Ukus susenog paradajza i mesavina zacina prava rapsodija ukusa. Magija koja budi sva culaMozete ga koristiti u raznim kuvanim jelima, salatama ili jednostavno jesti sa domacim hlebom,sirom,maslinama uz neko vino 😀. A najsladje je mackati hlebom u ulje koje vadite iz tegle.
Treba vam paradajz sto sitniji (najbolji je sljivar), maslinovo ulje, beli luk, so i zacini po zelji. Ja sam koristila origano, sveze listove bosiljka, grancicu ruzmarina.
Paradajz najpre oprati, osusiti i preseci na polovine ili cetvrtine, zavisi koje je velicine. Poredjati na papir za pecenje, posoliti i zaciniti origanom. Susiti ga u zagrejanoj rerni na 100°. Susenje traje dugo,satima. Ja sam ga sest sati susila, sve zavisi od jacine rerne. Nakon sto je gotov, iskljuciti rernu i ostaviti ga da se ohladi. Nakon hladjenja poredjati ga u teglu, izmedju redova cepkati listove bosiljka, i belog luka, ubaciti grancicu ruzmarina i preliti maslinovim uljem. Zatvoriti teglu i odloziti na hladno. Mozete ga koristiti posle 2 dana😊
Moja zimnica je posebna jer sam domacica koja je sprema dugi niz godinani jer je svi iz mog okruzenja koji su mi najdrazi najvise vole. 🙂
Slatko od smokvi je zaista posebno iz nekoliko razloga, a oni su: plodovi se ubiraju sa naseg domacinstva bez kupovine, sve se priprema na sto prirodniji nacin…
pored slatkog prikazana je oaza jedne baste i svih plodova koji se nalaze u njoj.
Cenimo selo, sve lepote su u njemu. ❤️
Put indigo i ceri paradajza iz tegle pocinje od semena koje je do mene doslo brzom postom, nastavlja se u plasticnoj casi na terasi, a potom svoje mesto pronalazi u mojoj basti. Cela porodica ce ove zime uzivati u zdravim i slatkim domacim plodovima.
Oduvek je ljubav rušila granice. Ljubav majke i ćerke, ugradjena u svakoj tegli kroz zajedničko spremanje zimnice, ljubav je koja ruši granice.
Najlepši ajvar, marinitani vrganj, kiseli krastavčići, ali i marmelada, džem od smokvi, kompot od jabuka, kajsija i sve to bez šećera, od domaćeg voća i povrća sa juga Srbije. Ovo je samo mali deo bogatstva koji je već spremam za zimu.
Ja sam Milica koja stoji iza IG stranice @kuvanje_mi_hobi, a ovo je moja zimska gajbica blaga.
Ima li lepšeg mirisa zimi od toplih vanilica, filovanih džemom od kajsija? Sigurna sam da nema. Savršen spoj slatkog i kiselkastog, idealan za vanilica i palačinke. Otkriću vam tajnu – kajsije su direktno iz našeg voćnjaka, a tek sa koliiiiko ljubavi su uzgajane. I to se oseti u svakom zalogaju.
To što je uglavnom pripremljena od domaćeg voća i povrća koje se ne kupuje na pijaci, već se gaji pažljivo i brižno od strane malih proizvođača. Uglavnom isto nabavljam kod rođaka i prijatelja, pa sam u kvalitet voća i povrća uvek sigurna. Mora biti i slanog i slatkog- jer duga je zima. Na slici nedostaju samo ajvar, cvekla i paradajz u flašama jer je to ostavljeno za sam kraj pripreme.
Ovaj recept je veoma interesantan, bez konzervansa je, a gotov za samo 20 minuta. Ovo južno voće daje jednu potpuno drugačiju notu ukusa ,od onog na koji smo navikli. Zimnicu uvek spremam tj džemome po tradicionalnim receptima, a sada redovno pravim i ovaj veoma ukusan i unikatan džem. Priprema je veoma jednostavna i traje izmedju 15 i 20 minuta.