Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Napravite svoje ukrasne duge od konca u samo 3 koraka

Napravite svoje ukrasne duge od konca u samo 3 koraka

Ukoliko želite da ulovite jednu dugu i smestite je u svoj dom ili je pak podelite sa nekim dragim, odmah ćemo da vas upozorimo da posao može biti pipav, ali ne i nemoguć. Dodaćemo i da će se uloženi napor višestruko isplatiti jer svakoj kući prija malo boja, malo čarolije i avantura.

U daljem tekstu naći ćete detaljna uputstva kako da svojim rukama ukrotite jedno od najlepših prirodnih čuda. Magija “uradi sam” duge je da vi možete da birate njen oblik, veličinu i vaše omiljene boje. Tokom ovog zabavnog projekta možete se zasladiti i obnoviti energetske depoe sa našim ukusnim čokoladnim Domaćica keksićima.

Na kraju ih možete iskoristiti za dekorisanje dečijih soba, zidova ili ih zakačiti za alkicu od ključeva i napraviti upečatljive priveske…

Napravite svoje ukrasne duge od konca u samo 3 koraka
Potreban materijal:
  • Oko 0.5m pamučnog kanapa debljine između 10mm do 20mm
  • Ista količina tanke savitljive žice, opciono (zavisi za šta nameravate da ih koristite)
  • Vuna ili konac različitih boja, bilo bi dobro da bude bar 3 različite boje
Potreban alat:
  • Klešta
  • Makaze
  • Lepak
  • Češalj
Izrada:

1. Oblikujte osnovu duge:

Odredite dimenzije duge koju želite da izradite i broj kraka koji želite da ima.

Debeli kanap oblikujte u vidu željenih dimenzija duginih kraka i isecite. Krenite od središnjeg, odnosno unutrašnjeg sloja pa pređite na spoljašnje i manje – unutrašnje.

Ukoliko osnovni kanap oko kog ćete obmotavati konac u boji nije dovoljno čvrst ili želite dugu većih dimenzija i većeg broja kraka, možete je dodatno učvrstiti sa savitljivom žicom.

Odsecite tanju žicu u dimenzijama kraka. Savijte je uz krak i prislonite, pa oko njih obmotavajte konac u boji.

Ukoliko nameravate da končanu dugu okačite na zid, deo konca u boji možete iskoristiti i obmotati oko spoljašnjeg kraka. Napravite čvor na sredini debelog kanap i privežite gornji deo u omču.

Napravite svoje ukrasne duge od konca u samo 3 koraka Napravite svoje ukrasne duge od konca u samo 3 koraka

2. Obmotajte krake koncem u boji:

Svaki krak potrebno je obmotati određenim koncem u boji. Krenite sa jednog kraja ostavljajući oko 1 do 2 cm kraja osnovnog kanapa slobodnim. Oko 2cm vrha konca u boji prislonite uz deblji krak duge i prvim namotajem ga preklopite (pogledajte sliku).

Ukoliko ste na spoljni krak naneli kanap za kačenje na zid, prilikom obmotavanja konca u boji, proverite da je tačno na sredini i oko njega lepo obmotajte konac.

Nastavite da čvrsto i precizno namotavate konac u boji. Kad dođete do kraja kraka, izravnajte ga, podesite i ostavite jednaku dužinu slobodnog debelog konca. Konac u boji na kraju zalepite lepkom.

Napravite svoje ukrasne duge od konca u samo 3 koraka Napravite svoje ukrasne duge od konca u samo 3 koraka

3. Spojite krake u dugu:

Kada oko svakog kraka obmotate konac potrebno ih je međusobno pričvrstiti lepkom i podesiti krajnji oblik duge. Krenite od unutrašnjeg kraka nanoseći lepak postepeno na njegov središnji deo. Nakon što nanesete lepak na deo kraka, prislonite i pričvrstite spoljašnji kraj, pa ponavljajte postupak do kraja. Imajte u vidu da će slepljivanje krakova diktirati krajnji izgled oblika duge.

Da biste postigli efekat duginih boja najtamniji konac ostavite za spoljni krak, a najsvetliji za najkraći, unutrašnji.

Češljem ili četkom raščešljajte krajeve kraka i ukoliko je potrebno makazama ujednačite i izravnajte krajeve.

OCENI Priču
Broj glasova: 7