Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Napravite porodični planer

Napravite porodični planer

Majke kao čarobna, mitska bića nadljudskim naporima drže sve porodične informacije u malom prstu. Imena profesora, roditelja, drugara, lokacije i rasporede svih školskih i vanškolskih aktivnosti. U njihovim brižnim glavama su i posebni odeljci za važne datume, recepte, omiljene i omražene poslastice, zdravstvene preglede, rokove plaćanja i fajlovi o bližim i daljim rođacima i prijateljima.

Naravno sve navedeno nije ni blizu konačnoj listi informacija koje pamte i kojima se služe. Mnoge im ne možemo oduzeti i ništa ih neće nagnati da ih zaborave, ali svakodnevne aktivnosti bile bi znatno olakšane ukoliko bi kraj sebe imale male knjižice koje bi im pomogle da se provere i preslišaju.

Takođe, zapisivanje i organizacija dnevnika i porodičnih planera jeste zabavna aktivnost koja podstiče kreativnost i obaveze čini preglednijim.

Planiranje putovanja, projekata renoviranja ili veće kupovine biće znatno lakše za praćenje i upoređivanje ukoliko se svi relevantni podaci stave na papir. Najbolje bi bilo da posedujete mali ručni planer i da na osnovu njega popunite i zajedničku porodičnu tabelu obaveza.

Napravite porodični planer

Porodična tabela obaveza:

Radi bolje preglednosti i praćenja obaveza odštampajte na većem papiru ili napravite svoju tablu sa pregledom rasporeda i satnice svakog člana porodice. Piši-briši table su posebno praktične jer u slučaju promena i grešaka lakše možete da baratate njima. Takođe, svaki novi mesec biće potrebno samo da izbrišete prethodni i bacite se u novo planiranje bez potrebe za kupovinom novih kalendara i planera.

Postavite ih na vidno mesto, blizu ulaznih vrata ili na frižider. U tabeli navedite dane u mesecu i okvirne vremenske intervale aktivnosti. Upišite i obavezne kućne aktivnosti i sve ono što procenite da je neophodno. Na posebnom delu možete dodavati dodatne obaveze i poruke za decu.

Ovako pregledna organizacija poslova dovodi do bolje raspodela kućnih obaveza, pomaže deci da steknu rutinu u obavljanju zadataka i razvija sigurnost i poverenje u porodičnom životu.

Vodite računa da porodičnu tabelu obaveza postepeno uvedete u svakodnevni život. Vremenom ćete svi zajedno naučiti da pratite obaveze i datume, a baš ova tabela postaće razlog manjih zaboravljanja na treninge, časove i druge bitne događaje.

Kako organizovati i započeti porodični planer:

Ukoliko nameravate da napravite svoj planer i maksimalno ga prilagodite svojim potrebama, izaberite najlepšu svesku i pomoću par olovaka i flomastera podelite je u sekcije i pribeležite sve važne informacije. Možete se naoružati samolepljivim stikerima i šarenim trakama i uživati u bojama.

Odvojte par početnih strana da na njima označite godinu u kojoj započinjete planer. Početak iskoristite za opšte informacije, a kasnije napravite kalendare i ostavite mesta za označavanje mesečnih, nedeljnih i dnevnih planova i obaveza.

Napravite porodični planer Napravite porodični planer

10 predloga za bolju organizaciju i evidencija porodičnog planera:

1. Napravite mesta za važne informacije, brojeve, adrese…

Odvojite par listova za unos važnih brojeva telefona učitelja, profesora, roditelja druge dece i bitnih institucija.

Zapišite i brojeve telefona majstora i usluga sa kojima ste bili zadovoljni. Navedite i kratke podsetnike o načinu rada, na šta treba da obratite pažnju i cenama.

Zapisivanje važnih adresa neće vam uzeti mnogo vremena, a može biti korisno u hitnim situacijama ili kad mobilni telefoni otkažu.

