Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Napravite sami svoje vaze od bundeva

Napravite sami svoje vaze od bundeva

Kakav god da vam je današnji dan, koliko god da ste vi raspoloženi/neraspoloženi ili zauzeti, činjenica je da na svetu ima ljudi koji obožavaju jesen i uživaju u svakoj njenoj nijansi, ali i onih koji će uvek naći razlog za jadikovke i pritužbe. Činjenica je i da je jesen tu, u svojim smeđim odorama, zagonetna i smela, šapuće i tera nas da obratimo pažnju na sve njene čari.

Na nama je dakle, ili da se ljutimo i mrgudamo, ili pak da uživamo do daske. Opremljeni pozitivnim stavom, toplom, udobnom garderobom i nepromočivim cipelama uočićemo svet koji će se sam nuditi da bude osvojen. Potrebno je još samo malo akcije da se nađete na šumskim stazama, zaplovite ulicama ili projezdite pijacama – kako je već kome po volji. Za dodatni užitak i udobnost, napunite džepove lešnicima i orasima, protrčite kroz narandžaste lisnate staze i pronađite bar jednu vragolastu bundevu i iskoristite je za jelo i dekoraciju.

Ovaj projekat rezervišite za kišne jesenje večeri. Pripremite topli napitak sa cimetom i otvorite Domaćica keksiće. Neka mirisi najlepšeg godišnjeg doba ispune vaše tople domove. Pripremite bundeve i dodajte im cveće u vašim omiljenim bojama. Aranžman možete postaviti na trpezarijske stolove, ili drugo centralno mesto, sa kog će da zrači, osvaja i rasplamsava duh jesenje romantike.

Ovaj ukras možete koristiti za različite proslave i slavlja kojima želite da date poseban pečat. Pored cveća, možemo ih iskoristiti i kao svećnjake. Možemo kombinovati bundeve različitih boja i dimenzija, i aranžirati ih na različite načine. Naravno, pored svežih, živih bundeva, možete koristiti i suve ili njihove veštačke zamene. One će biti nešto teže za obradu, ali i znatno dugotrajnije.

U nastavku slede uputstva za dobijanje vaza od bundeva. Želimo vam lep i ukusan rad!

Napravite sami svoje vaze od bundeva

Potrebno:

  • Bundeva
  • Oštar nož
  • Kašika
  • Posuda za cveće ili sunđer
  • Akrilne boje i četkica

Napravite sami svoje vaze od bundeva Napravite sami svoje vaze od bundeva

Izrada:

Pre nego što krenemo sa opisima projekta, napominjemo da se bundeva nakon sečenja brzo kvari – posebno u toplim prostorijama. Pa imajte u vidu da ove vaze nisu dugotrajne, ukoliko ih dobro ne osušite ili obradite.

Prilikom odabira bundeve obratite pažnju na boju, izgled i njenu veličinu. Važno je i da bude dovoljno ravna i stabilna da može samostalno da stoji. Ukoliko nameravate da je postavite na sto i iskoristite za neki specijalan događaj, birajte boje bundeve u skladu sa zamišljenom temom, a uvek možete i da je na kraju prefarbate akrilnim bojama.

Očistite bundeve i koristeći nož odsecite joj vrh – zavisno od veličine bundeve i posude koju ste izabrali da u nju postavite. Savetujemo da prvo odsečete manje dimenzije, pa polako preciznije podešavate veličine otvora.

Napravite sami svoje vaze od bundeva Napravite sami svoje vaze od bundeva

Ukoliko želite da ih iskoristite kao svećnjake možete da odsečete samo deo oko peteljke i da pažljivo izdubite vršni deo, tako da u njega možete da postavite sveću. Kako bi sveća stabilnije stajala, zapalite je i iskoristite deo otopljenog voska da popuni vlažnu šupljinu i izravna površine.

Ukoliko bundevu želite da iskoristite kao kratkotrajni ukras, biće dovoljno da očistite unutrašnji mesnati deo – izdubite je, i u nju postavite posudu ili sunđer za postavljanje cveća. Uvek možete obmotati vazu/saksiju/sunđer slojem papira kako se ne bi prljali.

Životni vek izdubljene bundeve možete produžiti tako što ćete je dobro osušiti, ili upotrebom izbeljivača ukloniti sve tragove unutrašnjeg sadržaja u kojima mogu da se razvijaju buđ i druge gljivice. Naravno, budite oprezni sa korišćenjem ovih hemijskih sredstava i pratite uputstva proizvođača za njihovu primenu.

Ostaje vam da je dodatno prefarbate, ukrasite, i aranžirate cveće. Možete koristiti i cele saksije, suvo ili omiljeno sveže cveće. Biljke rasporedite tako da sakriju otvor i posudu u kojoj su smešteni. Ukoliko se odlučite za saksijsko cveće, vodite računa o zalivanju, jer bundeve ne zadržavaju vodu.

Napravite sami svoje vaze od bundeva Napravite sami svoje vaze od bundeva

OCENI Priču
Broj glasova: 5