Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Napravite unikatne jastučnice za svoj dom

Napravite unikatne jastučnice za svoj dom

U slučaju da su vam potrebni ukrasni jastučići određenih dezena, a u prodavnicama ne možete da pronađete ništa što bi vam odgovaralo - jedna od opcija je da izaberete ili sami napravite neutralne jastučnice ili navlake, pa ih potpuno slobodno dekorišete prema svom nahođenju.

Ukoliko pak želite da promenite izgleda standardnih jastučnica za spavanje, preporuka je da koristite prirodne boje kako biste mogli bezbrižno da uživate u njihovoj upotrebi.

Farbanjem i ocrtavanjem materijala možete da staroj tkanini i materijalu udahnete novi život, tako što ćete je pomoću ukrasa osvežiti ili zamaskirati mrlje i oštećenja. Očuvan materijal ne moramo da bacamo već možemo da ga jednostavno i uz zabavu prilagodimo novim potrebama.

Ocrtavanje i prilagođavanje tkanine je lep način da se zabavimo, testiramo i poboljšamo svoje veštine i kreativnost, a može biti i veoma koristan ukoliko dobro osmislimo i uklopimo boje. Farbanje prirodnim biljnim bojama jeste malo duži i komplikovaniji proces, ali samo dok ne uđete u rutinu.

Naoružajte se strpljenjem, dobrim društvom, omiljenim Domaćica keksićima i očas posla ćete uživati u svojim novim dekorativnim tkaninama. U daljem tekstu se nalazi detaljno uputstvo za ocrtavanje i farbanje.

Napravite unikatne jastučnice za svoj dom

Potrebno:

  • Jastučnice koje želite da ukrasite, bilo bi najbolje da budu od pamuka
  • Specijalizovana boja za tkanine
  • Avokado, kupine, lukovica ili kamilica za dobijanje prirodnih boja koje možete kasnije da nanesete na jastučnice za spavanje ili dečiju posteljinu

Postupak bojenja specijalizovanim bojama za tkaninu:

Osmislite patern ili dizajn koji želite da napravite. Izaberite odgovarajuće boje, a ukoliko bude bilo potrebno mešanjem standardnih možete pripremite željene nijanse.

U nekim slučajevima biće potrebno da jastučnice prvo operemo pa tek nakon sušenja započnemo oslikavanje. Ispod tkanine postavite papir ili plastičnu foliju kako biste sprečili prenos farbe na drugi deo materijala i njeno razlivanje.

Četkicom za bojenje nanesite boju na tkaninu tako što ćete je utisnuti. Ukoliko želite sitne detalje i precizne šare, možete koristiti markere za tkaninu. Oni će znatno olakšati nanošenje finijih linija. Tkaninu ostaviti da se osuši na sobnoj temperaturi jedan dan, a nakon toga šare fiksirajte peglanjem na najvišoj mogućoj temperaturi koju taj materijal trpi.

Peglajte oko tri minuta savku stranu tkanine. Bilo bi dobro da na površinu materijala postavite papir za pečenje i preko njega ispeglate jastučnice. Peglanje treba da bude bez vodene pare i dovoljno toplo da se boja fiksira u vlaknima materijala.

Preporuka je da se obojeni materijali prvi put operu na ruke ili u hladnoj vodi. Naravno, pratite uputstva svakog proizvođača jer su moguća odstupanja od uobičajenih procedura bojenja.

Šare možemo iscrtavati rukom, četkicama ili koristiti sunđere. Možemo da koristimo i predmete koje posedujemo i iskoristimo ih za formiranje specifičnih paterna na materijalu. Recimo bojenjem oboda stare posude i njenim utiskivanjem na tkaninu dobićemo pravilne krugove ili sfere. Ukoliko pak budemo koristili reljefne predmete možemo dobiti sitne i ujednačene šare. Mogućnosti su neograničene.

Napravite unikatne jastučnice za svoj dom Napravite unikatne jastučnice za svoj dom

Postupak bojenja prirodnim materijalima:

Za farbanje materijala prirodnim bojama možemo da koristimo različite biljke poput avokada, crvenog kupusa, kupina ili dobre stare lukovice. Prirodno bojenje pogodno je samo za prirodne materijale kao što su lan i pamuk, ne preporučuje se bojenje sintetičkih materijala jer neće doći do dobrog prijanjanja.

Pre bojenja, materijal je potrebno dobro oprati. Najbolje da se opere u mašini i dodatno iskuvava u loncu sa ključalom vodom u trajanju od oko 2 sata. Cilj nam je da uklonimo sve nečistoće koje mogu da blokiraju upijanje boja.

Kako bi boja prodrla i vezala se za vlakna tkanine biće nam potreban i dodatni fiksator za boju. Kao prirodno rešenje možemo koristiti mleko. Ono može biti i biljnog porekla poput bademovog ili sojinog, a možemo koristiti i standardno kravlje mleko. Recepte za pripremu biljnih mleka možete pronaći ovde.

U većem loncu ili posudi potrebno je razblažiti mleko vodom, u odnosu 1 na prema 5 (na 1 deo mleka dodajte 5 istih delova vode). Pa zatim premestite tkaninu iz lonca za otkuvavanje u ovu smešu i ostavite bar 24h da se natapa. Nakon ovog vremena operite i osušite tkaninu.

Dva sata pre nego krenemo da farbamo, opet potopite tkaninu u vodu. Za to vreme pripremite boje tako što ćete prikupljen i izabran biljni materijal smestiti u posebne šerpe, preliti vodom i zagrejati do ključanja. Nakon što smesa provri, smanjite temperaturu i dva sata ostavite da se kuva na laganoj vatri. Zatim je potrebno da odstranite ostatke biljaka, pa u proceđenu vodu možemo dodati tkaninu. Zagrevajte je u smesi boje još oko dva sata.

Nakon dva sata isključite šporet i materijal ostavite 24h da odstoji u tečnosti. Potom je potrebno oprati ga hladnom vodom, osušiti i ispeglati kako bi se boja fiksirala.

Napravite unikatne jastučnice za svoj dom Napravite unikatne jastučnice za svoj dom

OCENI Priču
Broj glasova: 3