Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Neka vaša kuhinja zasija – spremimo kuhinju zajedno

Neka vaša kuhinja zasija - spremimo kuhinju zajedno

Iako ne možemo reći da je čišćenje najzabavnija stvar na svetu, sve ono što nakon njega sledi - čistoća, organizovan, udoban, siguran doma - vredno je truda. A, ukoliko smo redovni, uvežbani i dobro organizvani, čišćenje postaje rutina koja može da nas opusti i rastereti.

Pripremite nekoliko sunđera, krpe – mikrofiber, truleks i pamučne tkanine, praška i usisivač. Od sredstava biće vam dovoljni samo soda bikarbona, alkoholno sirće, koja kap deterdženta za pranje suđa i po želji etarsko ulje. Ukoliko već niste, pogledajte recepte i uputstva za pripremu prirodnih sredstava za čišćenje ovde.

Mi vam u nastavku donosimo podsetnik i savete kako da detaljno, za kratko vreme, očistite celu kuhinju. Na jednom mestu prikupili smo sve najbolje testirane i isprobane metode. Nadamo se da ćemo bar malo da vam pomognemo u spremanju.

Neka vaša kuhinja zasija - spremimo kuhinju zajedno

1. Raspremite nered:

Pre nego što krenete sa detaljnim ribanjem, raspremite kuhinju. Smestite sve na svoje mesto i raščistite nered. Operite prljavo suđe ili ispraznite mašinu i rasporedite ga na svoje mesto.

Ukoliko prvo oslobodimo sve površine i uređaje, lakše i brže ćemo ih očistiti.

Pripremite i univerzalno sredstvo za čišćenja tako što ćete u bocu sa raspršivačem dodati vodu i alkoholno sirće u odnosu 1:2. Ukoliko vam miris ne prija, možete dodati par kapi nekog etarskog ulja po vašem izboru.

2. Operite grejne ploče/šporete:

Staklokeramičku grejnu ploču jednostavno možete očistiti pomoću vlažne kuhinjske krpe, sode bikarbone i sunđera. Špatula za uklanjanje nečistoća, može vam olakšati posao i pomoći u detaljnijem čišćenju.

Pospite 1 do 2 kašike sode bikarbone po površini ploče. Ovlažite kuhinjsku krpu vodom i prebacite je preko grejnog tela tako da ga prekrije. Ostavite oko 15 do 20 minuta. Nakon 15 minuta, krpu properite, a vlažnim sunđerom istrljajte ploču. Pokupite ostatke sode bikarbone i iskoristite mokru krpu da uglačate površinu.

Standardni šporet sa ringlama takođe možete očistiti sa malo sode bikarbone. 1 kašiku sode smestite u posudu za mešanje i postepeno joj, uz mešanje dadajte malo vode. Potrebno je da dobijemo konzistenciju paste. Žičanim ili grubljim sunđerom očistite ringle, površinu šporeta i poklopac ukoliko ga poseduje. Uklonite sodu i truleksom ili mokrom kuhinjskom krpom prebrišite očišćene površine.

Neka vaša kuhinja zasija - spremimo kuhinju zajedno Neka vaša kuhinja zasija - spremimo kuhinju zajedno

3. Očistite rerne:

Za čišćenje rerne možete takođe koristiti sodu bikarbonu. Pomešajte 2 do 3 kašike sode bikarbone sa manjom količinom vode (dodajte je postepeno) i izmešajte je dok ne dobijete strukturu paste. Smeši dodajte i par kapi deterdženta za suđe.

Po zidovima i vratima rerne rasporedite pastu i ostavite 20 do 30 minuta da odstoji. Potom spužvom izribajte površine i lagano uklanjajte ostatke sode bikarbone. Kako biste u potpunosti uklonili masnoće i prljavštinu, zidove rerne isprskajte mešavinom vode i alkoholnog sirćeta u odnosu 1:1 koji ste smestili u bočicu sa prskalicom. Kad rerna bude potpuno čista, prebrišite zidove mokrom krpom da uklonite sve eventualno zaostale nečistoće.

Ostaje vam još da očistite spoljašnji deo šporeta, a možete koristiti ista sredstva.

