Vreme je da napravite pauzu i okupite se oko porodične trpeze. Jelo pred vama dostojno je prekida najzanimljivijih igara naših mališana i najozbiljnijih poslova nas starijih. Tokom obroka zaustavite brige i prepustite se ukusima.
U našoj kući porodični ručkovi su uvek bili glasni. Mljackalo se, komentarisalo i uzdasima stavljalo do znanja da je obrok uspeo, ukusan i sočan. Prepiranja i čarke oko izbora jela bile su strastvene i bučne. Trajale su i po nekoliko dana i veoma često prerastale u nadmetanja. Pojedini članovi menjali su dijete, drugi filozofiju života, pa je bilo potrebno sve to ispratiti i svima ugoditi. Čak je i baka u devedesetoj godini bila spremna da prihvati nova pravila.
Ova moćna, seljačka namirnica glavna je zvezda musake. Dobrim odabirom začina pripremite meso i ostalo povrće. Nek se pomešaju mirisi, upiju sokovi, pa da uživamo u bogatstvu slatkih ukusa i tradicije. Živeli nam krompir i vesela porodična okupljanja.
U dubljem tiganju, na malo ulja, prodinstajte crveni luk dok ne postane providne, staklaste strukture. Nakon toga dodajte meso i dinstajte do pojave sivkaste boje. Dodajte so, biber, paradajz sos i crvenu papriku i sve promešajte. Zatim, smesi dodajte naseckani beli luk i kukuruz šećerac i zagrevajte još oko 5 minuta.
Rernu zagrejte na 250ºC.
Krompir očistite i isecite na tanje kriške. Prelijte sa malo ulja, soli i bibera, pa dobro izmešajte.
Pripremite posudu za pečenje musake. Blago nauljite dno i ivice. Na dno postavite sloj krompira. Po njemu rasporedite smesu sa mesom. Ostatak kriški krompira postavite na površinu. Dodajte pola šolje vode. Poklopite ili prekrijte sa slojem alu folije. Musaku pecite oko 40 minuta na temperaturi od 220ºC.
Pred sam kraj na površinu nanesite pavlaku za kuvanje. Vratite u rernu otklopljenu posudu i ostavite da se zapeče još oko 5 minuta.
Pre služenja pospite iseckani peršun. Ukoliko ste ljubitelj jačih ukusa, po površine narendajte tvrdi sir. Prijatno!