Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Posna slavska trpeza – ideje i recepti

Posna slavska trpeza - ideje i recepti

Volim proslave. Život je pokazao koliko su važna ta povremena okupljanja, na kojima se susreću najrazličitiji karakteri, profesije, generacije, udružuju interesi, jača volja i rađaju nove ideje.

Sećam se da sam kao dete odlaske na slave doživljavala kao pravu gnjavažu – svi ti odrasli, nepoznati ljudi, galama, smeh, nadvikivanja… bili su dosadni, a u nekim prilikama čak i zastrašujući. No, naučila sam lekcije o sklapanju prijateljstava, građenju poverenja i nastanku dragih i komplikovanih veza. Godinama su se baš na takvim mestima brusile veštine komuniciranja, razumevanje zajednice i nastanka jednog nezamenljivog dela naših života u kome smo zavoleli one toliko različite od nas.

Bila je tu i po koje svađice, oštre reči i sočnih ogovaranja, ali kad je nekome zaista bila potrebna pomoć – celo društvo bi se ujedinilo. Svako spram svojih mogućnosti, pružao je neki vid pomoći za olakšanje trenutnih probleme. Tad bi se na delu pokazalo da smo se među svom tom ukusnom hranom, zveckanjem čašica, grajom i smehom skupljali zbog pravih razloga – zbog ljubavi prema bližnjima, strancima, prema sredini i životu u njegovom najčistijem obliku.

U daljem tekstu tema će biti posne proslave i ideje za pripremu posne hrane – podelićemo savete za bolju organizaciju i par interesantnih recepata koji mogu da vam posluže kao inspiracija za pripremu vaših slavlja. No, pre toga iskoritićemo ovaj uvod kao podsetnik o važnosti okupljanja porodice i prijatelja, radovanja jedni drugim, veselju i vrednovanju pravih stavri u životu. Posebno tokom ovako neizvesnih i stresnih vremena.

Kad god možete pojednostavite stvari, pozovite vašu dragu ekipu i pripremite im gozbu koja će biti po vašem ukusu, vašim mogućnostima i običajima koje želite da ispoštujete. Neka nam svima ova mala okupljanja posluže kao utočište, terapija i beg u sigurne luke u kojima možemo da se energizujemo, napojimo ljubavlju i novom snagom.

Posna slavska trpeza - ideje i recepti

Kako lakše organizovati slavu?

Osmislite nekoliko jela koje bi mogli da servirate na vašoj slavskoj trpezi – spram broja gostiju i budžeta koji ste spremni da izdvojite. Prvo proverite frižidere i ostave, i napravite spisak namirnica koje već posedujete – probajte da prema njima skrojite meni. Imajte u vidu da je po osobi prosečno potrebno oko 200 do 300g hrane.

Kad pripremite spiskove, krenite u potragu za svežim i kvalitetnim namirnicama. Najbolji savete je da osnovne sastojke, koji mogu da bez probleme stoje par dana, nabavite ranije. Tad ćete znati da li možete sve da sakupite pre samog okupljanja ili morate da izmenite obroke.

Sve korake u pripremi jela koje možete da napravite ranije, obavite dan do dva pred samu proslavu – recimo operite i naseckajte povrće, spremite deserte, namaze, salate koje mogu da stoje, marinirajte i isecite ribu, skuvajte pasulj, leblebije… Napravite ravnopravnu podelu poslova i deo posla poverite ukućanima.

Ukalkulišite i vreme za odmor za sam dan slavlja. Recimo odvojite sat ili dva sata da se uredite, malo odmorite i sveži dočekate goste.

Što se tiče predloga za posna jela u daljem tekstu smo ih razvrstali prema obrocima, a za naše favorite tu su i recepti. Želimo vam srećna slavlja, lagan rad i prijatne obroke!

Posna predjela:

Kao predjelo možete da poslužite brojna peciva i omiljene pite sa povrćem – krompirom, prazilukom, tikvicama ili šampinjonima. Mi smo u poslednje vreme poludeli za pitom od praziluka koja je brzo postala miljenica, te vam stoga ostavljamo recept baš za ovu poslasticu.

Pita sa prazilukom:

Potrebno:

  • 1kg praziluka ili 2 veće stabljike
  • pakovanje kora oko 500g
  • Ulje
  • Začini – so, biber, biljni začin
  • Kisela voda

Priprema:

Operite, očistite i sitno isecite praziluk. U posudu za pečenje dodajte malo ulja i dobro ga prodinstajte. Po potrebi dolivajte po malo vode. Dodajte mu začine – so, biber i biljni začin po želji, i sve dobro promešajte.

Dok se praziluk dinsta pripremite tepsiju i obložite je papirom za pečenje. Uključite rernu na 200ºC i ostavite da se zagreje dok filujete kore.

Možete koristiti bilo koje kore, ali posebno preporučujemo speltine ili heljdine – zbog njihovih malo izraženijih uksusa i strukture. Za prelivanje i mazanje koristite ulje i kiselu vodu.

