Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Napravite sami svoje ukrasne svećnjake

Napravite sami svoje ukrasne svećnjake

Zamislite savršeni spokoj, mir, blagu, prigušenu svetlost sveća i veče posvećeno samo vama. Sami ste i ne žurite, u pravom ste momentu, na pravom mestu, a svet neka ide svojim tempom. Na vas je red da malo usporite, odmorite i predahnete.

Jedan od najboljih načina da se malo okrepite jeste da posvetite vreme svojim hobijima i budete kreativni. U skladu sa sezonom, sve hladnijim vremenom, praznicima koji nam predstoje i slavljima koja će nas povezati, rasteretiti i zabaviti – predstavljamo vam projekat izrade svećnjaka od gline.

Za ovaj projekat koristili smo polimernu glinu kojoj je potrebna nešto viša temperatura za sušenje i masu za modelovanje koja se suši na sobnoj temperaturi. Obe se lako obrađuju i, što nam je svima bitno, čiste i uklanjaju, što ih čini idealnim hobi materijalom.

Savetujemo da pre pokretanja projekta prikupite sav potreban materijala za rad – glinu, boje, četkice, kao i ukusne napitke i omiljene Domaćica poslastice za dodatan podstrek kreativnosti i okrepljenje. Pomoći će vam da dok se ruke igraju glinom, omekšavaju je i oblikuju u najrazličitije forme, napravite kratak predah. Punog srca napravite pauzu, srknite iz vaše omiljene šolje i gricnite kolutić hrskavog Domaćica keksa. Na trenutak zaustavite vreme i dozvolite inspiraciji da se pribere, pa je potom izbacite iz sebe i umesite u svoja umetnička dela.

Ukrasne svećnjake iskoristite za vaše romantične, opuštajuće večeri, dekoraciju doma ili za predstojeća slavlja i u njih postavite svoje omiljene sveće. Uživajte u radu i stvaranju lepih stvari.

Napravite sami svoje ukrasne svećnjake

Potrebno:
  • Glinena masa za modelovanje
  • Polimerna glina, u različitim bojama
  • Skalpel ili nož
  • Oklagija
  • Akrilne boje i četkice
  • Sveće

1. Svećnjak za visoke, tanke sveće:

Odvojite i omekšajte komad gline od oko 200g (ili ga prilagodite veličini svojih sveća). Dobro ga izradite prstima i kad postane lagan za oblikovanje, istanjite na debljinu od 0,5 do 1cm, tako da dobijete približno ovalan oblik. Možete koristiti oklagiju, flašu ili neki valjkasti predmet koji vam je pri ruci. Zatim isecite istanjeni komad u vidu trake, naša je bila približnih dimenzija 8x30cm.

Koristeći malo vode, oblikujte prstima ivice i izravnajte sve neravne površine. Zatim, oblikujte (uvijte) traku, tako da napravite stabilnu talasastu, trodimenzionalnu strukturu. Ukoliko je potrebno, dodatno izravnajte izgrebane delove.

Na izdignutim prevojima, napravite otvore kroz koje možete da provučete sveće – slobodno napravite za oko pola centimetra šire rupe jer materijal nakon sušenja može da se dodatno opusti i suzi otvore. Koristite nož i nakon isecanja, vodom izravnajte površinu.

Ukoliko ste koristili masu za modelovanje koja se suši na sobnoj temperaturi, ostavite je prema uputstvu da se osuši ili svećnjak ispecite u rerni na naznačenoj temperaturi.

Nakon sušenja, možete ga dodatno ukrasiti akrilnim bojama. Sačekajte da se potpuno osuši i koristite.

Napravite sami svoje ukrasne svećnjake Napravite sami svoje ukrasne svećnjake

2. Svećnjak za deblje sveće:

Za ove svećnjake koristili smo polimernu glinu i to belu za osnovnu (oko 100g) i kombinaciju od 2 slične boje (crvenu i roza) za postizanje mermernog efekta.

Glinu u boji smo isekli na sitne mrvice i njih smo sjedinili sa osnovnom belom masom. Zatim smo je prstima razradili, dok nije omekšala i dok se nisu pojavile blage šare, koje imitiraju mermerne vene. Od celokupne mase smo formirali nisku, valjkastu strukturu i izravnali smo donju i gornju stranu – tako da bude stabilna. Obode smo fino zaoblili. Na samom vrhu smo napravili otvor za sveću.

Posude smo zatim stavili u zagrejanu rernu (na 130ºC ili prema uputstvu) i ostavili oko 30 minuta da se osuši.

Napravite sami svoje ukrasne svećnjake Napravite sami svoje ukrasne svećnjake

3. Svećnjak za svećice:

Za male sveće smo napravili držače tako što smo omekšali masu za modelovanje (oko 100g) i razvaljali je na debljinu od oko 0.5 do 1cm u oblik kruga. Isekli smo obode u vidu talasa i oblikovali ih da budu glatki. Uzeli smo male tanjiriće i okrenuli smo ih naopako. Na njihovo dno postavili smo istanjene komade gline. Ostavili smo ih da se u ovom položaju dobro osuše.

Nakon sušenja mogu se dodatno ukrasiti i prefarbati.

OCENI Priču
Broj glasova: 3