Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Okitite sobne biljke i spremite ih za zimu

Okitite sobne biljke i spremite ih za zimu

Zima i hladno vreme usporavaju rast biljaka, sve one vrste koje su osetljive na hladno vreme treba uneti u prostorije i podesiti uslove koji će odgovarati novom životnom ciklusu. Naši nežni zeleni drugari započinju odmor i prikupljaju snagu za proleće. Zato je bitno da im pomognemo da preguraju ove teške dane, regrupišu se i nastave da sijaju u narednoj toploj sezoni.

Nega treba da bude usmerena na održavanje postojećeg stanja, ne treba da podstičemo dalji rast i bujanje, već da pomognemo usporavanju procesa metabolizma, dok se biljne ćelije samostalno koncentrišu na procese obnavljanja i prikupljanja energije i materije.

U nastavku ćete naći detaljan pristup kako da prilagodite negu sobnih biljaka zimskim uslovima.

Okitite sobne biljke i spremite ih za zimu

  •  Unošenje biljaka unutra

Pre unosa biljaka sa dvorišta ili otvorenih terasa, potrebno je očistiti ih i naći im odgovarajuća mesta. Uklonite osušene grančice i listove, istuširajte ih ili prebrišite vlažnom krpom.

  •  Koja temperatura odgovara sobnim biljkama?

Većini sobnih biljaka odgovaraju dnevne temperature od 18º do 25ºC, dok su optimalne noćne temperature oko 10ºC. Biljke ne vole nagle temperaturna kolebanja i drastične promene.
Ne približavajte ih izvorima toplote, ali obratite pažnju i na prozore koji ne dihtuju najbolje. Promaje, vetar i niske temperature mogu nepovratno da ih oštete.

  •  Kako zalivati biljke tokom zime?

Tokom hladnih dana potrebno je da obim i učestalost zalivanja smanjimo. Biljke ulaze u zimski san, pa previše zalivanja može vrlo lako dovesti do truljenja korena i drugih problema.

Pojedine biljne vrsta, poput kaktusa i sukulenata neće uopšte zahtevati zalivanje, sve do pojave prvih prolećnih dana. Većina biljaka zahtevaće da se ono smanji i svede na zalivanje jednom mesečno, zavisni od temperature i uslova u prostorijama. Obratite pažnju na tropske vrste (poput palmi, monstere, fikusa,…) kojima će biti potrebna manje zalivanja, ali i dalje ostaju osetljive ne nedovoljno vode. Najsigurnije je pratiti izgled biljaka i proveravati zemlju, pa na osnovu ovih pokazatelja prilagođavati zalivanje.

Koristite vodu za zalivanje koja je sobne temperature i zalivajte biljke samo onda kad primetite da je sloj zemlje na dubini od oko 3-5cm ispod same površine potpuno suv. Prstom razgrnite zemlju i proverite vlažnost pre zalivanja. Dovoljno je da se voda propusti kroz zemlju, nakon zalivanja odstranite viškove koji se nakupe na tacnama ili ukrasnim saksijama i ne ostavljajte biljke da sede u vodi.

Okitite sobne biljke i spremite ih za zimu Okitite sobne biljke i spremite ih za zimu

  •  Kako rešit suvoću vazduh?

Jedan od najvećih neprijatelja sobnih biljaka tokom zime jeste suv vazduh unutrašnjeg prostora. Listovi biljaka mogu da krenu da se suše, uvijaju po krajevima, žute i gube boju. Prskanje listova direktno pomoću prskalica u prostorijama koje se greju nije najefikasniji način za održavanje vlažnosti, efekat je kratkotrajan.

Najjednostavnije rešenje bilo bi da koristite posude sa vodom koje ćete smestiti na radijatore, i u blizini biljaka. Ili da ukoliko imate mogućnosti osetljive biljke smestite u kupatila i kuhinje. Takođe, korišćenje uređaja za ovlaživanje vazduha može da bude dobro rešenje.

Možete u tacne, tanjiriće i pliće posude postaviti sloj kamenčiće i šljunka. Zatim u njega dosuti vodu, tako da obuhvati donju polovinu kamenčića, a na samu površinu postaviti saksije sa biljkama. Bitno je da koren ne bude u vodi, već da se barijera kamenja iskoristi za podizanje biljke na optimalnu visinu. Isparavanje vode omogućiće potrebnu vlažnost vazduha, a olakša će vam i proceđivanje prilikom zalivanja.

Okitite sobne biljke i spremite ih za zimu Okitite sobne biljke i spremite ih za zimu

  •  Svetlost

Tokom zimskog vremena smanjuje se količina svetlosti u našim domovima, tako da je često potrebno da promenimo uobičajena mesta biljkama i stavimo ih na mesta koja imaju više svetlosti ili približimo staklima. Prozori okrenuti ka jugu ili zapadu pružiće najviše sunčanih sati.

Ne zaboravite da redovno rotirate saksije, tako da biljke podjednako sa svake strane dobiju potrebnu količinu svetlosti i ravnomerni se razvijaju.

Ukoliko je potrebno možete da im obezbedite i veštačku svetlost u vidu LED sijalica.

Tokom zimskog perioda potrebno je da redovnije brišemo prašinu sa listova kako bi lakše upijali sunčeve zrake. Takođe, čisti prozori i razmaknute zavese mogu da naprave razliku.

  •  Koliko često ih treba prehranjivati zimi?

Savetuje se da se prehrana i đubrenje biljaka smanji ili potpuno obustavi tokom ovog perioda. Sačekajte proleće i početak nastavka rasta pa nastavite sa uobičajenim ritmom dohranjivanja.

  •  Presađivanje

Presađivanje biljaka tokom jesenjih i zimskih meseci trebalo bi izbegavati. Ono je stresno za biljke, a posebno u trenucima kad su usporene i uspavane. Smanjuje šansu za njihov opstanak. Zato je najbolje sačekati sa presađivanjem do proleća.

Okitite sobne biljke i spremite ih za zimu Okitite sobne biljke i spremite ih za zimu

  •  Orezivanje

Tokom zime možete uklanjati požutele i osušene listiće i stabljike, ali izbegavajte da to radite i sa zdravim delovima. Orezivanje podstiče rast, a cilj je u ovom periodu ostaviti biljku da miruje.

  •  Kako okititi biljke?

Na kraju vaše sobne biljke mogu da se priključe novogodišnjoj dekoraciji. Okitite ih, ali birajte ukrase prilagođene njihovim veličinama i strukturama. Najbolje da iskoristite lagane papirne ili slamnate ukrase. Sve je popularnije da se umesto standardnih jelki koriste sobni ljubimci kao praznični dekor.

Pomoću sukulenata možete napraviti aranžmane u obliku jelki i drugih novogodišnjih motiva i iskoristiti ih za dekorisanje ili poklone dragim ljubiteljima cveća.

OCENI Priču
Broj glasova: 12