Ukoliko postoji potreba navedite i šifre koje manje koristite i koje ukoliko dođe do gubitka planera neće izazvati veću štetu (aplikacije, društvene mreže…).

2. Zapišite rođendane i važne porodične datume

Korisno je imati i spisak rođendana bliskih članova porodice i prijatelja na jednom mestu. Navedite ih po datumima i kad za to dođe vreme ne propustite da im pošaljete čestitke i poklone. Pribeležite i važne porodične datume i okupljanja.

3. Tabela sa evidencijom zdravstvenog stanja za svakog člana

Za svakog člana porodice napravite tabelu sa evidencijom zdravstvenog stanja. Pribeležite provere parametara krvi, zdravstvenih pregleda, lekove koji se uzimaju redovno ili privremeno i datume kontrola. Jednu kolonu izdvojite za zapisivanje problema i promena sa kojima se suočavate, pa ukoliko bude potrebe bićete spremni da je prenesete doktorima.

4. Porodične anegdote

Zanimljive situacije i događaji su nešto što se dugo pamti i prenosi sa kolena na koleno. Zapišite vama drage male događaje ili zapažanja sa putovanja i porodičnih okupljanja. Kada se kroz nekoliko godina vratite na ove strane probudiće vam se drage i tople emocije. Na ovim listovima pomoću dodatnog papira napravite male fascikle i u njih ubacite fotografije.

5. Dragi recepti

Jedan opšti porodični planer ne može biti potpun bez omiljenih recepata. Budite u pripravnosti i zapišite recept kada naiđete na neodoljiva jela i poslastice.

Kada prođu godine skupiće se pozamašan broj proverenih recepata koje možete prenositi i na buduće generacije.

6. Nedeljne ideja za pripremu jela

Svima nam se dešava da ostanemo bez ideja za pripremu jela, na pojedine recepte potpuno zaboravimo i čini nam se da su nam izbori ograničeni. Zato, kad dobijete inspiraciju, pribeležite okvirne planove za pripremu obroka i kad se nađete u bezizlaznoj situaciji, rešenje pronađite na stranicama svog planera.

Za one koji vole sve da imaju pod kontrolom, predlažemo redovno nedeljno planiranje obroka. Odredite dan u sedmici za izradu plana. Na ovaj način sebi ćete olakšati nabavku namirnica, deo hrane pripremiti ranije i lakše iskoristiti.

7. Liste obaveza

Napravite listu obaveza, razdelite ih na one koje je potrebno obaviti jednom godišnje, zatim na one na mesečnom nivou i na kraju nedeljne i dnevne.

8. Porodični budžet

U sklopu svake mesečne sekcije možete napraviti i tabelu mesečnih primanja i troškova i mogućih ušteda. Redovno je popunjavajte i pratite napredak i stanje finansija. Redovnim praćenjem i analizom izdataka možete uvideti prostor za uštedu.

Postavite nekoliko ciljeva za uštedu para, prvi nek predstavlja najlakši korak i simboličnu sumu novca, zatim sa svakim sledećim povećajte izazov i dajte sebi dovoljno vremena za njihovo postizanje.

9. Godišnji porodični ciljevi

Početak godine iskoristite da na papir stavite porodične ciljeve i sve ono što želite da probate i naučite tokom godine. Napravite balans malih i smelih želja i učinite ih zabavnim. Ulepšajte nečiji dan, očistite dvorište ispred zgrade, naručite pesmu na slavlju, provodite zajedničko vreme kvalitetno ili isplanirajte putovanje…

10. Spisak knjiga i filmova

Dešava se da mnogo vremena izgubimo birajući idealan porodični film koji želimo da pogledamo, zato napravite spisak i kad god naiđete na interesantan naslov pribeležite ga u svoj planer. Pratite svoje potrebe ili, ako vam je teško da se odlučite, redosled naslova u planeru.

Napravite porodični planer Napravite porodični planer

OCENI Priču
Broj glasova: 20