Praktični kuhinjski uređaji koje morate imati i koje ćete zaista koristiti Praktični kuhinjski uređaji koje morate imati i koje ćete zaista koristiti

8. Omiljene šolje:

Lepe šolje nisu obavezne, ali vam ih od srca preporučujemo. Najbolje je da imate svoju miljenicu, iz koje će vam biti zadovoljstvo da ispijate prvu jutarnju kafu ili omiljeni, umirujući čaj. One vam mogu pomoći da se opuštate i osećate da ste svoji na svome, ali i učiniti kuhinju lepšom i udobnijom.

9. Silikonski poklopci:

Ostaci od obroka ili pripreme jela su realnost za svakog kuvara. Ukoliko ih ne skladištimo na adekvatan način lako ćemo ih zaboraviti i završiće na otpadu, neiskorišćeni. Osim toga što su silikonski poklopci dugotrajni, lagani i ekološki prihvatljivi, pomažu nam da uočimo šta čuvaju i podsećaju nas na ostatke hrane koje treba da upotrebimo.

10. Tegle:

Tegle različitih oblika i veličina mogu uvek da posluže za skladištenje namirnica, pripremu, pakovanje i transport hrane. One lepše možete iskoristiti i za dekoraciju.

11. Aparati za vakumiranje:

Za sve one koji imaju bašte, voćnjake, svoje domaće životinje ili koriste veće količine hrane tokom godine, savetujemo da nabavite aparat za vakumiranje. Pomoću njega možete produžiti vek trajanja namirnica. Mi je pretežno koristimo za pakovanje narezanih suhomesnatih proizvoda, koji ostanu sveži nakon vakumiranja i zamrzavanja.

12. Blender:

Moja najvoljenija kuhinjska sprava i najbolji drug, umesto mene obavlja najdosadnije procese obrade hrane. Blender koji ima i odlike multipraktika i može da secka, renda i meša, treba da bude dovoljno snažan da usitni i najtvrđe povrće i izblenda guste i čvrste plodove. Zapremina posude za mešanje treba da odgovara vašim potrebama, da je izdržljiva i u isto vreme lagana za rukovanje i pranje.

Pokušajte da nađete blendere sa više različitih dimenzija posuda za mešanje i postoljem motora koje se veličinom uklapa u vašu kuhinju.

13. Štapni mikser:

Prednost štapnih miksera su njegove male dimenzije i lakoća upotrebe. Sa njim brzinski možete napraviti gustu čorbicu, ispasirati pire od povrća ili pak olakšati sebi mućenje palačinki.

Ukoliko su vaše kuhinje male, savetujemo da birate one aparate koji sadrže i dodatne funkcije poput mutilice koja će vam zameniti standardni mikser i malih seckalica ili blendera.

14. Kuvalo za vodu:

Ketler ili kuvalo za vodu savetujemo svima koji imaju dovoljno prostora na radnim površinama na kojim mogu da ih drže u svakom momentu. Kuvala će vam olakšati pripremu čaja i drugih napitaka, pogotovo ukoliko imate brojniju porodicu ili ugošćavate veće društvo.

Mogu biti korisni i prilikom pripreme hrane, topljenje čokolade i kuvanja čorbastih obroka. Nakon završetka dinstanja, možete dodati već ključalu vodu i ubrzati proces kuvanja.

15. Mesoreznice:

Ovo je aparat koji koristim svega nekoliko puta tokom godine, ali mi značajno olakšava posao. Pre skladištenja hrane, obično isečem sve na željenu veličinu kako bi brzo bilo spremno za upotrebu. Takođe, zgodno je i koristiti ga prilikom organizacije većih okupljanja i slavlja.

OCENI Priču
Broj glasova: 5