Moja zimnica je posebna jer je pravim po tradicionalnim receptima koje su moja mama i baka, kao i ostale generacije, koristile i prenosile sa kolena na koleno i koje moji ukucani ne bi menjali ni za sta.
Malina, poznata i kao crveno zlato Srbije, potiče iz porodice ruža. Mi je porodično uzgajamo u našoj bašti, kako bismo imali domaću, organsku voćku. I tu se krije sva magija. Od nje pravimo sok, kolače, ali i džem – meni najdraži produkt. Taj savršeni spoj slatkog i kiselkastog ukusa, idealna je kombinacija za brojne poslastice. Najčešće ga kombinujemo uz palačinke, tada ih deca brzinski razgrabe i nikada nije dosta!
Moju zimnicu cini posebnom ljubav prema spremanju i zadovoljstvo pri konzumiranju iste od strane moje porodice…
Jer je pravljena sa puno ljubavi, organske papricice iz baste moje mame.
Ovog puta sam odlučila da se predstavim sa po malo neobičnom zimnicom. Volim slatko i trudim se da održavam taj deo naše tradicije. Ove godine sam pravila slatko od aronije, smokve i od mandarine. U pitanju je mandarina sorte calamondino, nije za jelo u svežem obliku jer je gorko kiselog ukusa, ali su zato plodovi sitni i savršeni za slatko.
Nasu zimnicu posebnom cine prvenstveno spoj svekrve i snaje. Iako to mnogima zvuci kao nemoguce, moja svekrva i ja se odlicno slazemo oko svega, a posebno oko spremanja zimnice. Godinama spremamo zimnicu po njenim proverenim receptima, za koje mi je sve tajne sastojke i nacine otkrila. Bas zbog toga i ima neku draz. Nasa porodica uziva u zimnici koja je hrskava, zacinjena po ukusu, sa dosta belog luka, sa puno ljubavi jer sve to jedno bez drugog ne ide. Ko god je probao nasu zimnicu, a posebno ove filete paprike, bio je odusevljen. Zato se nadamo da ce nas sreca posluziti, i da cemo divnu nagradu zasluziti. 🍀 Pozdrav iz Negotina 🍀
Posebna je sto je spremana s ljubavlju u koju su utkani mirisi i ukusi detinjstva, secanja na moje bake…
Ukus plavog patlidžana i pečene paprike uz aromu belog luka, peršuna i jabukovog sirćeta… Bez prženja, pasterizovana u rerni, bez konzervansa… Naravno uz hot ukus… Salata koja greje u hladnim zimskim danima…
Ovde Vam predstavljam svoju zimnicu, koju cine: Ajvar sa plavim patlidzanom, Dzem od smokava sa vanilom, Slatko od dunja sa rumom i muskantnim orascicem i tursija u sircetu od grozdja… Moja se zimnica razlikuje pre svega po vocu koje koristim, a potom po dodacima koji je cine exoticnom i preukusnom… Izvolite! Uz nju uvek ide Domacica, a moja omiljena je nougat Tart 1! Prijatno!
Domaće i bez konzervansa
11 kg mesnate crvene paprike
2,200 g šargarepe
2 veće glavice belog luka
1 veća veza pešuna
2 ljute paprike
400 ml ulja
100 ml sirćeta
2 kašike soli
1 kašika šećera
Priprema:
Ajvar na malo drugačiji način umesto patlidžana ide šargarepa Šargarepu očistite pa skuvajte kada se ohladi iseći na tanke kolutove pa stavite u seckalicu da malo se izblendira ne puno, paprike operite posušite i ispeckajte zatim papriku očistiti od semenki i petiljki ostaviti da se ocede 2h.
Zatim paprike iseći sitnije pa staviti u secka da se izblendira (samelje), beli luk zajedno sa peršunom staviti u secka pa iseckati. U šerpi sipati ulje dodati peckanu papriku dodati peršun, beli luk, so, sirće i šećer kuvati na tihoj vatri 30 minuta uz neprestano mešanje, nakon toga dodajte šargarepu i kuvati još 20 mešajući non stop.
Vruć ajvar sipati u čiste i sterilizovane tople teglice staviti ih u rerni na 100C 15 minuta da se malo uhvati korica to ješ dok se ne zapeče, odozgo u svaku teglicu sipati po 1 kašiku toplog ulja treba da da zacvrči. Zatvoriti dobro teglice, umotatin ih u ćebe i ostaviti da odstoje da se same po sebi ohlade i odložiti ih u špajz do služenja.