4. Očistite spoljni i unutrašnji deo mikrotalasne rerne:

Da biste olakšali čišćenje unutrašnjosti mikrotalasne rerne, postavite u nju manju posudu sa alkoholnim sirćetom i uključite rernu na 1 do 2 minuta da se zagreje. Vlažnim sunđerom, sa malo deterdženta za suđe izribajte sve površine, pa prebrišite uređaj.

5. Očistite frižider:

Očistite prašinu sa vrha frižidera, spoljašnje stranice, pa zatim iz njega izvadite sve namirnice. Operite ili obrišite police, proverite rokove upotrebe namirnica, pa ih organizujte i vratite na mesto.

Više detalja o spremanju i organizaciji frižidera pronaći ćete na ovoj stranici.

6. Očistite pločice, plafon i zidove:

Pomoću praška očistite paučinu iz uglova. Prebrišite i lustere. Oribajte pločice univerzalnim sredstvom za spremanje, a posebno posvetite pažnju delovima iznad sudopere, radnih površina i šporeta.

Neka vaša kuhinja zasija - spremimo kuhinju zajedno Neka vaša kuhinja zasija - spremimo kuhinju zajedno

7. Sredite radne ploče:

Isprskajte univerzalno sredstvo za čišćenje i sunđerom oribajte radne površine pa ih zatim prebrište kuhinjskom krpom.

8. Organizujte kuhinjske elemente:

Sa malom količinom univerzalnog sredstva za čišćenje prebrišite spoljne strane tj. vrata kuhinjskih elemenata. Možete koristiti vlažnu mikrofiber krpu za brisanje.

Zatim krenite sa sređivanjem njihove unutrašnjosti. Ispraznite jedan po jedan ormarić, očistite ga, pa zatim sve posložite i organizujte.

9. Očistite sudopere:

Univerzalni rastvor za čišćenje možete koristiti za uklanjanje kamenca i čišćenje slavine. Naprskajte je, ostaviti da sredstvo malo deluje, zatim istrljajte i isperite.

Ovo sredstvo možete koristiti i za čišćenje sudopera, i granitnih i inoksnih.

Prilikom sređivanja sudopera od inoksa možete dodati i malo sode bikarbone pa je sunđerom istrljati.

Sudopere od granita možete da detaljno operete pomoću jedne tablete za pranje sudova. Napunite sudoperu sa malo tople vode. Ubacite tabletu za pranje suđa i ostavite je nekoliko sati da se rastvori i deluje (poželjno je ostaviti je preko noći). Zatim sunđerom oribajte zidove i dno sudopere i isperite.

Neka vaša kuhinja zasija - spremimo kuhinju zajedno Neka vaša kuhinja zasija - spremimo kuhinju zajedno

10. Očistite mašinu za pranje suđa:

Očistite mašinu za pranje suđa i spolja i unutra. Takođe, možete koristiti sodu bikarbonu i malo deterdženta za suđe. Utraljajte ih na obode vrata i bočne strane, pa ostavite oko 20 minuta da deluje. Uklonite prljavštinu sunđerom, pa očistite površine mikrofiber krpom.

Nakon čišćenje, dodajte na dno oko 250ml alkoholnog sirćeta ili ga stavite u posudu. Uključite mašinu i podesite na najintenzivniji program pranja, odnosno da temperatura bude najviša.

Ne zaboravite da detaljno operete i filter. Oribajte ga deterdžentom za sudove i dobro isperite.

11. Očistite aspirator:

Univerzalnim sredstvom očistite spoljašnji deo aspiratora. Filtere možete oprati u mašini za pranje suđa ili pak četkicom rasporedite sodu bikarbonu po njihovoj površini. Isperite i istrljajte vrućom vodom.

12. Očistite podove:

Kad završite sa čišćenjem kuhinjskih elemenata, površina i uređaja preostaje vam još da pometete, usisate i oribate podove.

13. Očistite kantu za smeće:

Izbacite smeće, operite ili prebrišite kantu i obložite je novom vrećicom.

14. Detalji i sitnice:

Na kraju ostaje vam da prebrišete prekidače, ručke i da ukrasite radne površine. Zalijte cveće ili dodajte sveže ubrano u vaze. Postavite nove ukrase ili malo izmenite organizaciju, pa spremite sebi omiljeno piće, otvorite kutiju Domaćica keksa i užvajte u svojim plodovima rada.

OCENI Priču
Broj glasova: 8