Najbolje je da odvajate po tri kore i između svakog sloja da rasporedite po 1 kašiku ulja i kisele vode. Na treću koru dodajte praziluk – otprilike 3 kašike smeše. Zatim urolajte koru po dužoj stranici i prebacite je na tepsiju. Ponovite postupak sa svim korama.

Pre pečenja, premažite svaki urolani komad sa još po jednom kašikom ulja i kisele vode.

Pitu pecite oko 30 minuta na 200ºC.

Posne salate:

Izbor posnih salata je ogroman i sa njima zaista možete da budete kreativni i maštoviti. Prednost je i što možete da ih kombinujete na najrazličitije načine, pa da obogatite trpezu i omiljenom turšijom, kiselim kupusom ili svežim povrćem.

Kad ste u nedoumici tu su uvek – kuvani krompir, boranija ili grašak, koje možete začiniti, dodati im crni i/ili beli luk, orašaste plodove i imaćete ukusne salate.

Posne čorbe:

Najčešće se riblja čorbica priprema za posne trpeze. Ona je logičan izbor ukoliko planirate da i za glavno jelo poslužite ribu.

Naravno, pored standardne riblje čorbe, možete se odlučiti i za supice ili potaž od povrća – a njihov glavni sastojak može da varira od sezone i dostupnih namirnica. Za predlog posne čorbe izdvajamo kremastu čorbu od pečuraka.

Čorba od pečuraka:

Potrebno:

  • 1 do 2 veće glavice crnog luka
  • 200g šitake pečuraka
  • 200g šampinjona
  • 2 kašike suvih pečuraka po izboru
  • 2 srednje šargarepe
  • Manji komad korena celera i 1 zelena stabljika
  • 3-4 čena belog luka
  • Ulje
  • Začini – so, biber, biljni začin
  • Oko 2l vode
  • Sok od 1/2 limuna
  • 100g indijskih oraha
  • 250ml biljnog mleka

Priprema:

Suve pečurke i indijske orahe, veče pre slavlja, potopite u malo vode i ostavite tokom noći da odstoje.

Na malo ulja prodinstajte crni luk dok ne postane staklasto-proziran. Dodajte usitnjeno povrće – celer, šargarepu, beli luk i pečurke i začine, sve dobro izmešajte i prodinstajte par minuta. Zatim dodajte i natopljene suve pečurke, vodu i ostavite da se kuva na srednjoj vatri. Od 15 do 20 minuta.

Za to vreme u blender dodajte oceđene indijske orahe, limunov sok i biljno mleko, pa smesu dobro izblendajte. Nakon 20ak minuta kuvanja dodajte izblendanu masu u supu i ostavite još oko 5 minuta da se sjedini. Na samom kraju možete dodati sveže začine i služiti.

Posna slavska trpeza - ideje i receptiPosna slavska trpeza - ideje i recepti

Glavna jela za posne slave:

Najsigurniji izbor za glavna jela jesu ona pripremljena od ribe. Međutim, nemaju svi uslova da ih obrade i ispeku, a nisu svi ni njihovi ljubitelji. Kao alternativu možete pripremiti nekoliko jela u kojima glavne uloge mogu imati krompir, batat, pasulj i žitarice poput heljde i leblebija. Mi smo se odlučili da vas podsetimo na ukusne sarme punjene pasuljem.

Sarma sa pasuljem:

Potrebno:

  • 2 glavice crnog luka
  • Glavica kiselog kupusa
  • 500g pasulja
  • Ulje
  • Začini – so, biber, crvena paprika, biljni začin
  • Kuvani paradajz

Priprema:

Dan ranije skuvajte pasulj. Potopite ga u hladnu vodu, ostavite da odstoji preko noći ili oko 8 sati, zatim skuvajte. Procedite ga, prvu vodu odbacite, pa zatim dodajte kipuću vodu i nastavite sa kuvanjem dok ne omekša ali i dalje zadrži svoj oblik – ne bi trebalo da bude potpuno raskuvan i da se raspada.

Na malo ulja prodinstajte luk i dodajte skuvani pasulj. Začinite ih po želji. Mešavinu još malo propržite – oko 10 minuta.

Uključite rernu na 200ºC da se zagreje.

Odvojite listove sa glavice kupusa i nafilujte ih proprženim pasuljem, zamotajte sarmu i smestite je u dublju tepsiju ili vatrostalnu zdelu. U posudu zatim nalijte vode i/ili kuvanog paradajza – tako da natopite sarme.

Pecite ih na 200ºC, oko 30 minuta ili dok tečnost ne ispari i sarma se dobro ne zapeče.

Posni kolači:

Za desert su naš prvi izbor savršeni, posni Domaćica keksići i sve poslastice koje možemo da pripremimo od njih. Sa malo začina, orašastih plodova, omiljenog voća i sokova – možemo da napravimo ukusne i efektne sitne kolačiće, ugodne za svačija nepca i dovoljno elegantne za najlepše trpeze.

U odeljku sa receptima nalazi se recept za trenutno naš omiljeni potpuno posni Domaćica kolač (možete ga pronaći na ovom linku).

Posna slavska trpeza - ideje i receptiPosna slavska trpeza - ideje i recepti

OCENI Priču
Broj glasova: 3