Sastojci:
Za osnovu:
Za preliv:
Za dekoraciju:
Vreme pripreme: 50 minuta
Vreme mirovanja: 5- 6 sati
Priprema:
Mlevene orahe i prah šećer pomešati, pa ih samleti zajedno u secku. Dodati tu mešavinu mlevenom keksu i sve dobro promešati. Margarin i čokoladu otopiti zajedno da se lepo sjedine. Iscediti jednu narandžu. Suvim sastojcima najpre dodati fantu i sve dobro promešati, a zatim dodati i smesu sa otopljenom čokoladom i margarinom, sok i rendanu koru narandže. Najpre sve mešati kašikom, a onda i rukom lepo sjediniti da se sve ujednači.
U kalup promera 20 cm izliti pripremljenu smesu i dobro poravnati. Ostaviti u frižideru da se lepo stegne.
Mlečnu čokoladu otopiti sa mlekom na laganoj temperaturi. Preliti preko smese sa plazmom u kalupu i ponovo odložiti u frižider na 5- 6 sati, a najbolje preko noći.
Nakon tog vremena, pripremljenu tortu izvući pažljivo iz kalupa. Podeliti je na 8- 10 jednakih delova unakrsno koristeći oštar nož ili skalpel.
Pripremiti drvene štapiće i svaki prepoloviti. Mlečnu čokoladu otopiti. Svaki štapić staviti u malo otopljene čokolade, pa do sredine zabosti u isečeno parče. Ponavljati i sa preostalim parčićima. Čokoladu otopiti, pa izliti u poslastičarsku vrećicu. Sa strane uz pomoć poslastičarske vrećice obložiti i ivice svakog parčeta čokoladom, kako bi se malo čokolade slilo i po obodima isečenih parčadi.
Domaćica tart iseći na manje komade. Po površini i obodima svakog parčeta rasporediti mašnice od fondana, cvetiće, srebrne perlice, isečene tart keksiće. Jednostavno- pustiti mašti na volju i uživati u dekorisanju. Po želji, ukrasiti dodatno sa malo otopljene bele čokolade.
Ostaviti da se sve lepo stegne i ohladi, pa služiti.
Za koru je potrebno 12 belanaca umutiti sa 600grama šećera.
Kada se dobro šam umuti dodati 4 kašike izmrvljenog domaćica keksa. Potom peći dve kore zasebno , u zagrejanoj pećnicici na 150 stepena , kada koru stavi te smanjiti na 100stepeni . Svaku koru sušiti ravno 3 sata.
Fil
U međuvremenu skuvati Fil na pari od umućenih 12 žumanaca , 12 kašika šećera i 200ml slatke pavlake koja se dodaje na samom kraju kuvanog Fila.
Fil se kuva sve dok se ne počne odvajati od dna posude.
Filil dobro prohladi ti , pa dodati umucen margarin sa šećerom, u to dodati 100g mlevenog keksa domaćice .
Umutiti 300gr šlaga i 2oo ml slatke pavlake.
Pa ređati na četvrtast posluzavnik , koru ,Fil, tanak sloj pripremljenog šlaga i na kraju ukrasiti sa preostalim šlagom i mrvljenim keksom domacice .
Namirnice potrebne.
Tortu sam pravila sebi za 51 rođendan, probajte sami ocenite .
Sastojci:
Donji sloj
Gornji sloj
Priprema:
1. U posudu staviti šećer i vodu. Kuvati dok se šećer ne otopi pa dodati margarin i čokoladu da se istopi. Skinuti sa vatre pa dodati domaćica keksiće(prethodno ih izmrvi ili samelji) i orahe. Dobro sjediniti
2. Masu staviti u pleh dimenzije 25×20. Prethodno podmazan uljem
3. Umutiti mikserom margarin sa mlekom u prahu. U posudu staviti šećer i vodu i kada se napravi gusti sirup dodati ga u umucen margarin i mleko. Dok se sirup dodaje neprekidno mesajte mikserom. Dok je jos toplo( bela masa se brzo steze) izlijte preko tamnog dela i ostavite da se dobro ohladi.
4. Prijatno! 🤩