Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Musaka sa kukuruzom šećercem

Musaka sa kukuruzom šećercem

Vreme je da napravite pauzu i okupite se oko porodične trpeze. Jelo pred vama dostojno je prekida najzanimljivijih igara naših mališana i najozbiljnijih poslova nas starijih. Tokom obroka zaustavite brige i prepustite se ukusima.

U našoj kući porodični ručkovi su uvek bili glasni. Mljackalo se, komentarisalo i uzdasima stavljalo do znanja da je obrok uspeo, ukusan i sočan. Prepiranja i čarke oko izbora jela bile su strastvene i bučne. Trajale su i po nekoliko dana i veoma često prerastale u nadmetanja. Pojedini članovi menjali su dijete, drugi filozofiju života, pa je bilo potrebno sve to ispratiti i svima ugoditi. Čak je i baka u devedesetoj godini bila spremna da prihvati nova pravila.

No, uvek smo svi bili složni oko jedne biljne namirnice – krompira. Krompir u gaćama, krompir salata, pire krompir, čips, pomfrit, pekarski, ispržen na sto način, mladi, stari, svih boja i vrsta… svaki je bio voljen i dobrodošao i uvek smo mu se jednako radovali. Što se nas tiče, mogao je da stane na crtu svakom desertu.

Ova moćna, seljačka namirnica glavna je zvezda musake. Dobrim odabirom začina pripremite meso i ostalo povrće. Nek se pomešaju mirisi, upiju sokovi, pa da uživamo u bogatstvu slatkih ukusa i tradicije. Živeli nam krompir i vesela porodična okupljanja.

Musaka sa kukuruzom šećercem

Musaka sa kukuruzom šećercem Musaka sa kukuruzom šećercem

Musaka sa kukuruzom šećercem

Sastojci:

  • 2 srednje glavice crnog luka
  • 400g mlevenog mesa (mešanog ili svinjskog)
  • 100g kukuruz šećerca
  • 3 čena belog luka
  • 100ml paradajz sosa
  • so
  • biber
  • 1 kašičica slatke crvene paprike
  • oko 1kg krompira
  • 1 vezica peršunovog lista
  • ulje za pečenje
  • 150ml pavlake za kuvanje

Priprema:

U dubljem tiganju, na malo ulja, prodinstajte crveni luk dok ne postane providne, staklaste strukture. Nakon toga dodajte meso i dinstajte do pojave sivkaste boje. Dodajte so, biber, paradajz sos i crvenu papriku i sve promešajte. Zatim, smesi dodajte naseckani beli luk i kukuruz šećerac i zagrevajte još oko 5 minuta.

Rernu zagrejte na 250ºC.

Krompir očistite i isecite na tanje kriške. Prelijte sa malo ulja, soli i bibera, pa dobro izmešajte.

Pripremite posudu za pečenje musake. Blago nauljite dno i ivice. Na dno postavite sloj krompira. Po njemu rasporedite smesu sa mesom. Ostatak kriški krompira postavite na površinu. Dodajte pola šolje vode. Poklopite ili prekrijte sa slojem alu folije. Musaku pecite oko 40 minuta na temperaturi od 220ºC.

Pred sam kraj na površinu nanesite pavlaku za kuvanje. Vratite u rernu otklopljenu posudu i ostavite da se zapeče još oko 5 minuta.

Pre služenja pospite iseckani peršun. Ukoliko ste ljubitelj jačih ukusa, po površine narendajte tvrdi sir. Prijatno!

OCENI Priču
Broj glasova: 16